Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το τελευταίο 10ήμερο «στερεί» το θετικό πρόσημο στον Μάιο

Σήμερα η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και η ετυμηγορία του Fitch

Μια αισθητά αρνητική εβδομάδα ολοκληρώνεται σήμερα (31/5) για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει διολισθήσει στην περιοχή των 1.440 μονάδων, απέχοντας περίπου 4% από τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων (υψηλό 13 ετών).

Η ενεργοποίηση των πωλητών, ως απόρροια της ανάγκης για κατοχύρωση των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου αλλά και ως αποτέλεσμα της έντονης μεταβλητότητας στο εξωτερικό, φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εδώ και κάποιες ημέρες, βλέπουμε την ελληνική αγορά να ακολουθεί μια πλαγιο-καθοδική κίνηση, αγνοώντας αφενός τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη, αφετέρου τις ζωηρές επιχειρηματικές εξελίξεις,

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, οι επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη τοποθετούνται στις 1.436 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών. Όσον αφορά τον «200άρη», ο οποίος σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη τάση, βρίσκεται στις 1.327 μονάδες.

Xρηματιστήριο: Τα 27 deals που αλλάζουν τον χάρτη της αγοράς

Σήμερα, εκτός από κλείσιμο εβδομάδας έχουμε και κλείσιμο Μαΐου, με το τελευταίο 10ήμερο να ανατρέπει την ανοδική πορεία των πρώτων 20 ημερών (έφθασε έως τις 1.502 μονάδες). Κάπως έτσι, το συνολικό πρόσημο του μήνα οδεύει προς οριακά αρνητικό, σηματοδοτώντας τον δεύτερο πτωτικό μήνα του έτους.

Από πλευράς εταιρικών εξελίξεων, εντός της ημέρας θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ για την έγκριση της επιστροφής κεφαλαίου προς τους μετόχους, ενώ Intralot και Austriacard δημοσιεύουν τα τριμηνιαία μεγέθη.

Στο τέλος της συνεδρίασης, δε, θα λάβει χώρα το καθιερωμένο rebalancing στους δείκτες του MSCI, εκτινάσσοντας τον τζίρο των συναλλαγών. Το βράδυ, παράλληλα, ο οίκος Fitch πρόκειται να δημοσιεύσει το νέο report για την αξιολόγηση της Ελλάδας, με την αγορά να προσδοκά την επιβεβαίωση του «ΒΒΒ-» (επενδυτική βαθμίδα), αλλά και την αναβάθμιση του οutlook σε θετικό.

Αναμονή στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου στην Ευρωζώνη, αλλά και για τις τιμές προσωπικών δαπανών στις ΗΠΑ -έναν από τους πλέον αγαπημένους δείκτες της Federal Reserve.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια των ευρωπαϊκών δεικτών δείχνουν ένα πτωτικό ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures των δεικτών της Wall Street κινούνται οριακά καθοδικά.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η αδυναμία της Alpha, οι σταθερές αγορές της ΔΕΗ και το «κόκκινο» σερί της ΑΒΑΞ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)