Αρκετές εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση από 90 εκατ. ευρώ έως και 2 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι επηρεάζει άμεσα ή/και έμμεσα ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τα αυστηρότερα ποσοστά ελεύθερης διασποράς. Και μπορεί όσες εταιρείες ανήκουν στη βαθμίδα Υψηλής Συναλλακτικής Αξίας να αισθάνονται ασφαλείς (δηλαδή όλα τα blue chips συν κάποιες ακόμη), αλλά δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις υπόλοιπες.
Εκτός των Καρέλιας και Trastor, οι οποίες έχουν free float κάτω του 10% και επομένως τον Ιούλιο του 2025 θα τεθούν αυτομάτως σε αναστολή διαπραγμάτευσης (εφόσον δεν έχουν βελτιώσει την ελεύθερη διασπορά), ο κίνδυνος της Επιτήρησης πλανάται σε τουλάχιστον ακόμα 10 μεσαίες και μεγάλες εισηγμένες, οι οποίες είναι πιθανό να εμπλακούν σε μια επώδυνη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι σε ενδεχόμενο μη τήρησης των ελάχιστων ποσοστών διασποράς, παρέχεται προθεσμία 6+6 μηνών, προτού μια μετοχή τεθεί σε καθεστώς Επιτήρησης. Όσες, όμως, έχουν free float κάτω του 10%, τότε κατευθείαν τίθενται σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν «ανοσία» στο αυστηρότερο free float
Ποιες έχουν χαμηλό free float
Η Prodea, για παράδειγμα, με χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 2 δισ. ευρώ, έχει ποσοστό ελεύθερης διασποράς κάτω του 15% -για την ακρίβεια 13%. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της ΛΑΜΨΑ με αξία 820 εκατ. ευρώ, όπου οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν ποσοστό άνω του 87%. Η Attica Group, παράλληλα, αποτιμάται στα 586 εκατ. ευρώ και διαθέτει free float της τάξης του 13%.
Όπως καθίσταται σαφές, στις συγκεκριμένες εισηγμένες οι βασικοί μέτοχοι θα πρέπει να διαθέσουν στην επενδυτική κοινότητα ένα μικρό ποσοστό, ώστε να «πιάσουν» το όριο του 15% και να ευθυγραμμιστούν με τις νέες απαιτήσεις της ΕΧΑΕ.
Από εκεί και πέρα, αυτήν την στιγμή, με ποσοστό free float οριακά κάτω του 15% βρίσκεται και η Attica Bank, η οποία ωστόσο τελεί εν αναμονή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Όσον αφορά τις εισηγμένες αξίας έως 200 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν διασπορά τουλάχιστον 25%, σε πωλήσεις μετοχών -για να αποφύγουν τις περιπέτειες- θα πρέπει να προχωρήσουν οι βασικοί μέτοχοι σε Premia, Alumil, ΕΥΑΘ, Ιατρικό Αθηνών, Μπλε Κέδρος και MIG, οι οποίοι κατά περίπτωση ελέγχουν μετοχικό μερίδιο από 79% έως και 87%.
Οριακά σε ασφαλές έδαφος βρίσκεται, από την πλευρά της, η Τεχνική Ολυμπιακή, της οποίας το ποσοστό ελεύθερης διασποράς κυμαίνεται στο 26%.
Πρόθεση συμμόρφωσης
Πάντως, μέχρι στιγμής, οι εισηγμένες φαίνεται ότι έχουν διάθεση συμμόρφωσης με τους νέους κανονισμούς, εκφράζοντας την πρόθεση ανάληψης πρωτοβουλιών για τη μείωση του ποσοστού των βασικών μετόχων.
Οι μετοχές που κινδυνεύουν να τεθούν σε Επιτήρηση λόγω free float
• Prodea 1,9 δισ. ευρώ (free float 13%)
• Καρέλιας 938 εκατ. ευρώ (free float 5,5%)
• ΛΑΜΨΑ 816 εκατ. ευρώ (free float 12,8%)
• Attica Group 586 εκατ. ευρώ (free float 13,3%)
• Attica Bank 562 εκατ. ευρώ (free float 13,5%)
• Trastor 276 εκατ. ευρώ (free float 1,6%)
• Μπλε Κέδρος 145 εκατ. ευρώ (free float 16,7%)
• Ιατρικό Αθηνών 143 εκατ. ευρώ (free float 19,1%)
• MIG 120 εκατ. ευρώ (free float 12,2%)
• ΕΥΑΘ 116 εκατ. ευρώ (free float 21%)
• Premia 105 εκατ. ευρώ (free float 20,6%)
• Alumil 90 εκατ. ευρώ (free float 20,4%)
Χρηματιστήριο – Νέος Κανονισμός: Για ποιες μετοχές «χτυπά» η καμπάνα
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)