Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αντίδραση με το… καλημέρα – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Προς τις 1.450 μονάδες ενισχύεται ο Γενικός Δείκτης

Αντίδραση βγάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βάζει «φρένο» στο τετραήμερο αρνητικό σερί, ενόσω οι αγοραστές σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα.

Το βελτιωμένο διεθνές κλίμα, αναμφίβολα, συνδράμει στην ανάταση της επενδυτικής ψυχολογίας, δεδομένου ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά επιχειρεί να επιστρέψει στην περιοχή των 1.450 μονάδων, με τις 1.436 μονάδες (μέσος όρος 50 ημερών) να αποτελούν την πρώτη στήριξη και τις 1.502 μονάδες (υψηλό έτους) να συνιστούν τη βασική αντίσταση.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοπρόσεκτη αύξηση κατά 0,95% και διαμορφώνεται στις 1.445,42 μονάδες, κερδίζοντας 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.431,84 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.436,80 έως 1.447,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των τραπεζών, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στην καθοδική κίνηση, ενισχύονται σήμερα έως και +2%, με τις Alpha και Πειραιώς σε θέση οδηγού. Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, παράλληλα, ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%.

Κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο της αγοραστικής προσοχής, με αποτέλεσμα να κινείται στο +1,36% και τις 1.258 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank διευρύνεται στο +2,19% και το 1,585 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +1,86% και τα 3,675 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο +1,05% και τα 8,064 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,84% και τα 2,029 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,21% και 3.495 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται στο +1,8% και τα 13,6 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, Aegean, Titan Cement, Quest και Helleniq Energy έπονται τουλάχιστον στο +1%. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, δε, αναρριχάται στο +2,1% και τα 2,59 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την έγκριση της επιστροφής κεφαλαίου.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,31% και 2.352 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει στο +2,6% και τα 5,06 ευρώ, με τη μετοχή της Ideal να κερδίζει +2,4% και να επιστρέφει στα 6 ευρώ. ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ και Τεχνική Ολυμπιακή ενισχύονται άνω του 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης χάνει 2,6%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο συμπληρωματικό μέρισμα.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 13 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,0 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που ξεχώρισαν τον Μάιο – Ποια μετοχή έκανε ράλι +13%

Βγάζει αντίδραση το Χρηματιστήριο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την αναδίπλωση της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία έφερε την απόσταση από τις κορυφές των 1.502 μονάδων στο -4,5%, δείχνει να βγάζει αντίδραση και να ανακάμπτει προς τις 1.450 μονάδες.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, οι βασικές αντιστάσεις τοποθετούνται στις 1.500 – 1.550 μονάδες, με το ανοδικός σκέλος της τρέχουσας bull market να εξαντλείται στην περιοχή των 1.715 μονάδων, όπως αναφέρεται στην τεχνική ανάλυση της HellasFin. Ωστόσο, για να υπάρξει μια κίνηση προς τα εν λόγω επίπεδα, απαιτούνται πρόσθετα «καύσιμα» και υψηλότεροι όγκοι συναλλαγών.

«Οι επενδεδυμένοι longs ευελπιστούν ότι θα βρεθεί σύντομα ο καταλύτης, ο οποίος θα ξανα-οδηγήσει την αγορά προς τα υψηλά 13 ετών, με τις 1.500 μονάδες, πάντως, να αποτελούν “σκληρό καρύδι” υπό τη μορφή της διαγραμματικής και ψυχολογικής αντίστασης» επισημαίνει από την πλευρά του ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

Σίγουρα, τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου μπορούν (και πρέπει) να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην ανάταση της επενδυτικής ψυχολογίας, ενώ τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals έχουν την ικανότητα να προσδώσουν το κάτι παραπάνω, δεδομένου ότι αποτελούν τους καταλύτες για τη δημιουργία υπεραξιών στο ταμπλό -έστω κι αν αυτό δεν αποτυπώνεται πάντοτε άμεσα.

Την ίδια στιγμή, το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, αναμφίβολα, διαδραματίζει καίριο ρόλο, με τους ξένους επενδυτές να συνιστούν τους βασικούς «πρωταγωνιστές» της εγχώριας αγοράς. Επομένως, κάθε βραχυπρόθεσμη διεθνή μεταβολή επιδρά άμεσα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση του οίκου Fitch να διατηρήσει αμετάβλητες τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης (ΒΒΒ-), μην κάνοντας το χατίρι στην αγορά για να ένα θετικό outlook, ενδέχεται να επηρεάσει εν μέρει το επενδυτικό κλίμα, συντηρώντας τη νευρικότητα και τη μεταβλητότητα των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που… σκόνταψαν στο 5μηνο

Μέσα στη νέα εβδομάδα, από το καλεντάρι ξεχωρίζει η τακτική Γενική Συνέλευση της Mytilineos (4/6) και της Ideal Holdings (6/5), αλλά και η αποκοπή μερίσματος σε Πλαστικά Θράκης (3/6), Καρέλιας (3/6), Profile (4/6) και Attica Group (5/6). Την ίδια στιγμή, σήμερα τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, με τις μετοχές των Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και Optima Bank να εισέρχονται στον MSCI Small Cap.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, με τους αναλυτές να περιμένουν την πολυαναμενόμενη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Κι αυτό δίνει ώθηση στον Stoxx 600, ο οποίος ενισχύεται στο +0,48% και τις 520 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η Federal Reserve έχει «κάψει» το σενάριο του Ιουνίου ως προς το ενδεχόμενο αναθεώρησης των επιτοκίων, τα προσυμβόλαια της Wall Street εμφανίζουν οριακή άνοδο έως +0,2%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η συνάντηση στον Mytilineos και ο διαπραγματευτής του «Ελ. Βενιζέλος»

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)