Ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται σήμερα (28/5) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να παίρνουν τα ηνία από τους αγοραστές και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω των 1.480 μονάδων.
Είναι σαφές ότι η αφομοίωση των πρόσφατων υψηλών (1.502 μονάδες) συνεχίζεται κι αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές να μην αναλαμβάνουν πρόσθετο ρίσκο. Ταυτόχρονα, όμως, αποφεύγουν και τις μεγάλες ρευστοποιήσεις.
Κάπως έτσι, η εγχώρια αγορά παραμένει σε μικρή απόσταση από τις «κορυφές» 13ετίας, αποφεύγοντας μια μεγάλη αναδίπλωση προς τα πρώτα βασικά στηρίγματα και διατηρώντας τη φετινή απόδοση στο +14%.
Πιο αναλυτικά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,53% και διαμορφώνεται στις 1.473,39 μονάδες, χάνοντας περίπου οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.481,23 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (από 1.473,06 έως 1.487,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 511.713 ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες τίθενται στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, με τη Eurobank να χάνει τουλάχιστον 2,5%. Πειραιώς και Alpha ακολουθούν στο -1,5%. Από την άλλη πλευρά, η Coca – Cola ενισχύεται κατά σχεδόν 2,5% και επιστρέφει κοντά στα 32,8 ευρώ, τα οποία συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο της 4ετίας.
Χρηματιστήριο: Ανοδικό διήμερο για την Intracom εν όψει της Γ.Σ.
Σημαντικές απώλειες στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζει σημαντικές απώλειες, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -1,65% και τις 1.303 μονάδες, χάνοντας επί της ουσίας ό,τι κέρδισε στη χθεσινή συνεδρίαση.
Η μετοχή της Eurobank συρρικνώνεται στο -2,64% και τα 2,064 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -1,55% και τα 3,75 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -1,63% και τα 1,69 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αναδιπλώνεται στο -0,97% και τα 8,408 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,57% και 3.580 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement διολισθαίνει στο -2,9% και τα 30,5 ευρώ, διορθώνοντας από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Απώλειες άνω του 2,5% παρουσιάζει και η μετοχή της Viohalco, ενώ οι Ελλάκτωρ και Autohellas περιορίζονται κατά 1,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Coca – Cola ανακτά ό,τι έχασε χθες και κάπως έτσι, ενισχύεται στο +2,4% και τα 32,4 ευρώ, πλησιάζοντας τις αντιστάσεις των 32,8 ευρώ. Jumbo και Helleniq Energy έπονται με κέρδη 1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,17% και 2.353 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει θετικά στο +2,5% και τα 3,7 ευρώ, με τη μετοχή της Κρι Κρι να διευρύνεται πέριξ του +1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΑΒΑΞ χάνει τουλάχιστον 2%, ενώ η μετοχή της Intrakat υποχωρεί στο -1,3% και τα 5,1 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 66 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,6 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Η σίγουρη ένταξη στον FTSE 25 και τα πιθανά… exit
Συνεχίζεται η μεταβλητότητα στο Χ.Α.
Εγκλωβισμένο στη μεταβλητότητα παραμένει κι αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια διαδικασία «χώνεψης» των πρόσφατων υψηλών των 1.502 μονάδων.
Η ελληνική αγορά αφομοιώνει τις «κορυφές» 13 ετών, με τους επενδυτές να μην βιάζονται να δοκιμάσουν τις επόμενες αντιστάσεις, αλλά και να μην προβαίνουν σε μεγάλες ρευστοποιήσεις, αποτρέποντας το σενάριο της μεγάλης διόρθωσης.
Κάπως έτσι, στη Λεωφόρο Αθηνών έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα στασιμότητας και μεταβλητότητας, με τον Γενικό Δείκτη εδώ και τέσσερις συνεδριάσεις να κυμαίνεται στην περιοχή των 1.480 μονάδων.
Τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αναμφίβολα, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Χθες τριμηνιαία μεγέθη ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ, ενώ σήμερα είναι η σειρά των Motor Oil – EpsilonNet και αύριο των ΟΠΑΠ – Cenergy – Τέρνα Ενεργειακή.
Την ίδια στιγμή, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αρχική δημόσια προσφορά της Noval Properties, θυγατρικής του Ομίλου Viohalco, η οποία ετοιμάζεται να εισέλθει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Η διαδικασία ξεκινά αύριο (2,6 έως 2,82 ευρώ το εύρος τιμών) και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, με στόχο την άντληση έως 52 εκατ. ευρώ.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η αντίδραση του ΟΤΕ, τα υψηλά της ΕΤΕ και η αναμονή στην ΤΕΝΕΡΓ
Την Τετάρτη, επίσης, η ΕΧΑΕ πρόκειται να δημοσιεύσει τις αλλαγές στη σύνθεση του FTSE 25, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να ετοιμάζεται για εισαγωγή στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης -χωρίς να αποκλείεται και η εισαγωγή δεύτερης εταιρείας. Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποια (ή ποιες) εισηγμένη θα χρειαστεί να αποχωρήσει.
Η εβδομάδα ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής με την αξιολόγηση του οίκου Fitch. Η αγορά προσδοκά μια αναβάθμιση του outlook της Ελλάδας σε «θετικό», όπως ακριβώς έπραξε και πριν μερικές εβδομάδες ο Standard & Poor’s.
Συσσώρευση στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τη χθεσινή αργία σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, οι αγορές επιστρέφουν σε πλήρη λειτουργία, με το βλέμμα όλων να παραμένει στραμμένο στα στοιχήματα για την πορεία των επιτοκίων.
Και μπορεί η Federal Reserve να είναι αρκετά επιφυλακτική με το σενάριο της άμεσης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την ΕΚΤ, η οποία τον Ιούνιο θα ανακοινώσει την πρώτη επιτοκιακή μείωση.
Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 τηρεί στάση αναμονής, παραμένοντας κοντά στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά (-0,17% και 521 μονάδες). Παρόμοιο το κλίμα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τα futures του Dow Jones να είναι σχεδόν αμετάβλητα.
Φουρλής: Πώς θα ξεκολλήσει από το «εμπόδιο» των 200 εκατ. ευρώ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)