Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών και σε μία σαφή προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές πετρελαίου, ο OPEC+ ανακοίνωσε παράταση στις περικοπές προσφοράς.
Η συμμαχία των χωρών του καρτέλ (του οποίου de facto ηγέτης είναι η Σαουδική Αραβία) με τη Ρωσία και άλλες πετρελαϊοπαραγωγούς χώρες θα ρίξει το 2025 στην αγορά αθροιστικά 39,725 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως.
Η συμφωνία
Αν και επετράπη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να χαλαρώσουν τις δικές τους περικοπές κατά περίπου 300.000 βαρέλια ημερησίως, συνολικά θα διατηρηθούν εν ισχύ από όλα τα μέλη περικοπές 3,66 εκατ. βαρελιών ημερησίως έως και τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Πέρα από αυτό, 8 κορυφαίοι παραγωγοί του οργανισμού συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις εθελοντικές περικοπές 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
Οι περιορισμοί στοχεύουν στην ενίσχυση των τιμών και στην αποφυγή ενός παγκόσμιου πλεονάσματος προσφοράς, σε μία περίοδο μάλιστα που τα υψηλά επιτόκια, αλλά και η ενεργειακή μετάβαση πυροδοτούν ανησυχίες για τη ζήτηση.
Η τιμή του συμβολαίου Brent (είναι το διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο) διαπραγματεύεται επί του παρόντος γύρω στα 83 δολάρια το βαρέλι, πολύ μακριά από το εφετινό υψηλό των 91,17 δολαρίων, ενώ το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) κινείται κοντά στα 79 δολάρια το βαρέλι.
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανέκτησαν κάποιο έδαφος την περασμένη εβδομάδα, υποστηριζόμενα από τις προσδοκίες της αγοράς για περικοπές του OPEC+ , αλλά και εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Δεν έχουν καταφέρει πάντως να συγκεντρώσουν σημαντική δυναμική.
Η αγορά βλέπει πτώση
Αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη και μετά τη συμφωνία του καρτέλ, δεν πρόκειται να δούμε σημαντική άνοδο των τιμών, τουλάχιστον όχι μεσοπρόθεσμα. Αντιθέτως σε ορίζοντα 12μηνου βλέπουν πτώση.
Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στα θεμελιώδη δεδομένα, οι θέσεις μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνουν επί του παρόντος ότι το WTI θα διαπραγματεύεται στα 73 δολάρια το βαρέλι σε ένα χρόνο από τώρα, μειωμένο κατά περισσότερο από 5% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Τον Απρίλιο, οι διαχειριστές κεφαλαίων στη Νέα Υόρκη μείωσαν τις καθαρές τους θέσεις long (δηλαδή θέσεις αγοράς) στο WTI – το κύριο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου των ΗΠΑ – κατά 20,6% και αύξησαν τις θέσεις τους short (πώλησης) κατά 97,5%, σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπορικών Συμβάσεων Εμπορευμάτων των ΗΠΑ.
Αλλά ίσως να κάνει λάθος
Οι προβλέψεις για πτώση των τιμών έχουν να κάνουν εν πολλοίς με το γεγονός ότι οι έως τώρα συμφωνηθείσες μειώσεις προσφοράς δεν τηρήθηκαν από αρκετά μέλη.
Η ελλιπής συμμόρφωση με τους συμφωνηθέντες περιορισμούς αποτέλεσε μήλο έριδος μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κορυφαίων παραγωγών. Η Ρωσία, το Ιράκ και το Καζακστάν αντίστοιχα υπερπαρήγαγαν 200.000 βαρέλια την ημέρα, 240.000 βαρέλια την ημέρα και 72.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, σύμφωνα με την υπηρεσία εμπορευμάτων Platts της S&P Global.
Παρόλα αυτά η ζήτηση για αργό του OPEC+ αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα. Αν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί τότε δεν αποκλείεται να δώσει ώθηση στις τιμές – αν και συγκρατημένη.