Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σε εξέλιξη η αναδίπλωση της αγοράς – Ποιες οι επόμενες στηρίξεις

Φωτ. EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Δύο οι βασικοί λόγοι της βραχυπρόθεσμης πλαγιοκαθοδικής κίνησης

Αντίδραση στη χθεσινή, σημαντική διόρθωση (-2%) αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον απέχει περίπου -4% (ή αλλιώς 60 μονάδες) από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων.

Η νευρικότητα στο εξωτερικό, εν μέσω των αντίρροπων τάσεων για την πορεία των διεθνών επιτοκίων, σε συνδυασμό με την ανάγκη για «χώνεψη» των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου, συνιστούν τους δύο βασικούς παράγοντες της εν εξελίξει αναδίπλωσης στην ελληνική αγορά.

Κάπως έτσι, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, είδαμε τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τις 16 Απριλίου, με το ταμπλό να «κοκκινίζει» και τις τράπεζες να συνιστούν τους αρνητικούς «πρωταγωνιστές».

Χρηματιστήριο: Οι 12+5 εισηγμένες με αποδόσεις έως +46% στο 5μηνο

Μάλιστα, η αγορά οπισθοχώρησε κάτω των πρώτων στηρίξεων των 1.467 μονάδες, με τις 1.436 μονάδες (μέσος όρος 50 ημερών) να συνιστούν το επόμενο ανάχωμα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών, ο οποίος τοποθετείται στις 1.327 μονάδες.

Στο μεταξύ, η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται και σήμερα, με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ να ανακοινώνουν την κερδοφορία του α’ τριμήνου. Χθες είχαμε ενημέρωση από τις ΟΠΑΠ, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και Κρι Κρι.

Στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται και οι αλλαγές στον FTSE-25, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να εισάγεται στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, παίρνοντας τη θέση της Quest Συμμετοχών.

Η τελευταία, μαζί με την Optima Bank, θα εισαχθούν στον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (FTSE MID CAP), απ’ όπου διαγράφονται οι Αλουμύλ και Premia. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου.

Αύριο, τέλος, εκτός της προγραμματισμένης δημοσίευσης του report από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η αγορά περιμένει και την καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα ανεβάσει σημαντικά τον συναλλακτικό τζίρο.

Απώλειες στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, δεν αποκλείεται οι ρευστοποιήσεις να επιμείνουν, ενόσω το διεθνές επενδυτικό κλίμα δείχνει να έχει επιδεινωθεί, λόγω της εκ νέου αβεβαιότητας για την πορεία των επιτοκίων.

Έτσι, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τα futures στη Wall Street να προμηνύουν μια πτώση άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: H βουτιά 6μηνου στη Eurobank και το μέρισμα στην Coca Cola

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)