Σε «νάρθηκα» φαίνεται ότι έχει μπει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τις αντοχές των 1.400 μονάδων -για πρώτη φορά από τις 19 Απριλίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Ιούνιο οι απώλειες του βασικού δείκτη καθορίζονται σε 52 μονάδες (από 1.458 σε 1.406 μονάδες), ενώ αν λάβουμε υπόψη τον τελευταίο μήνα (δηλαδή από τις φετινές κορυφές των 1.502 μονάδες), η αντίστοιχη πτώση διαμορφώνεται σε σχεδόν 100 μονάδες ή αλλιώς περίπου 6,5%.
Πού «κολλά» η αγορά
Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρω-εκλογών, αναμφίβολα, διαδραματίζει κάποιο ρόλο σ’ αυτήν την πενιχρή πορεία, καθώς η ελληνική αγορά δυσκολεύεται αισθητά να αυτονομηθεί και να διαφοροποιηθεί από τη νευρικότητα, η οποία χαρακτηρίζει -και ενδεχομένως θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει- όλη την Ευρώπη.
«Το Χ.Α. δεν μπορεί να μείνει εντελώς ανεπηρέαστο από την ανησυχία που προκαλούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και οι πολιτικές εξελίξεις που ήδη δρομολογούνται» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.
Είναι σαφές ότι ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας έχει επιστρέψει στη Γηραιά Ήπειρο. Η Γαλλία, δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της περιοχής, προσφεύγει σε βουλευτικές κάλπες εν μέσω θέρους και λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή του κόμματος της Μαρίν Λε Πεν να φαντάζει πιο πιθανό από ποτέ -σε μια εξόχως άβολη κατάσταση για τον πρόεδρο Μακρόν, o οποίος καλείται να βρει το αντίδοτο εν όψει της προεδρικής κάλπης του 2025.
Την ίδια στιγμή, βλέπουμε ορισμένους επενδυτές να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και να ρευστοποιούν ένα μέρος από τα ισχυρά κέρδη των τελευταίων μηνών, συνεχίζοντας την αφομοίωση και τη «χώνεψη» των πρόσφατων πολυετών υψηλών.
Κι όλα αυτά, ενώ η αγορά προέρχεται από έναν μήνα, στον οποίο κλήθηκε να απορροφήσει μια σημαντικά αυξημένη προσφορά μετοχών από επιλεγμένα blue chips, όπως για παράδειγμα η Metlen και η Jumbo (placements από τους βασικούς μετόχους για το 5% και το 3% του μετοχικού κεφαλαίου, αντίστοιχα).
Γιατί αντέχουν οι στηρίξεις
Από την άλλη πλευρά, η εν εξελίξει προβληματική εικόνα, προς το παρόν, δεν εγείρει μεγάλη ανησυχία για τη μακροπρόθεσμη τάση, η οποία παραμένει ανοδική. Άλλωστε, η χώρα, παρά τους τριγμούς των ευρωεκλογών, διατηρεί το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής σταθερότητας, τα μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να προσφέρουν «ενέσεις» αισιοδοξίας, ενώ η δρομολόγηση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών της πρόωρης αποπληρωμής των χρεών του πρώτου μνημονίου προσδίδει περαιτέρω αξιοπιστία στο κρατικό ομόλογο.
Χρηματιστήριο: Το «μυστικό» ράλι της ΕΝ.Α. – Οι μετοχές με αποδόσεις άνω του 100%
Επιπλέον των παραπάνω, οι περισσότερες εισηγμένες ανακοινώνουν απολύτως ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη για το α’ τρίμηνο του 2024, κάτι το οποίο προλειαίνει το έδαφος για ακόμη υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μην ξεχνάμε δε, και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα οποία μπορούν να δώσουν νέα πνοή στη διαθέσιμη ρευστότητα της αγοράς, ιδίως εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για ευτυχή έκβαση στο θρίλερ της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή.
Παρά το -6,5% από τις κορυφές των 1.502 μονάδων, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να παρουσιάζει μια άκρως ικανοποιητική απόδοση της τάξης του 9% μέσα στο 2024, με τις τράπεζες, οι οποίες τον επόμενο μήνα θα «κόψουν» τα πρώτα μερίσματα, να εμφανίζουν σχεδόν διπλάσια απόδοση (+17% από τις αρχές του έτους).
Ταυτόχρονα, μπορεί ο χαμηλός ημερήσιος τζίρος (σταθερά κάτω του φετινού μέσου όρου) να προκαλεί εν μέρει απογοήτευση, αλλά σε συνθήκες μεταβλητότητας, όπως οι τρέχουσες, συνιστά θετικό δείγμα, αποδεικνύοντας ότι το κουμπί του… sell το πατά ένας μικρός αριθμός επενδυτών, μην αποδίδοντας χαρακτηριστικά μαζικότητας στις ρευστοποιήσεις.
Η D-DAY της 20ης Ιουνίου
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο ο Γενικός Δείκτης να υπερασπιστεί τα στηρίγματα των 1.400 μονάδων, τα οποία αποτελούν το βασικό ανάχωμα πριν τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.336 μονάδες). Σε ένα τέτοιο σενάριο, η εμφάνιση ενός ανοδικού καταλύτη, με τη μορφή ενός νέου deal ή κάποιας άλλης αισιόδοξης εξέλιξης, δύναται να επαναφέρει τη βραχυπρόθεσμη τάση σε θετικό έδαφος.
Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Ιουνίου η αγορά πρόκειται να ενημερωθεί επισήμως αν ο οίκος MSCI θα κάνει το χατίρι στην Ελλάδα και θα εντάξει το Χρηματιστήριο σε καθεστώς παρακολούθησης (watch list) για πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές σε βάθος 12-24 μηνών. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς στόχους της ΕΧΑΕ, ο οποίος εφόσον επιτευχθεί είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα –προς το καλύτερο, φυσικά.
Σε μια πιθανή ανοδική κίνηση, λοιπόν, το πρώτο σημείο αντίστασης συναντάται στις 1.460 μονάδες, τυχόν διάσπαση των οποίων προλειαίνει το έδαφος για τις 1.485 – 1.502 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο του 2024 αλλά και των τελευταίων 13 ετών. Αυτήν την Παρασκευή, δε, θα λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση των δεικτών σε FTSE και Russell, η οποία παραδοσιακά απογειώνει τον τζίρο.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 16 χρόνια της Eurobank και τα μερίσματα σε ΕΧΑΕ & Ελλάκτωρ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)