Απολύτως ψύχραιμη είναι η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ευρω-κάλπης, με τις απώλειες να μην προσλαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις και να παραμένουν υπό πλήρη έλεγχο.
Παρά τις έντονες πιέσεις στην Ευρώπη -και ιδίως στη Γαλλία, όπου ο δείκτης CAC 40 χάνει σχεδόν 2%– η ελληνική αγορά «αντέχει» στην περιοχή των 1.450 μονάδων, διατηρώντας την οπτική επαφή με τις αντιστάσεις των 1.500 μονάδων.
Μάλιστα, η «εικόνα» στο εγχώριο ταμπλό είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τα πρώτα λεπτά της ημέρας, όταν οι ρευστοποιήσεις ξεπέρασαν πρόσκαιρα το 1%.
Χρηματιστήριο: Πώς το εκλογικό αποτέλεσμα (δεν) επιδρά στην αγορά
Πιο συγκεκριμένα, αυτήν την στιγμή (14.00), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,42% και διαμορφώνεται στις 1.452,28 μονάδες, χάνοντας έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.458,37 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.440,91 έως 1.452,28 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 792.000 ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Alpha Bank δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με τη μετοχή να χάνει έως 2%. Η μετοχή της Jumbo ακολουθεί άνω του -1,5%. Στον αντίποδα, τα σενάρια για deal στην Τέρνα Ενεργειακή παρέχουν ώθηση της τάξης του 1% σε ΤΕΝΕΡΓ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Απώλειες κάτω του 1% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τις πρωινές σημαντικές απώλειες (-1,5%), καταφέρνει να «μαζέψει» το εύρος των ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -0,58% και τις 1.285 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -1,85% και το 1,59 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώνεται στο -0,68% και τα 3,784 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,38% και τα 2,093 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται στο -0,61% και τα 8,214 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,60% και 3.519 μονάδες), η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει στο -1,8% και τα 26,9 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Aegean, Viohalco και Helleniq Energy να οπισθοχωρούν κατά τουλάχιστον 1%. Autohellas, Cenergy, Titan και Mytilineos ακολουθούν με απώλειες άνω του 0,7%, Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κερδίζει 1,0% και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή αυξάνεται κατά 0,9%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,61% και 2.308 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει στο -2,4% και «πέφτει» στα όρια των 5 ευρώ. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Austriacard, Dimand, Premia, ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ, Αλουμύλ, Intralot, ΟΛΠ και Τεχνική Ολυμπιακή περιορίζονται άνω του 1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 25 μετοχές κινούνται ανοδικά, 72 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,6 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο – IPOs: Οι 15+7 εισαγωγές που αλλάζουν την αγορά
Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο
Με το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης να μην ξεφεύγει σε γενικές γραμμές από το «αναμενόμενο», οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζονται εν μέρει καθησυχαστικοί, δεδομένου ότι έχουν έναν… μπελά λιγότερο -αυτόν της πολιτικής αβεβαιότητας, από την οποία η Ελλάδα είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.
Η κάλπη, όπως εξηγούν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς, δεν «γεννά» μεγάλες εκπλήξεις, καθώς δεν προκύπτουν ρήγματα στη μεσο-μακροπρόθεσμη σταθερότητα.
Υπό αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος της πολιτικής αβεβαιότητας, τον οποίο οι αγορές παραδοσιακά απεχθάνονται, προς το παρόν -και εκτός κάποιου «ατυχήματος» ή απροόπτου- παραμένει εκτός επενδυτικής ατζέντας, με το Χρηματιστήριο να μοιάζει «θωρακισμένο» από το ενδεχόμενο ενός εκτροχιασμού.
Κι αυτό, αναμφίβολα, αποτελεί ένα σημαντικό αβαντάζ για τον Γενικό Δείκτη, ιδίως εφόσον ρίξουμε μια ματιά στα εκλογικά αποτελέσματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπου η ψήφος των πολιτών δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό των δύο κραταιών δυνάμεων της Γηραιάς Ηπείρου.
Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι το κλίμα στην Ευρώπη επηρεάζει άμεσα και την Αθήνα, η οποία είναι αρκετά δύσκολο να διαφοροποιηθεί. Αυτό συνηγορεί στο ενδεχόμενο άσκησης ορισμένων βραχυπρόθεσμων πιέσεων, χωρίς αυτό να ανατρέπει τη μεγάλη «εικόνα».
Χρηματιστήριο: Ποια «μεσαία» βλέπουν με… κιάλια τα υψηλά έτους – Διόρθωση έως και 22%
Το βασικό ερώτημα, φυσικά, αφορά το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής. Σαφή και ξεκάθαρη απάντηση ουδείς μπορεί να δώσει. Όμως, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να «ζυγίσουμε» τα δεδομένα.
Οι 1.502 μονάδες, με τις οποίες είχε κλείσει η συνεδρίαση της 20ης Μαΐου, φαίνεται ότι αποτελούν το τοπικό μέγιστο της τρέχουσας περιόδου, με τον Γενικό Δείκτη να δυσκολεύεται να διασπάσει πειστικά τη συγκεκριμένη ζώνη. Στον αντίποδα,, η πρόσφατη διολίσθηση στις 1.424 μονάδες (κλείσιμο της 4ης Ιουνίου) ενεργοποίησε μια πρώτη αντίδραση εκ μέρους των αγοραστών.
Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, δεν αποκλείεται η ταλάντωση του Γενικού Δείκτη μέσα σ’ αυτό το εύρος (1.420 – 1.500 μονάδες) να συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έως ότου υπάρξει ένας σημαντικός καταλύτης, ο οποίος θα προσδώσει μεγαλύτερη επενδυτική ορατότητα.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, η αντοχή του επιπέδου των 1.430 – 1.425 μονάδων θα «κρατήσει» ακέραιο το σενάριο της μεσοπρόθεσμης ανοδικής κίνησης. Διαφορετικά, ενδεχόμενη πτωτική διάσπαση θα οδηγήσει στην αφετηρία του πρόσφατου ανοδικού σκέλους, δηλαδή στις 1.380 – 1.360 μονάδες.
Πτώση 2% στη Γαλλία
Στο εξωτερικό τώρα, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία ανάγκασε τον πρόεδρο Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με τις δυνάμεις της Μαρίν Λε Πεν να φαντάζουν ως το μεγάλο φαβορί. Αυτή η εξέλιξη πυροδοτεί πιέσεις στις αγορές, όπου ο γαλλικός CAC 40 κατρακυλά κατά σχεδόν 2%.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρά την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών φωνών στο επόμενο Κοινοβούλιο, η αντίδραση των επενδυτών είναι σαφώς πιο ψύχραιμη, με τον γερμανικό DAX να χάνει 0,7% και τον ιταλικό FTSE MIB 0,9%.
Όσον αφορά τη Wall Street, τα futures των αμερικανικών δεικτών καταγράφουν μικρές απώλειες έως 0,1%, ενόσω οι traders περιμένουν τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για το ύψος των επιτοκίων, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει τη διατήρησή τους στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)