Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μεταβλητότητας… συνέχεια, με το βλέμμα στα εταιρικά μεγέθη

INTIME – NEWS

Στην περιοχή των 1.480 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Εγκλωβισμένο στη μεταβλητότητα παραμένει κι αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια διαδικασία «χώνεψης» των πρόσφατων υψηλών των 1.502 μονάδων.

Η ελληνική αγορά αφομοιώνει τα υψηλά 13 ετών, με τους επενδυτές να μην βιάζονται να δοκιμάσουν τις επόμενες αντιστάσεις, αλλά και να μην προβαίνουν σε μεγάλες ρευστοποιήσεις, αποτρέποντας το σενάριο της μεγάλης διόρθωσης.

Κάπως έτσι, στη Λεωφόρο Αθηνών έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα στασιμότητας και μεταβλητότητας, με τον Γενικό Δείκτη εδώ και τέσσερις συνεδριάσεις να κυμαίνεται στην περιοχή των 1.480 μονάδων.

Χρηματιστήριο: Η σίγουρη ένταξη στον FTSE 25 και τα πιθανά… exit

Τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αναμφίβολα, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Χθες τριμηνιαία μεγέθη ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ, ενώ σήμερα είναι η σειρά των Motor Oil – EpsilonNet και αύριο των ΟΠΑΠ – Cenergy – Τέρνα Ενεργειακή.

Την ίδια στιγμή, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αρχική δημόσια προσφορά της Noval Properties, θυγατρικής του Ομίλου Viohalco, η οποία ετοιμάζεται να εισέλθει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Η διαδικασία ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, με στόχο την άντληση έως 52 εκατ. ευρώ.

Την Τετάρτη, επίσης, η ΕΧΑΕ πρόκειται να δημοσιεύσει τις αλλαγές στη σύνθεση του FTSE 25, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να ετοιμάζεται για εισαγωγή στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης -χωρίς να αποκλείεται και η εισαγωγή δεύτερης εταιρείας. Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποια (ή ποιες) εισηγμένη θα χρειαστεί να αποχωρήσει.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η αντίδραση του ΟΤΕ, τα υψηλά της ΕΤΕ και η αναμονή στην ΤΕΝΕΡΓ

Η εβδομάδα ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής με την αξιολόγηση του οίκου Fitch. Η αγορά προσδοκά μια αναβάθμιση του outlook της Ελλάδας σε «θετικό», όπως ακριβώς έπραξε και πριν μερικές εβδομάδες ο Standard & Poor’s.

H εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τη χθεσινή αργία σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, οι αγορές επιστρέφουν σε πλήρη λειτουργία, με το βλέμμα όλων να παραμένει στραμμένο στα στοιχήματα για την πορεία των επιτοκίων.

Και μπορεί η Federal Reserve να είναι αρκετά επιφυλακτική με το σενάριο της άμεσης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την ΕΚΤ, η οποία τον Ιούνιο θα ανακοινώσει την πρώτη επιτοκιακή μείωση.

Κάπως έτσι, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη προμηνύουν ένα μικτό άνοιγμα στη συνεδρίαση, ενόσω οι δείκτες παραμένουν σε ιστορικά υψηλά. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στη Wall Steet.

Φουρλής: Πώς θα ξεκολλήσει από το «εμπόδιο» των 200 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)