Με το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης να μην ξεφεύγει σε γενικές γραμμές από το «αναμενόμενο», οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζονται εν μέρει καθησυχαστικοί, δεδομένου ότι έχουν έναν… μπελά λιγότερο -αυτόν της πολιτικής αβεβαιότητας, από την οποία η Ελλάδα είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.
Η κάλπη, όπως εξηγούν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς, δεν «γεννά» μεγάλες εκπλήξεις, καθώς δεν προκύπτουν ρήγματα στη μεσο-μακροπρόθεσμη σταθερότητα.
Υπό αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος της πολιτικής αβεβαιότητας, τον οποίο οι αγορές παραδοσιακά απεχθάνονται, προς το παρόν -και εκτός κάποιου «ατυχήματος» ή απροόπτου- παραμένει εκτός επενδυτικής ατζέντας, με το Χρηματιστήριο να μοιάζει «θωρακισμένο» από το ενδεχόμενο ενός εκτροχιασμού.
Κι αυτό, αναμφίβολα, αποτελεί ένα σημαντικό αβαντάζ για τον Γενικό Δείκτη, ιδίως εφόσον ρίξουμε μια ματιά στα εκλογικά αποτελέσματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπου η ψήφος των πολιτών δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό των δύο κραταιών δυνάμεων της Γηραιάς Ηπείρου.
Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι το κλίμα στην Ευρώπη επηρεάζει άμεσα και την Αθήνα, η οποία είναι αρκετά δύσκολο να διαφοροποιηθεί. Αυτό συνηγορεί στο ενδεχόμενο άσκησης ορισμένων βραχυπρόθεσμων πιέσεων, χωρίς αυτό να ανατρέπει τη μεγάλη «εικόνα».
Έτσι, για σήμερα οι traders αναμένεται να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις, κυρίως λόγω της ανησυχίας για τις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο, η οποία έχει στραμμένο το βλέμμα στον γαλλο-γερμανικό άξονα.
Χρηματιστήριο – IPOs: Οι 15+7 εισαγωγές που αλλάζουν την αγορά
Τι θα γίνει εφεξής;
Το βασικό ερώτημα, φυσικά, αφορά το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής. Σαφή και ξεκάθαρη απάντηση ουδείς μπορεί να δώσει. Όμως, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να «ζυγίσουμε» τα δεδομένα.
Οι 1.502 μονάδες, με τις οποίες είχε κλείσει η συνεδρίαση της 20ης Μαΐου, φαίνεται ότι αποτελούν το τοπικό μέγιστο της τρέχουσας περιόδου, με τον Γενικό Δείκτη να δυσκολεύεται να διασπάσει πειστικά τη συγκεκριμένη ζώνη.
Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη διολίσθηση στις 1.424 μονάδες (κλείσιμο της 4ης Ιουνίου) ενεργοποίησε μια πρώτη αντίδραση εκ μέρους των αγοραστών, η οποία βέβαια συνέπεσε και με την απόφαση της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια -σε μια ιστορική κίνηση για την Ευρωζώνη.
Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, δεν αποκλείεται η ταλάντωση του Γενικού Δείκτη μέσα σ’ αυτό το εύρος (1.420 – 1.500 μονάδες) να συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έως ότου υπάρξει ένας σημαντικός καταλύτης, ο οποίος θα προσδώσει μεγαλύτερη επενδυτική ορατότητα.
Σε ισχύ το μακροπρόθεσμο story
Πάντως, τα περισσότερα δεδομένα εξακολουθούν να λειτουργούν υπέρ της μεσο-μακροπρόθεσμης ανοδικής κίνησης.
Χρηματιστήριο: Ποια «μεσαία» βλέπουν με… κιάλια τα υψηλά έτους – Διόρθωση έως και 22%
Τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων για το α’ τρίμηνο αποδεικνύονται επαρκώς ανθεκτικά, δίνοντας συνέχεια στην καλή εικόνα του 2023, κάτι το οποίο αυξάνει τις προσδοκίες για τις μερισματικές αποδόσεις. Την ίδια στιγμή, η κινητικότητα σε επίπεδο επιχειρηματικών εξελίξεων παραμένει μεγάλη. Ενδεικτικό είναι το κυοφορούμενο deal για το πλειοψηφικό πακέτο της Τέρνα Ενεργειακή, ενδεχόμενη ολοκλήρωση του οποίου θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά.
Στο μέτωπο των τραπεζών, ταυτόχρονα, το πράσινο φως των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών στη διανομή των φετινών μερισμάτων -τα πρώτα έπειτα από 16 χρόνια- έχει ανοίξει την όρεξη στους μετόχους για ακόμη μεγαλύτερη επιβράβευση τα επόμενα χρόνια, ιδίως ενόσω η ανάπτυξη της οικονομίας κι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διατηρηθούν σε θετικούς ρυθμούς.
Το σενάριο των 1.400 μονάδων
Βέβαια, υπάρχει και το σενάριο των 1.400 μονάδων, τυχόν απώλεια των οποίων μπορεί να φέρει στο προσκήνιο τον μέσο όρο των τελευταίων 200 συνεδριάσεων (1.331 μονάδες), απειλώντας τη μακροπρόθεσμη τάση της ελληνικής αγοράς. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα να χαθούν τα στηρίγματα των 1.439 μονάδων (μέσος όρος 50 ημερών), των 1.424 μονάδων, αλλά και των 1.414 μονάδων.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, η αντοχή του επιπέδου των 1.430 – 1.425 μονάδων θα «κρατήσει» ακέραιο το σενάριο της μεσοπρόθεσμης ανοδικής κίνησης. Διαφορετικά, ενδεχόμενη πτωτική διάσπαση θα οδηγήσει στην αφετηρία του πρόσφατου ανοδικού σκέλους, δηλαδή στις 1.380 – 1.360 μονάδες.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)