Skip to main content

Στερλίνα: Ράλι χάρη στις πρόωρες κάλπες – Σε ιστορικά υψηλά έναντι του ευρώ

Η στερλίνα πλησιάζει το ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών έναντι δολαρίου και ευρώ, αναμένοντας τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας

Η λίρα Αγγλίας ανήλθε στο ισχυρότερο επίπεδο έναντι του ευρώ εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς η Bank of England φαίνεται πως θα ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μείωση των επιτοκίων.

Η στερλίνα εκτινάχθηκε έως και 0,3%. Το νόμισμα απέχει επίσης περίπου 1% από το να φθάσει σε υψηλό 10 μηνών έναντι του δολαρίου. Αυτήν την ώρα 1 στερλίνα ισούται με 1,18 ευρώ και 1,28 δολάρια ΗΠΑ.

Η τελευταία κίνηση έρχεται μετά από στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο επιβραδύνθηκε στη Γερμανία.

Οι αγορές για την ώρα κάνουν λόγο για μείωση επιτοκίων μόνο κατά 25 μονάδες βάσης, μέχρι τον Νοέμβριο. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και αναμένεται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο μειώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η λίρα είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ομάδα των 10 φέτος, σημειώνοντας άνοδο περίπου 2% έναντι του ευρώ.

Το ράλι της επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο «νησί».

Η BOE αναμένεται επίσης ευρέως να περιμένει μέχρι τις εκλογές της 4ης Ιουλίου πριν προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική, ενισχύοντας περαιτέρω την άποψη ότι τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν αμετάβλητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.