Skip to main content

Wall Street: Άνοδος, και το βλέμμα στραμμένο στην απασχόληση

Οι επενδυτές θέλουν αγορά εργασίας πιο αδύναμη ούτως ώστε η Federal Reserve να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, όχι όμως και υπερβολικά αδύναμη που θα πυροδοτούσε ανησυχίες για πιθανή ύφεση  

Με άνοδο έκλεισαν σήμερα και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να ξαναβρίσκει το βηματισμό της μετά από το νευρικό ξεκίνημα του καλοκαιριού.

Ο Dow Jones ανέκαμψε από την χθεσινή πτώση με άνοδο 140,26 μονάδων ή 0,36% κλείνοντας στις 38.711,29 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,15% τερματίζοντας τη συνεδρίαση στις 5.291,34 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε μικρότερη άνοδο 0,17% για να κλείσει στις 16.857,05 μονάδες. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του δολαρίου σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση, της τάξης των επτά μονάδων βάσης.

Οι μετοχές των Dow, 3M και Caterpillar υποχώρησαν περισσότερο από 1%, συγκρατώντας τα κέρδη του Dow Jones. Την χειρότερη επίδοση στο δείκτη S&P 500 σημείωσε η Bath & Body Works, η οποία απώλεσε 13% της αξίας της, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ιδιαίτερα απογοητευτικές προοπτικές.

Η προσοχή της Wall Street είναι τώρα στραμμένη στα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση Μαίου στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Παρασκευή. Οι επενδυτές θέλουν μία αγορά εργασίας πιο αδύναμη ούτως ώστε να μπορέσει η Federal Reserve να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, όχι όμως και υπερβολικά αδύναμη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανησυχίες για πιθανή ύφεση. 

«Η αγορά αναζητά έναν καταλύτη»

«Αυτή τη στιγμή, η αγορά αναζητά έναν καταλύτη. Θέλει να φθάσει σε ένα σημείο που τα αρνητικά νέα να είναι πράγματι αρνητικά νέα», αναφέρει η Μέγκαν Χόρνεμαν, επικεφαλής επενδύσεων της Verdence Capital Advisors.

Tα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι τα ανοίγματα θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο ήταν τα χαμηλότερα σε διάρκεια άνω των τριών ετών.

Ωστόσο, η Χόρνεμαν εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων για φέτος από την Fed εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και ειδικότερα τις πιέσεις στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, που παραμένουν επίμονες.