Μπορεί ο πόλεμος να αποτελεί ό,τι χειρότερο έχει εφεύρει ο ανθρώπινος πολιτισμός, κάτι το οποίο αποδεικνύεται εμπράκτως σε κάθε στρατιωτική σύρραξη, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται και αρκετά επικερδής για ορισμένους.
Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Όμιλος Safran, ο οποίος εδρεύει στη Γαλλία και δραστηριοποιείται στον κλάδο της αεροδιαστημικής και της αμυντικής βιομηχανίας.
Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2005 μέσω της συγχώνευσης των SNECMA και SAGEM, κατασκευάζει κινητήρες αεροσκαφών & ελικοπτέρων, συστήματα πρόωσης διαστημικών σκαφών, ενώ παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιωτική υποστήριξη, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να συγκαταλέγονται στο ευρύτατο πελατολόγιό της.
Το double score από το 2019
Σήμερα η μετοχή της Safran στο Χρηματιστήριο του Παρισιού βρίσκεται σταθερά άνω των 200 ευρώ, έχοντας καταγράψει ένα ράλι της τάξης του 30% μέσα στο 2024. Την ίδια στιγμή, η άνοδος σε σχέση με τις αρχές του 2023 υπολογίζεται σε τουλάχιστον +50%.
Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο τίτλος της αμυντικής βιομηχανίας βρέθηκε έως τα 218 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, έχοντας διπλασιάσει την αξία της μέσα στην τελευταία 5ετία (δηλαδή σε σχέση με το 2019).
Η κεφαλαιοποίησή της υπολογίζεται κοντά στα 90 δισ. ευρώ, με την αναλογία τιμής/κέρδη (P/E) να ανέρχεται στο 25,1x. Η αντίστοιχη αναλογία για τις μετοχές του κλάδου παγκοσμίως διαμορφώνεται σε σχεδόν 32x, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του MSCI.
GameStop: Η δίκαιη τιμή, η επανάληψη της meme-stock μανίας και ο… ξαφνικός θάνατος
Η στροφή της Κομισιόν
Είναι σαφές ότι οι δύο εν εξελίξει πόλεμοι στις παρυφές της Ευρώπης, δηλαδή σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, έχουν αυξήσει τις… δουλειές της Safran, δεδομένης και της ευρύτερης στροφής των χωρών στην άμυνα και την ασφάλεια.
Κάτι το οποίο αποδείχθηκε και στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των oποίων τα δύο παραπάνω θέματα αποτέλεσαν βασικό τμήμα της ατζέντας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης επιβεβαιώνει τη μετατόπιση προς μια πολιτική αυξημένων αμυντικών δαπανών, με το project του ευρω-στρατού ανεπισήμως να συζητείται ολοένα και πιο πολύ στους διαδρόμους των Βρυξελλών.
Την ίδια στιγμή, τα θέματα της αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας είναι αρκετά πιθανό να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα από τη νέα Κομισιόν, με το Παρίσι να αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της ιδέας.
Όλα αυτά, φυσικά, μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τα ταμεία της Safran.
Τα οικονομικά μεγέθη
Πέρυσι, τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου έδειξαν έσοδα 23,6 δισ. ευρώ, επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία 3,3 δισ. ευρώ και ταμειακές ροές 2,9 δισ. ευρώ.
Για το τρέχον έτος, η διοίκηση έχει θέσει τον στόχο των εσόδων στα 27,4 δισ. ευρώ, των λειτουργικών κερδών στα 4 δισ. ευρώ και των ταμειακών ροών στα 3 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές περιγράφουν ένα ευοίωνο outlook για την πορεία της γαλλικής εταιρείας, με την καθαρή κερδοφορία να προβλέπεται να αυξάνεται με διψήφιους ετήσιους ρυθμούς.
Για την επόμενη διετία, χαρακτηριστικά, η βασική εκτίμηση είναι στο +16%, κάτι το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη θα τροφοδοτήσει την περαιτέρω εκτόξευση της αξίας της μετοχής.
Η τιμή – στόχος
Αυτήν την στιγμή, με βάση τις προβλέψεις 19 διαφορετικών αναλυτών, η μέση τιμή – στόχος για τη μετοχή σε βάθος 12μηνου ανέρχεται στα 217 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα κατά 4% σε σχέση με τα τρέχοντα.
Η μεγαλύτερη τιμή – στόχος ανέρχεται στα 260 ευρώ, κάτι το οποίο αντανακλά ένα περιθώριο ανόδου της τάξης του 25%. Αντίθετα, η χαμηλότερη τιμή – στόχος βρίσκεται στα 145 ευρώ ή αλλιώς στο -30% από τα σημερινά επίπεδα.
Όσον αφορά τις συστάσεις των αναλυτών, μόλις ένας αναλυτής προτείνει «sell», καθώς εννέα δηλώνουν «hold» και ακόμη εννέα είτε «buy» είτε «outperform».
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)