Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η μεταβλητότητα, ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Φωτ. EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Στην περιοχή των 1.440 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Συνεχίζεται η έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες έχει απολέσει περίπου 4% και έχει βρεθεί στην περιοχή των 1.440 μονάδων.

Η αφομοίωση των κεκτημένων είναι κυρίαρχη και στη σημερινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα η θετική πορεία στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου να έχει πλήρως ανατραπεί. Κάπως έτσι, το μηνιαίο πρόσημο είναι πλέον αρνητικό.

Σήμερα, στο μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν αφενός το rebalancing των δεικτών του MSCI, το οποίο αναμένεται να εκτοξεύσει τον τζίρο, αφετέρου τον χρησμό του Fitch, ο οποίος δεν αποκλείεται να αναβαθμίσει το outlook.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,09% και διαμορφώνεται στις 1.438,61 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.439,91 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.438,43 έως 1.440,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται άνω του 1% και προσεγγίζει τα 15 ευρώ. Cenergy, Intracom και ΟΛΠ βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά, ενώ ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται στην Εθνική Τράπεζα, η οποία αναδιπλώνεται προς τα 8 ευρώ.

Μεταβλητότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δίνει συνέχεια στην εικόνα μεταβλητότητας των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα να κινείται στο –0,07% και τις 1.257 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -0,59% και τα 8,072 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται στο +0,70% και το 1,586 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,52% και τα 3,649 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank είναι σχεδόν σταθερή στο -0,15% και τα 2,032 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,14% και 3.477 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ διευρύνεται στο +1,2% και τα 14,9 ευρώ, με τη Cenergy να γεφυρώνει την απόσταση από τα ιστορικά υψηλά των 9 ευρώ και να κερδίζει 1,7%. Κέρδη κατά 1,3% εμφανίζει και η μετοχή της Autohellas. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean χάνει 1,2% και περιορίζεται στα 11,6 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,27% και 4.053 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχωρίζει θετικά στο +2,9% και τα 24,9 ευρώ, χάρη στα ανθεκτικά μεγέθη του α’ τριμήνου. Intracom, Intralot και Κρι Κρι διευρύνονται πέριξ του +1,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Premia συρρικνώνεται κατά 1,1%. Στο -0,9% υποχωρεί και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,3 δισ. ευρώ.

Xρηματιστήριο: Τα 27 deals που αλλάζουν τον χάρτη της αγοράς

Αρνητικό πρόσημο σε εβδομάδα & μήνα

Μια αισθητά αρνητική εβδομάδα ολοκληρώνεται σήμερα (31/5) για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει διολισθήσει στην περιοχή των 1.440 μονάδων, απέχοντας περίπου 4% από τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων (υψηλό 13 ετών).

Η ενεργοποίηση των πωλητών, ως απόρροια της ανάγκης για κατοχύρωση των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου αλλά και ως αποτέλεσμα της έντονης μεταβλητότητας στο εξωτερικό, φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εδώ και κάποιες ημέρες, βλέπουμε την ελληνική αγορά να ακολουθεί μια πλαγιο-καθοδική κίνηση, αγνοώντας αφενός τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη, αφετέρου τις ζωηρές επιχειρηματικές εξελίξεις,

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, οι επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη τοποθετούνται στις 1.436 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών. Όσον αφορά τον «200άρη», ο οποίος σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη τάση, βρίσκεται στις 1.327 μονάδες.

Σήμερα, εκτός από κλείσιμο εβδομάδας έχουμε και κλείσιμο Μαΐου, με το τελευταίο 10ήμερο να ανατρέπει την ανοδική πορεία των πρώτων 20 ημερών (έφθασε έως τις 1.502 μονάδες). Κάπως έτσι, το συνολικό πρόσημο του μήνα οδεύει προς οριακά αρνητικό, σηματοδοτώντας τον δεύτερο πτωτικό μήνα του έτους.

Από πλευράς εταιρικών εξελίξεων, εντός της ημέρας θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ για την έγκριση της επιστροφής κεφαλαίου προς τους μετόχους, ενώ Intralot και Austriacard δημοσιεύουν τα τριμηνιαία μεγέθη. Όσον αφορά τη Noval Properties, σήμερα ολοκληρώνεται η αρχική δημόσια προσφορά, η οποία έχει ως στόχο την άντληση 52 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος της συνεδρίασης, δε, θα λάβει χώρα το καθιερωμένο rebalancing στους δείκτες του MSCI, εκτινάσσοντας τον τζίρο των συναλλαγών. Το βράδυ, παράλληλα, ο οίκος Fitch πρόκειται να δημοσιεύσει το νέο report για την αξιολόγηση της Ελλάδας, με την αγορά να προσδοκά την επιβεβαίωση του «ΒΒΒ-» (επενδυτική βαθμίδα), αλλά και την αναβάθμιση του οutlook σε θετικό.

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου στην Ευρωζώνη, αλλά και για τις τιμές προσωπικών δαπανών στις ΗΠΑ -έναν από τους πλέον αγαπημένους δείκτες της Federal Reserve.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 516 μονάδες, εμφανίζοντας ανεπαίσθητες διακυμάνσεις. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures των δεικτών της Wall Street κινούνται οριακά καθοδικά.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η αδυναμία της Alpha, οι σταθερές αγορές της ΔΕΗ και το «κόκκινο» σερί της ΑΒΑΞ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)