Σταθερό προβάδισμα αποκτούν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να διατηρήσει το θετικό πρόσημο για 3η διαδοχική ημέρα, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης από τα χαμηλά των 1.424 μονάδων.
Τα ικανοποιητικά στοιχεία για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου και η εν εξελίξει τραπεζική ευφορία συντηρούν το αισιόδοξο κλίμα, παρά τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα που παρατηρείται σήμερα στο εξωτερικό.
Κάπως έτσι, η απόσταση από τα πρόσφατα φετινά υψηλά των 1.502 μονάδων τείνει να περιοριστεί στα επίπεδα του 3%, ενόσω η ελληνική αγορά περιμένει τον επόμενο βασικό καταλύτη, ο οποίος πιθανώς θα έρθει από κάποια νέα εξαγορά.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,49% και διαμορφώνεται στις 1.460,03 μονάδες, κερδίζοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.452,85 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.450,83 έως 1.462,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις, με την Εθνική να ξεχωρίζει στο +2,5% και την Eurobank να ακολουθεί στο +1,5%. Από εκεί και πέρα, η Autohellas αντιδρά στα πρόσφατα χαμηλά, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή πλησιάζει τα 19 ευρώ.
Κέρδη 1,5% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας ως προίκα το +3% του προηγούμενου διημέρου, συνεχίζει σε υψηλούς αγοραστικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να κινείται στο +1,47% και τις 1.293 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +2,44% και τα 8,222 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διευρύνεται στο +1,59% και τα 2,112 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,45% και τα 3,802 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται στο +0,91% και το 1,608 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,60% και 3.544 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement κερδίζει 1,3% και προσεγγίζει εκ νέου τα 31 ευρώ. Κοντά στα 12 ευρώ κινείται, επίσης, η μετοχή της Aegean, η οποία καταγράφει αύξηση άνω του 1%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Autohellas ανακάμπτει κατά 1,9%, μετά τα πρόσφατα χαμηλά 15 μηνών (11,4 ευρώ). Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή ενισχύονται κατά 0,5%. Αντίθετα, οι μετοχές των Coca – Cola, Helleniq Energy και Sarantis χάνουν από 0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,40% και 2.330 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,5% και τα 5,09 ευρώ, με τις μετοχές των Premia, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ να οπισθοχωρούν κατά περίπου 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Κρι Κρι κερδίζει 2,2%, ενώ η μετοχή της Lavipharm διευρύνεται κατά 1,6%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,1 δισ. ευρώ.
Γιαν Κάρας: Το «καυτό» καλοκαίρι του ΟΠΑΠ και η μεγάλη ευκαιρία να… σκοράρει
Έτοιμο για το 3×3 το Χρηματιστήριο
Την τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση επιθυμεί να πετύχει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δίνει συνέχεια στην πορεία ανάκαμψης από τα πρόσφατα χαμηλά των 1.424 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο.
Μ’ αυτό τον τρόπο, ο Γενικός Δείκτης σιγά – σιγά «ψαλιδίζει» την απόσταση από τα φετινά υψηλά των 1.502 μονάδων (κλείσιμο στις 20/5), με τις 1.436 μονάδες (μέσος όρος 50 ημερών) να αποτελούν το πρώτο σημείο στήριξης.
Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα απόνερα της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια -για πρώτη φορά από το 2019. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, απέφυγε να δεσμευτεί για νέες μειώσεις μέχρι το τέλος του 2024.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, τα στοιχεία του α’ τριμήνου για το ΑΕΠ της Ελλάδας έδειξαν ανάπτυξη 2,1% σε ετήσιο επίπεδο (σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2023) και 0,7% σε τριμηνιαίο επίπεδο (σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2023), δίνοντας μια ικανοποιητική πρώτη γεύση για την πορεία της εγχώριας οικονομίας μέσα στο 2024.
Χρηματιστήριο – Τρόφιμα: Τα 22… exit της κρίσης και η ελπίδα για νέες IPOs
Στο επίκεντρο, δε, παραμένουν και οι τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να ωφελούνται από την έγκριση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών στη φετινή διανομή των μερισμάτων -τα πρώτα έπειτα από 16 χρόνια.
Και μην ξεχνάμε, φυσικά, την επαναφορά των σεναρίων για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Γιώργο Περιστέρη σε fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στη σκιά των ευρωεκλογών της Κυριακής, με τον κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας, ωστόσο, να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα -ιδίως όσον αφορά την Ελλάδα.
Στασιμότητα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο test για τις προοπτικές των αμερικανικών επιτοκίων.
Οι επενδυτές επιθυμούν να δουν κάποια ένδειξη «αποθέρμανσης» της αγοράς εργασίας, μια εξέλιξη η οποία μπορεί να υποστηρίξει το σενάριο σταδιακής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.
Πάντως, ακόμα και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθεί να θεωρούν ότι στην προσεχή συνεδρίαση της 11-12ης Ιουνίου τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα, με την πρώτη μείωση να αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα futures της Wall Street εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, με τον S&P 500 να σταθεροποιείται στην περιοχή των 5.350 μονάδων. Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 αναδιπλώνεται μερικώς στο -0,33% και τις 522 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει έως 0,8%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)