Skip to main content

Νέος Κανονισμός στο Χρηματιστήριο: Το (αρκετά) πιθανό… exit των 10 μετοχών της Επιτήρησης

Χρηματιστήριο Αθηνών

Η εξαίρεση που μπορεί να επιβεβαιώσει τον κανόνα

Μπορεί ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου να συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας κυρίως για την «τιμωρία» όσων εισηγμένων έχουν χαμηλά ποσοστά μετοχικής διασποράς, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει άμεσα και όσες μετοχές βρίσκονται σήμερα στην Κατηγορία της Επιτήρησης.

Κι αυτό, διότι οι αναθεωρημένοι κανόνες προβλέπουν ως μέγιστο χρονικό διάστημα συνεχόμενης παραμονής στην Επιτήρηση τα δύο έτη. Κατόπιν τούτου, η μετοχή θα τίθεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης, έχοντας ένα περιθώριο 6+6 μηνών προτού διαγραφεί τελείως από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΧΑΕ, ο πρώτος έλεγχος της διετίας θα λάβει χώρα τον Μάιο του 2025 και θα προσμετρά και το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι εισηγμένες βρίσκονταν στην Επιτήρηση πριν την εφαρμογή του νέου Κανονισμού. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι όσες εισηγμένες έχουν συμπληρώσει διετία στην Επιτήρηση κατά τον Μάιο του 2025, τότε αυτομάτως θα τεθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Μπογκντάνοβιτς: Ο Κροάτης manager που οδηγεί την Coca Cola στα υψηλά 4ετίας

Σήμερα, λοιπόν, την κόκκινη γραμμή της διετίας ήδη υπερβαίνουν οι Yalco, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, Sato, Προοδευτική, Μπήτρος, Επίλεκτος, ΒΙΣ, ΒΙΟΤΕΡ και Τρία Άλφα. Δηλαδή οι εννέα από τις συνολικά 10. Ωστόσο, μέχρι τον Μάιο του 2025, τη διετία θα έχει συμπληρώσει και η Frigoglass, με αποτέλεσμα όλες οι σημερινές εταιρείες της Επιτήρησης να κινδυνεύουν με αναστολή διαπραγμάτευσης.

Ο μόνος τρόπος να αποφύγουν αυτήν τη δυσάρεστη τροπή είναι να πείσουν την ΕΧΑΕ ότι πράγματι καταβάλλουν προσπάθειες για να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα, όπως ακριβώς έπραξαν το προηγούμενο διάστημα οι Intralot και Lavipharm, οι οποίες κατάφεραν να επιστρέψουν στην Κύρια Αγορά. Βέβαια, αυτές οι δύο δεν είχαν τη δαμόκλειο σπάθη της διετίας.

Από την άλλη πλευρά, πολλές από τις υπό κίνδυνο εισηγμένες είχαν το απαιτούμενο περιθώριο για να πραγματοποιήσουν βήματα προόδου, αλλά ουδέποτε αξιοποίησαν το momentum. Πλέον, καλούνται να χρησιμοποιήσουν το επόμενο 12μηνο όσο το δυνατόν καλύτερα.

Να σημειωθεί ότι η Sato βρίσκεται στην Επιτήρηση από το 2011, η Μπήτρος από το 2017, η Επίλεκτος από το 2018 και η Τρία Άλφα από το 2018. Κάπως πιο σύντομο είναι το χρονικό διάστημα για τη ΒΙΟΤΕΡ (2020), τη ΒΙΣ (2020), την Προοδευτική (2021), τον Αγροτικό Οίκο Σπύρου (2021) και τη Frigoglass (2023).

Η βουτιά και η εξαίρεση

Η προοπτική διαγραφής από το ταμπλό, με ενδιάμεσο βήμα την αναστολή διαπραγμάτευσης, όπως είναι εύλογο, έχει επηρεάσει σημαντικά την τρέχουσα αξία των 10 εισηγμένων, οι οποίες τις τελευταίες 30 ημέρες καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Έτσι, η μετοχή της Sato υποχωρεί κατά 27%, της Frigoglass κατά 21%, του Αγροτικού Οίκου Σπύρου κατά 18%, της ΒΙΣ κατά 15%, της Τρία Άλφα κατά 15%, της Yalco κατά 10%, της Προοδευτικής κατά 5% και της ΒΙΟΤΕΡ κατά 1%.

Εξαίρεση αποτελούν η Επίλεκτος, η οποία έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητη, αλλά και η Μπήτρος, η οποία έχει πραγματοποιήσει ράλι άνω του 35%. Για την τελευταία, η άνοδος είναι πιθανό να σχετίζεται με τις συζητήσεις για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και πιθανή είσοδο νέου επενδυτή, κάτι το οποίο θα αποτελούσε σανίδα σωτηρίας και εισιτήριο παραμονής στο Χ.Α.

Η χρονική διάρκεια παραμονής στην Κατηγορία της Επιτήρησης

• Sato: Από 8/4/11
• Μπήτρος: Από 10/5/17
• Τρία Άλφα: Από 25/10/18
• Επίλεκτος: Από 7/11/18
• Yalco: Από 1/4/20
• ΒΙΟΤΕΡ: Από 7/7/20
• ΒΙΣ: Από 9/7/20
• Αγροτικός Οίκος Σπύρου: Από 14/5/21
• Προοδευτική: Από 31/8/21
• Frigoglass: Από 7/3/23

Χρηματιστήριο: Οι 10+2 μεγάλες & μεσαίες που έχουν «θέμα» με το free float

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)