Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σήμα ανόδου από τη βελτίωση στα ομόλογα

Στην περιοχή των 1.450 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Προσπάθεια επιστροφής στα θετικά πρόσημα αναμένεται να καταβάλλει σήμερα (13/6) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρουσιάζουν μικρή αποκλιμάκωση μετά τη χθεσινή σημαντική αναρρίχηση.

Εάν και το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης δεν αλλάζει το μεσο-μακροπρόθεσμο status της ελληνικής αγοράς, εντούτοις οι ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα πρωτίστως στη Γαλλία και δευτερευόντως στη Γερμανία, δείχνουν να επηρεάζουν το σύνολο της Ευρώπης.

Έτσι, τις προηγούμενες ώρες υπήρξε μια σημαντική επιδείνωση στο κόστος δανεισμού, με το γαλλικό 10ετές ομόλογο να φθάνει στο 3,3% και το ελληνικό στο 3,8%, κάτι το οποίο επέδρασε αρνητικά και στις μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να μην ξεφεύγει από το πτωτικό κλίμα.

Σήμερα, πάντως, οι ομολογιακές αποδόσεις παρουσιάζουν σημάδια αποκλιμάκωσης, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την αγοραστική διάθεση των επενδυτών, επαναφέροντας τα θετικά πρόσημα στην Αθήνα.

Χαϊδά: Η περιπέτεια στην Κίνα, η βουτιά κατά -70% και το comeback του ελληνικού μαρμάρου

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στην περιοχή των 1.450 μονάδων, με τις 1.420 – 1.430 μονάδες να αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις και τις 1.502 μονάδες να συνιστούν τις επόμενες αντιστάσεις.

Ας σημειωθεί ότι παρά την πρόσφατη αναδίπλωση και την τρέχουσα μεταβλητότητα, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να κερδίζει 12% από τις αρχές του 2024, προσφέροντας άκρως ικανοποιητικές αποδόσεις στους επενδυτές.

Στο μεταξύ, η προσοχή παραμένει στραμμένη στον Όμιλο ΤΕΡΝΑ, καθώς η ανακοίνωση για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή θεωρείται ζήτημα χρόνου, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει σημαντικές ποσότητες ρευστότητας.

Εν αναμονή της Fed

Στο εξωτερικό τώρα, η επενδυτική κοινότητα εστιάζει στις ΗΠΑ, όπου το απόγευμα θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός για τον Μάιο, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων.

Η Federal Reserve, εκτός απροόπτου, θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα (5,25% – 5,50%), ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και στη συνεδρίαση του Ιουλίου, με αποτέλεσμα η πρώτη μείωση των επιτοκίων να εκτιμάται για τον Σεπτέμβριο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα futures στη Wall Street καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, ενώ τα προσυμβόλαια των δεικτών στην Ευρώπη προμηνύουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 50% στην Optima και οι βίοι… αντίθετοι για Cenergy & ΕΛΧΑ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)