Skip to main content

Χρηματιστήριο: ΑΕΠ και ΕΚΤ «κρίνουν» το σημερινό πρόσημο

Στις 1.452 μονάδες η αφετηρία της σημερινής συνεδρίασης

Δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, οι οποίες έχουν συμβάλει στην ανάκαμψη από τα χαμηλά των 1.424 μονάδων, έχει συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο περιμένει τις ξένες αγορές, προκειμένου να καθορίσει τη στρατηγική της σημερινής ημέρας.

Η διάθεση των επενδυτών στο εξωτερικό, όπως είναι εύλογο, θα συνεχίσει να διαδραματίζει καίριο ρόλο στο πρόσημο του Γενικού Δείκτη, ο οποίος έχει αισίως επιστρέψει άνω του τεχνικού ορίου των 1.450 μονάδων.

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στα απόνερα της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια –για πρώτη φορά από το 2019. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, απέφυγε να δεσμευτεί για νέες μειώσεις μέχρι το τέλος του 2024.

Αυτή ακριβώς η «τρίπλα» εκ μέρους της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ήταν η αιτία για τον μετριασμό των χθεσινών κερδών στο ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται από τα υψηλά ημέρας (1.463 μονάδες) και να κλείνει στις 1.452 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, στις 12.00 το μεσημέρι περιμένουμε τα στοιχεία α’ τριμήνου για το ΑΕΠ της Ελλάδας, τα οποία θα δώσουν μια πρώτη γεύση για την πορεία της εγχώριας οικονομίας μέσα στο 2024.

Χρηματιστήριο – Τρόφιμα: Τα 22… exit της κρίσης και η ελπίδα για νέες IPOs

Στο επίκεντρο της προσοχής, δε, θα παραμείνουν και οι τράπεζες, οι οποίες στο τελευταίο διήμερο έχουν ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 3%, χάρη στην έγκριση των φετινών μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Και μην ξεχνάμε, φυσικά, την επαναφορά των σεναρίων για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Γιώργο Περιστέρη σε fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στη σκιά των ευρωεκλογών της Κυριακής, με τον κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας, ωστόσο, να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα -ιδίως όσον αφορά την Ελλάδα.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο test για τις προοπτικές των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι επενδυτές επιθυμούν να δουν κάποια ένδειξη «αποθέρμανσης» της αγοράς εργασίας, μια εξέλιξη η οποία μπορεί να υποστηρίξει το σενάριο σταδιακής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.

Πάντως, ακόμα και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθεί να θεωρούν ότι στην προσεχή συνεδρίαση της 11-12ης Ιουνίου τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα, με την πρώτη μείωση να αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα futures της Wall Street εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, με τον S&P 500 να σταθεροποιείται στην περιοχή των 5.350 μονάδων.

Σε ανάλυσή της, η HellasFin θεωρεί ότι ο δείκτης βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς προσεχώς θα φθάσει στις 5.500 μονάδες, υπό την προϋπόθεση αποφυγής μιας ύφεσης και επιβεβαίωσης της προβλεπόμενης αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας κατά 10%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Tα υψηλά στην ΤΕΝΕΡΓ, οι αγοραστές στη Cenergy και το stock split στην ΕΚΤΕΡ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)