Ένα πρώτο «φρένο» στις ρευστοποιήσεις των προηγούμενων ημερών προσπαθεί να βάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την επιφυλακτικότητα, ωστόσο, να παραμένει παρούσα, μην επιτρέποντας την ανάκτηση του χαμένου εδάφους.
Κάπως έτσι, η απόσταση από τα υψηλά 13ετίας των 1.502 μονάδων διατηρείται στην περιοχή του -4%, ενόσω οι επενδυτές συνεχίζουν τη «χώνεψη» των μεγάλων κερδών της περιόδου.
Την ίδια στιγμή, η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου είναι… ακατάπαυστη, παρέχοντας επιλεκτικά στηρίγματα στην εγχώρια αγορά και δίνοντας μια εικόνα ανθεκτικότητας των θεμελιωδών μεγεθών.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 1.442,00 μονάδες, μένοντας σταθερός σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (1.442,21 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.441,79 έως 1.446,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 1% και προσεγγίζει εκ νέου τα 15 ευρώ. Κέρδη 1% εμφανίζει και η Motor Oil, η οποία ανακάμπτει από τη χθεσινή βουτιά. Από τις τράπεζες ξεχωρίζει η Eurobank στο +1%. Αντίθετα, η Coca – Cola χάνει 2,3%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,93 ευρώ.
Μικρά κέρδη στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης εκδηλώνει μια πρόθεση αντίδρασης μετά τις διήμερες απώλειες, με αποτέλεσμα να κινείται στο +0,54% και τις 1.268 μονάδες.
Η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +0,99% και τα 2,04 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +0,79% και τα 8,18 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στα 3,638 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -0,56% και το 1,605 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,03% και 3.490 μονάδες), η μετοχή της Cenergy διευρύνεται στο +1,6% και τα 8,6 ευρώ, με τη μετοχή της Aegean να ίπταται στο +1,9% και τα 11,8 ευρώ. ΟΠΑΠ και Motor Oil, ταυτόχρονα, ενισχύονται κατά 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola χάνει 2,3% και αναδιπλώνεται στα 31,2 ευρώ, καθώς σήμερα «κόβει» το μέρισμα. Πτώση 1,5% παρουσιάζει και η μετοχή της Quest.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,10% και 2.325 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει στο +1% και τα 5,1 ευρώ, με τις ΑΒΑΞ και Κρι Κρι να κερδίζουν περίπου 1%. Η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, δε, αυξάνεται κατά 1,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Intracom Holdings περιορίζεται στο -1,1% και τα 3,6 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 27 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,8 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Οι 12+5 εισηγμένες με αποδόσεις έως +46% στο 5μηνο
Παραμένει η επιφυλακτικότητα
Μια πρώτη αντίδραση στη χθεσινή, σημαντική διόρθωση (-2%) αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον απέχει περίπου -4% (ή αλλιώς 60 μονάδες) από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων.
Η νευρικότητα στο εξωτερικό, εν μέσω των αντίρροπων τάσεων για την πορεία των διεθνών επιτοκίων, σε συνδυασμό με την ανάγκη για «χώνεψη» των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου, συνιστούν τους δύο βασικούς παράγοντες της εν εξελίξει αναδίπλωσης στην ελληνική αγορά.
Κάπως έτσι, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (29/5), είδαμε τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τις 16 Απριλίου, με το ταμπλό να «κοκκινίζει» και τις τράπεζες να συνιστούν τους αρνητικούς «πρωταγωνιστές».
Μάλιστα, η αγορά οπισθοχώρησε κάτω των πρώτων στηρίξεων των 1.467 μονάδες, με τις 1.436 μονάδες (μέσος όρος 50 ημερών) να συνιστούν το επόμενο ανάχωμα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών, ο οποίος τοποθετείται στις 1.327 μονάδες.
Στο μεταξύ, η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται και σήμερα, με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ να ανακοινώνουν την κερδοφορία του α’ τριμήνου. Χθες είχαμε ενημέρωση από τις ΟΠΑΠ, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και Κρι Κρι.
Στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται και οι αλλαγές στον FTSE-25, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να εισάγεται στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, παίρνοντας τη θέση της Quest Συμμετοχών. Η τελευταία, μαζί με την Optima Bank, θα εισαχθούν στον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (FTSE MID CAP), απ’ όπου διαγράφονται οι Αλουμύλ και Premia. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου.
Αύριο, τέλος, εκτός της προγραμματισμένης δημοσίευσης του report από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η αγορά περιμένει και την καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα ανεβάσει σημαντικά τον συναλλακτικό τζίρο.
Απώλειες στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, δεν αποκλείεται οι ρευστοποιήσεις να επιμείνουν, ενόσω το διεθνές επενδυτικό κλίμα δείχνει να έχει επιδεινωθεί, λόγω της εκ νέου αβεβαιότητας για την πορεία των επιτοκίων.
Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 513 μονάδες (-0,05%), με τον γερμανικό DAX να χάνει έως 0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures στη Wall Street προμηνύουν μια πτώση άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: H βουτιά 6μηνου στη Eurobank και το μέρισμα στην Coca Cola
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)