Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς χάθηκαν 4,5 δισ. σε 9 συνεδριάσεις

Φωτ. EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Ξεθώριασε η λάμψη της ελληνικής αγοράς μετοχών τον Μάιο - Ωστόσο οι προοπτικές παραμένουν θετικές

Ξεθώριασε η άνοδος (16,21%) που κατέγραψε το Χρηματιστήριο από την αρχή του έτους μέχρι και τη Δευτέρα 20 Μαΐου, όταν έφθασε στο υψηλό των 1.502,79 μονάδων (επίπεδα 15 Απριλίου 2011).

Στις τελευταίες 9 συνεδριάσεις του Μαΐου ο γενικός δείκτης έχασε σχεδόν το 5% της αξίας του, το οποίο αποτυπώνεται σε 4,48 δισ. ευρώ χαμένη κεφαλαιοποίηση. Το αποτέλεσμα ήταν να εξανεμισθούν τα κέρδη του πέμπτου μήνα του έτους και να κλείσει με ζημιές 1,5% και μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 900 εκατ. ευρώ, που έπεσε κάτω από τα 100 δισ. ευρώ.

Ήταν ο χειρότερος μήνας έως τώρα για το Χρηματιστήριο, ενώ σε επίπεδο πρώτου πενταμήνου 2024 ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε 10,72%, με την κεφαλαιοποίηση να είναι αυξημένη κατά 11,9 δισ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το κλείσιμο της Παρασκευής (1.431,84 μονάδες) είναι ακριβώς το ίδιο με το κλείσιμο της Τρίτης 30 Απριλίου.

Οι τρεις βασικοί λόγοι

  • Μια πρώτη εξήγηση αυτής της διολίσθησης της αγοράς αποδίδεται στην κατοχύρωση των γενναιόδωρων κερδών που πρόσφερε η αγορά στις 92 πρώτες συνεδριάσεις του 2024, ανεβάζοντας την Αθήνα μέσα στην πρώτη 12άδα των χρηματιστηρίων παγκοσμίως με τις υψηλότερες αποδόσεις.
  • Ο δεύτερος ουσιαστικός λόγος της αποθέρμανσης της αγοράς είναι η στρατηγική των επενδυτών, οι οποίοι εφάρμοσαν το γνωστό αγγλικό χρηματιστηριακό ρητό (Πούλα τον Μάιο και μείνε μακριά), καθώς τα funds γνωρίζουν ότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας της αποκοπής των μερισμάτων. Τις επόμενες 30 ημέρες, 20 εισηγμένες εταιρείες θα μοιράσουν συνολικά μερίσματα 1,09 δισ. ευρώ και κάποιες από αυτές (ΟΠΑΠ, Helleniq Energy, Μotor oil, Jumbo) έχουν ήδη μοιράσει ένα μέρος από τις χρηματικές διανομές του 2023.
  • Ο τρίτος λόγος της πτώσης του Χρηματιστηρίου στις 9 τελευταίες συνεδριάσεις του Μαΐου είναι ότι ολοκληρώθηκαν οι επιχειρηματικές εξελίξεις. Τα ξένα funds που έχουν τον έλεγχο της αγοράς έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, ύστερα και από τα δύο μεγάλα placements (Mytilineos, Jumbo), που σε μεγάλο βαθμό δεν καλύφθηκαν με φρέσκο χρήμα, αλλά με ρευστοποιήσεις υφιστάμενων θέσεων.

Πάντως, ασχέτως αν τα placements έφεραν στην επιφάνεια την εύλογη κόπωση της αγοράς από πλευράς συναλλαγών, τα θεμελιώδη των εισηγμένων, όπως αυτά αντανακλώνται από τις ανακοινώσεις μεγεθών πρώτου τριμήνου, παραμένουν εξαιρετικά γενικά, συνεχίζοντας να στηρίζουν τις αποτιμήσεις.

Η αγορά έχει κινηθεί ανοδικά εδώ και πολύ καιρό, πολλές μετοχές βρίσκονται υψηλά και κάποιοι, για τους λόγους τους, «κλειδώνουν» κέρδη -ανάμεσά τους βεβαίως και ξένοι.

Το εκλογικό ρίσκο

Οι προοπτικές της εγχώριας οικονομίας και των επιχειρήσεων παραμένουν εξαιρετικά θετικές και η αγορά σε βάθος χρόνου θα ανέλθει υψηλότερα, ωστόσο βραχυπρόθεσμα η αγορά έχει «κουραστεί» και θα πρέπει να βρεθεί ένας νέος καταλύτης που θα δώσει κατεύθυνση.

Επιπλέον, σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα έχουμε εκλογές και οι εκλογές πάντα εμπεριέχουν το ρίσκο ενός κακού αποτελέσματος. Για το Χρηματιστήριο αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γ.Δ. θα αναζητήσει ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα. Κρίσιμη θεωρείται η περιοχή των 1.425-1.417 μονάδων, που αποτελεί ζώνη στήριξης και μπορεί να αποδειχθεί «ανάχωμα» στην πτώση.

Η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί και μπορεί να αυξηθεί, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι επικείμενες ευρωεκλογές και υπό την επίδραση του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και με τα δύο πόδια σε φάση πωλήσεων από τη στιγμή που διασπάστηκαν διαδοχικά και χωρίς ιδιαίτερη στάση οι 1.450 και οι 1.444 μονάδες. Απομένει ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών, ο οποίος ωστόσο κινείται στην περιοχή των 1.434 μονάδων, που δεν δείχνει προς το παρόν να βγάζει ισχυρές άμυνες από τους αγοραστές.