Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στους πωλητές ο έλεγχος της αγοράς – Πιέσεις λόγω ευρωεκλογών

Αρνητικό γύρισμα για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος υποχωρεί κάτω των 1.450 μονάδων

Πτωτικό είναι το ξεκίνημα της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αποτιμήσουν το χθεσινοβραδινό εκλογικό αποτέλεσμα τόσο στην Ελλάδα, όσο κυρίως στο εξωτερικό.

Παρά το γεγονός ότι η εγχώρια πολιτική σταθερότητα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, η κάλπη σε Γερμανία και ιδίως Γαλλία πυροδοτεί ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα, κάτι το οποίο επηρεάζει έμμεσα και την Ελλάδα.

Έτσι, η αγορά υποκύπτει προς το παρόν στις ρευστοποιήσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι ελεγχόμενες, μην ανατρέποντας την οπτική επαφή με τις αντιστάσεις των 1.502 μονάδων (υψηλό έτους).

Χρηματιστήριο: Πώς το εκλογικό αποτέλεσμα (δεν) επιδρά στην αγορά

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 1,02% και διαμορφώνεται στις 1.443,50 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.458,37 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.443,18 έως 1.448,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 8,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με τις Πειραιώς και Alpha Bank να χάνουν έως 2%. Αντίστοιχες απώλειες υφίστανται και οι Jumbo – Motor Oil. Στον αντίποδα, τα σενάρια για deal στην Τέρνα Ενεργειακή παρέχουν ώθηση σε ΤΕΝΕΡΓ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Απώλειες 1,5% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης γίνεται αποδέκτης των περισσότερων ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -1,56% και τις 1.275 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -2,16% και το 1,585 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώνεται στο -1,68% και τα 3,746 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,38% και τα 2,072 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται στο -1,31% και τα 8,156 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,20% και 3.498 μονάδες), η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει στο -2% και τα 26,8 ευρώ, με τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Aegean, Viohalco, Quest, Helleniq Energy και Cenergy να αναδιπλώνονται κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κερδίζει 1,4% και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή αυξάνεται κατά 0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,80% και 2.307 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει στο -2,4% και «πέφτει» κάτω των 5 ευρώ. Αλουμύλ και Τεχνική Ολυμπιακή περιορίζονται κατά 2%, ενώ οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Intralot, Intracom και Lavipharm βρίσκονται στο -1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 18 μετοχές κινούνται ανοδικά, 57 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,1 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο – IPOs: Οι 15+7 εισαγωγές που αλλάζουν την αγορά

Ψυχραιμία στο Χρηματιστήριο

Με το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης να μην ξεφεύγει σε γενικές γραμμές από το «αναμενόμενο», οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζονται εν μέρει καθησυχαστικοί, δεδομένου ότι έχουν έναν… μπελά λιγότερο -αυτόν της πολιτικής αβεβαιότητας, από την οποία η Ελλάδα είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.

Η κάλπη, όπως εξηγούν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς, δεν «γεννά» μεγάλες εκπλήξεις, καθώς δεν προκύπτουν ρήγματα στη μεσο-μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος της πολιτικής αβεβαιότητας, τον οποίο οι αγορές παραδοσιακά απεχθάνονται, προς το παρόν -και εκτός κάποιου «ατυχήματος» ή απροόπτου- παραμένει εκτός επενδυτικής ατζέντας, με το Χρηματιστήριο να μοιάζει «θωρακισμένο» από το ενδεχόμενο ενός εκτροχιασμού.

Κι αυτό, αναμφίβολα, αποτελεί ένα σημαντικό αβαντάζ για τον Γενικό Δείκτη, ιδίως εφόσον ρίξουμε μια ματιά στα εκλογικά αποτελέσματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπου η ψήφος των πολιτών δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό των δύο κραταιών δυνάμεων της Γηραιάς Ηπείρου.

Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι το κλίμα στην Ευρώπη επηρεάζει άμεσα και την Αθήνα, η οποία είναι αρκετά δύσκολο να διαφοροποιηθεί. Αυτό συνηγορεί στο ενδεχόμενο άσκησης ορισμένων βραχυπρόθεσμων πιέσεων, χωρίς αυτό να ανατρέπει τη μεγάλη «εικόνα».

Χρηματιστήριο: Ποια «μεσαία» βλέπουν με… κιάλια τα υψηλά έτους – Διόρθωση έως και 22%

Το βασικό ερώτημα, φυσικά, αφορά το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής. Σαφή και ξεκάθαρη απάντηση ουδείς μπορεί να δώσει. Όμως, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να «ζυγίσουμε» τα δεδομένα.

Οι 1.502 μονάδες, με τις οποίες είχε κλείσει η συνεδρίαση της 20ης Μαΐου, φαίνεται ότι αποτελούν το τοπικό μέγιστο της τρέχουσας περιόδου, με τον Γενικό Δείκτη να δυσκολεύεται να διασπάσει πειστικά τη συγκεκριμένη ζώνη. Στον αντίποδα,, η πρόσφατη διολίσθηση στις 1.424 μονάδες (κλείσιμο της 4ης Ιουνίου) ενεργοποίησε μια πρώτη αντίδραση εκ μέρους των αγοραστών.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, δεν αποκλείεται η ταλάντωση του Γενικού Δείκτη μέσα σ’ αυτό το εύρος (1.420 – 1.500 μονάδες) να συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έως ότου υπάρξει ένας σημαντικός καταλύτης, ο οποίος θα προσδώσει μεγαλύτερη επενδυτική ορατότητα.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, η αντοχή του επιπέδου των 1.430 – 1.425 μονάδων θα «κρατήσει» ακέραιο το σενάριο της μεσοπρόθεσμης ανοδικής κίνησης. Διαφορετικά, ενδεχόμενη πτωτική διάσπαση θα οδηγήσει στην αφετηρία του πρόσφατου ανοδικού σκέλους, δηλαδή στις 1.380 – 1.360 μονάδες.

Πιέσεις στη Γαλλία

Στο εξωτερικό τώρα, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία ανάγκασε τον πρόεδρο Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με τις δυνάμεις της Μαρίν Λε Πεν να φαντάζουν ως το μεγάλο φαβορί. Αυτή η εξέλιξη πυροδοτεί πιέσεις στις αγορές, όπου ο γαλλικός CAC 40 κατρακυλά κατά σχεδόν 2%.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρά την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών φωνών στο επόμενο Κοινοβούλιο η αντίδραση των επενδυτών είναι σαφώς πιο ψύχραιμη, με τον γερμανικό DAX να χάνει 0,7% και τον ιταλικό FTSE MIB 0,9%.

Όσον αφορά τη Wall Street, τα futures των αμερικανικών δεικτών καταγράφουν μικρές απώλειες έως 0,1%, ενόσω οι traders περιμένουν τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για το ύψος των επιτοκίων, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει τη διατήρησή τους στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η ασταμάτητη Cenergy, η καθυστέρηση στην EpsilonNet και το «καυτό» θέμα στη Μπήτρος

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)