Skip to main content

Χρηματιστήριο: Βελτιωμένο το κλίμα στην αγορά, ώθηση από τα τραπεζικά μερίσματα

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σήμερα οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση επιθυμεί να δώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ανάκτηση των 1.450 μονάδων να αποτελεί τον βασικό στόχο της σημερινής συνεδρίασης (6/6).

Χθες, ο Γενικός Δείκτης έκανε το πρώτο βήμα ανάκαμψης από τα πρόσφατα χαμηλά των 1.424 μονάδων (χαμηλό 1,5 μήνα), καταγράφοντας άνοδο κατά 1,3%. Οι τράπεζες, μάλιστα, ξεχώρισαν με εντυπωσιακά κέρδη έως +4%.

Αυτή η υπεραπόδοση οφείλεται στην έγκριση της διανομής των μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει νέα ώθηση, με στόχο την ανακοπή της πλαγιο-καθοδικής κίνησης των τελευταίων εβδομάδων.

Μην ξεχνάμε ότι οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν μετά τις 20 Μαΐου και αφού ο Γενικός Δείκτης είχε τερματίσει στις 1.502 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Έκτοτε ακολούθησε μια ελεγχόμενη αφομοίωση των κεκτημένων, με την αγορά να «χωνεύει» τα μεγάλα κέρδη της τελευταίας περιόδου και τη συνολική αναδίπλωση του Γενικού Δείκτη να φθάνει έως το -5%.

Κακογιάννης: Ο Κορίνθιος CEO που φέρνει την εστίαση στο Χρηματιστήριο – Από την οικογενειακή ταβέρνα στα catering των εκατομμυρίων

Ο μέσος όρος των τελευταίων 50 ημερών, ο οποίος συνιστά το πρώτο σημείο στήριξης, τοποθετείται στις 1.436 μονάδες, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών ακολουθεί στις 1.327 μονάδες. Οι βασικές αντιστάσεις παραμένουν στις 1.500 μονάδες.

Στο επίκεντρο της προσοχής, στο μεταξύ, εξακολουθούν να βρίσκονται τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, καθώς μετά τη συμφωνία της Intracom Holdings για την εξαγορά της Ευρώπης Ασφαλιστικής, το ενδιαφέρον στρέφεται στα σενάρια πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Γιώργο Περιστέρη.

Πρώτη μείωση από το 2019

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές περιμένουν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την αγορά να προσδοκά τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων (η πρώτη από το 2019), σε μια κίνηση χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ, δεδομένου ότι δεν αποκλείεται να αποκαλύψει ορισμένα στοιχεία για τις επόμενες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας -και κυρίως για το πόσες ακόμη μειώσεις θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του 2024.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια των ευρωπαϊκών δεικτών ετοιμάζονται για ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενόσω ο Stoxx 600 ήδη βρίσκεται στις 521 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Streets εμφανίζουν οριακές μεταβολές, με τον S&P 500 να παραμένει σε απόσταση βολής από τα ιστορικά υψηλά.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 9μήνου στον ΟΠΑΠ και το discount στην Intralot

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)