Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των μεγάλων φετινών κερδών, κάτι το οποίο οδηγεί τον Γενικό Δείκτη κάτω των πρώτων στηρίξεων (1.467 μονάδες), δηλαδή στην περιοχή των 1.450 μονάδων.
Με το κλίμα στο εξωτερικό να μην είναι και το καλύτερο δυνατό, οι πωλητές επιλέγουν να ανεβάσουν ρυθμούς , με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να «χωνεύει» τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών (1.502 μονάδες), υποκύπτοντας βραχυπρόθεσμα στην καθοδική κίνηση.
Κι όλα αυτά, στη σκιά των ικανοποιητικών θεμελιωδών μεγεθών του α’ τριμήνου, αλλά και των νέων επιχειρηματικών deals, τα οποία συντηρούν το «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον .
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει σημαντική κάμψη κατά 1,06% και διαμορφώνεται στις 1.455,99 μονάδες, χάνοντας 15,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.471,63 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 15 μονάδες (από 1.455,06 έως 1.470,31 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,3 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται τις εντονότερες πιέσεις, με τις Alpha Bank και Eurobank να χάνουν 2%. Απώλειες σχεδόν 3% παρουσιάζει και η Motor Oil. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intracom, η οποία μετά το deal εξαγοράς της Ευρώπης Ασφαλιστικής, διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 4%.
Πιέσεις στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς διολισθαίνει στο -1,78% και τις 1.283 μονάδες, οδεύοντας για τη 2η συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση.
Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -2,14% και το 1,644 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -1,90% και τα 2,06 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -1,72% και τα 8,246 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -1,15% και τα 3,707 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,04% και 3.535 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil κατρακυλά κατά 2,8% και αναδιπλώνεται στα 27,3 ευρώ, καθώς τα μεγέθη του α’ τριμήνου δεν ενθουσίασαν τους αναλυτές. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, Titan Cement, Helleniq Energy. Στον αντίποδα, η μετοχή της Cenergy ενισχύεται κατά 1,5%, ενώ στο +1% έπεται η μετοχή της Quest, για την οποία ακούγεται ότι ετοιμάζεται νέα εξαγορά -παρά τις επίσημες διαψεύσεις.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,88% και 2.337 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει στο -4,6% και τα 3,66 ευρώ, στον απόηχο του mega deal για την εξαγορά της Ευρώπης Ασφαλιστικής, αλλά και του σχεδίου συγχώνευσης των Intracom Properties – ΚΛΜ – Eυρώπη. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Austriacard χάνουν από 1%, με τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής να συρρικνώνεται κατά 2,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Intralot αυξάνεται κατά 1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 68 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,5 δισ. ευρώ.
Μπογκντάνοβιτς: Ο Κροάτης manager που οδηγεί την Coca Cola στα υψηλά 4ετίας
Συνεχίζεται η «χώνεψη» των κερδών
Σε ένα περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας και έντονης νευρικότητας συνεχίζονται οι τελευταίες συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ελληνική αγορά να «χωνεύει» τα πρόσφατα υψηλά των 1.502 μονάδων.
Αυτήν την στιγμή, η σωρευτική αναδίπλωση του Γενικού Δείκτη υπολογίζεται τουλάχιστον στο -3%, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα, ρευστοποιώντας ένα μέρος των κερδών.
Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε στο ταμπλό επ’ ουδενί μπορεί να χαρακτηριστεί ως διόρθωση, δεδομένου ότι η απόσταση από τις φετινές «κορυφές» παραμένει σε αρκετά διαχειρίσιμα επίπεδα, με τις βασικές στηρίξεις να είναι απαραβίαστες.
Οι πλησιέστερες στηρίξεις του Γενικού Δείκτη τοποθετούνται στις 1.467 και στις 1.436 μονάδες (μέσος όρος 50 ημερών). Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, τα επόμενα αναχώματα έχουν στηθεί στις 1.327 μονάδες (μέσος όρος 200 ημερών).
Το σημαντικό είναι, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης να μην απολέσει την επαφή με τις 1.500 μονάδες και να διατηρηθεί σε τροχιά υψηλών 13ετίας. Και σ’ αυτό, σίγουρα, μπορούν να συμβάλλουν τα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.
Σήμερα, για παράδειγμα, οικονομικά μεγέθη θα δημοσιεύσουν οι ΟΠΑΠ, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και Κρι – Κρι, ενώ εντός της ημέρας θα λάβουν χώρα οι τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των Intracom, Καρέλιας, Πλαστικά Θράκης και Attica Group, οι οποίες έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Χρηματιστήριο: Οι 10+2 μεγάλες & μεσαίες που έχουν «θέμα» με το free float
Στην περίπτωση της Intracom, μάλιστα, η έκπληξη που περίμενε η αγορά, ήρθε και έκανε… κρότο, με την Intracom Properties να εξαγοράζει την Ευρώπη Ασφαλιστική έναντι 45,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια θα υπάρξει συγχώνευση με την Κλουκίνας – Λάππας, με το εισηγμένο όχημα να μετονομάζεται σε Ευρώπη Holdings.
Από εκεί και πέρα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, η ΕΧΑΕ θα ανακοινώσει τις αλλαγές στον FTSE-25, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να θεωρείται το μεγάλο «φαβορί» για είσοδο στα blue chips, παίρνοντας τη θέση μίας εκ των Autohellas – Quest – ΕΥΔΑΠ.
Μην ξεχνάμε δε, ότι σήμερα ξεκινά και η δημόσια πρόσφορά για τη Noval Properties, η οποία στοχεύει να αντλήσει έως 52 εκατ. ευρώ. Το εύρος διάθεσης των τιμών κυμαίνεται μεταξύ 2,6 και 2,82 ευρώ, με τις μετοχές να τίθενται προς διαπραγμάτευση στις αρχές Ιουνίου.
Απώλειες στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, η αναδίπλωση από τα ιστορικά υψηλά συνεχίζεται και σήμερα, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί στις 515 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες άνω του 0,6%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τα χθεσινοβραδινά ρεκόρ του Nasdaq, τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών προμηνύουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «έκπληξη» στην Intracom και το άλμα 40% στη Μπήτρος σε 5 ημέρες
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)