Οι ευρωκάλπες σπάνια συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, τα αποτελέσματά τους δεν είχαν ποτέ ποτέ σαφή ή σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά, προειδοποιούν ειδικοί.
Η άνοδος της (άκρας) Δεξιάς
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα κόμματα της κεντροδεξιάς (δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή ΕΛΚ), αλλά και της άκρας δεξιάς είναι πιθανό να κερδίσουν περισσότερες έδρες και επιρροή από ποτέ. Τα υπερσυντηρητικά, εθνικιστικά κόμματα μπορεί να αποδειχθούν νικητές μεταξύ άλλων στη Γαλλία. Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστρία και Ολλανδία. Οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι αναμένεται να χάσουν έδρες σχεδόν παντού.
«Αν και πιστεύουμε ότι οι κεντρώοι θα εξακολουθήσουν να είναι σε θέση να διατηρήσουν μια συνολική πλειοψηφία, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το ΕΛΚ θα μπορούσε επίσης να οικοδομήσει μια πλειοψηφία με την ακροδεξιά, κάτι που έδινε στην τελευταία σημαντική επιρροή σε θέματα όπως η μετανάστευση, το κλίμα. και περαιτέρω ολοκλήρωση στην ΕΕ», εξηγεί σε ανάλυση της Morningstar, o Nicolas Wylenzek της Wellington Management.
«Το πώς αυτή η πιθανή αναδιάταξη θα αλλάξει την πολιτική της ΕΕ θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αλλαγές στο πολιτικό τοπίο σε επίπεδο κρατών μελών και οι διεθνείς εξελίξεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εκλογές στις ΗΠΑ», προσθέτει.
«Εάν υπάρχει πράγματι μια στροφή προς τα δεξιά στο Κοινοβούλιο, τότε τάσεις όπως ο περιορισμός της μετανάστευσης και η εφαρμογή προστατευτικών φραγμών θα αυξηθούν περαιτέρω», σημειώνει από την πλευρά του στο Bloomberg ο Vincent Juvyns, στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management. «Οι μεγάλοι εξαγωγείς και οι μετοχές τους είναι πιθανό να υποφέρουν περισσότερο, δεδομένης της πιθανής αντίδρασης από τους εμπορικούς εταίρους» .
Από την άλλη οι μικρότερες εταιρείες που επικεντρώνονται στην ευρωπαϊκή αγορά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια ανανεωμένη εστίαση στην επαναβιομηχάνιση, εκτιμά ο Juvyns.
Λιγότερο πράσινο
Σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης πιστεύει ότι τα μέτρα για την πράσινη μετάβαση δημιουργούν δυσβάσταχτα βάρη. Η ΕΕ θα διατηρήσει την εστίασή της στην ενεργειακή ανεξαρτησία, αλλά θα επιβραδύνει πιθανότατα την μετάβασή της σε μία μηδενικών ρύπων οικονομία. Επιπλέον, ορισμένες μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες – π.χ. παραγωγή πράσινου υδρογόνου – μπορεί να χάσουν την ορμή τους.
Ο Jean-Baptiste Rouphael, αναλυτής ESG στην Oddo, σημειώνει ότι το Ευρκοινοβούλιο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τρία βασικά νομοσχέδια που αφορούν τους στόχους για τις εκπομπές ρύπων και την πράσινη ατζέντα. Αυτά «θα μπορούσαν να απειληθούν εάν η άνοδος της ακροδεξιάς επιβεβαιωθεί στις εκλογές», εξηγεί.
Ωστόσο, ο Rouphael πιστεύει επίσης ότι εκλογές δίνουν την ευκαιρία να οδηγηθεί η Ε.Ε. σε μια «λιγότερο διχαστική πράσινη συμφωνία».
Λιγότερη ολοκλήρωση
Η αυξανόμενη υποστήριξη προς τα εξτρεμιστικά κόμματα υποδηλώνει αυξανόμενη απώλεια εμπιστοσύνης στα mainstream κόμματα, αλλά και τους θεσμούς της Ε.Ε.
Αυτοί οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση στην ΕΕ προχωρά πολύ γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι στόχοι, όπως μια ένωση κεφαλαιαγορών, θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν περαιτέρω. Νέες προτάσεις όπως το κοινό ταμείο άμυνας επίσης μπορεί να δυσκολευτούν να αποκτήσουν δυναμική.
Λιγότερη μετανάστευση
Οι νέοι νόμοι δυσκόλεψαν πρόσφατα την είσοδο των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, αλλά η σημαντική επιτυχία της ακροδεξιάς θα μπορούσε να ωθήσει την πολιτική γραμμή σε ακόμη πιο αυστηρά μονοπάτια. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω μια ήδη άκαμπτη αγορά εργασίας.
Περισσότερη στήριξη στις επιχειρήσεις
Μια κοινή κριτική για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ότι επικεντρώνεται υπερβολικά στη ρύθμιση εις βάρος των επιχειρήσεων.
Μπορεί να δούμε προσπάθειες για τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων, ειδικά σε βασικούς τομείς της εθνικής ασφάλειας και της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ημιαγωγούς και κρίσιμα ορυκτά.
Μπορεί επίσης να δούμε μια πιο μόνιμη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες χρειάζονται στήριξη για να αντεπεξέλθουν στον αυξανόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ και Κίνας.
Περισσότερη Κίνα;
Το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε επίσης να γίνει σταδιακά πιο ευνοϊκό όσον αφορά στις σχέσεις με την Κίνα. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τμήματα της ευρωπαϊκής δεξιάς μετέφεραν την υποστήριξή τους από τη Ρωσία στην Κίνα.
Ένα ολοένα και πιο φιλικό προς το Πεκίνο κοινοβούλιο θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να πιέζουν για αποσύνδεση. Ωστόσο η Ένωση γνωρίζει πως το να ακολουθήσει τις ΗΠΑ σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα θα ήταν καταστροφικό.
Και ίσως περισσότερη άμυνα
Εκεί που η ενεργειακή μετάβαση ήταν κάποτε η φράση du jour, η κοινή άμυνα είναι πλέον κρίσιμη. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν να συνεργαστούν στενότερα σε μεγάλης κλίμακας project, όπως παραγωγή τανκς και μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς, και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία για να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές. Αν η νέα σύνθεση Ευρωκοινοβουλίου και Επιτροπής κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, θα λάβουν ισχυρή ώθηση οι μετοχές των αμυντικών βιομηχανιών.