Σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες η μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η πρόσφατη αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη στις 1.500 μονάδες, σε συνδυασμό με τις «θολές» προοπτικές γύρω από το χρονοδιάγραμμα μείωσης των διεθνών επιτοκίων, έχουν ενισχύσει τις κινήσεις αφομοίωσης των κεκτημένων.
Είναι ενδεικτικό ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, οι μεταβολές του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη δεν ξεπέρασαν το +/- 1%, με το τελικό αρνητικό πρόσημο να συνιστά το φυσικό επακόλουθο των αυξημένων εντολών για ρευστοποιήσεις εκ μέρους των traders. Σίγουρα, το discount στο placement της Mytilineos διαδραμάτισε και τον δικό του ρόλο στην αδυναμία της Λεωφόρου Αθηνών.
Ωστόσο, η κυρίαρχη εξήγηση συνίσταται στη διάσπαση των 1.500 μονάδων -για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011- η οποία ανέδειξε την ανάγκη ορισμένων επενδυτών να κατοχυρώσουν ένα μέρος των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου, οδηγώντας σε «χώνεψη» των νέων κορυφών.
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι όλη αυτή η αναρρίχηση προς τις 1.500 μονάδες έχει πραγματοποιηθεί… απνευστί, με την αγορά να αγνοεί ουσιαστικά τη διόρθωση από τις αρχές Οκτωβρίου.
«Με τις 1.500 μονάδες να “εμπνέουν” αλλά και να “τρομάζουν” τον Γενικό Δείκτη, εκτιμούμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του Χ.Α. στο υπόλοιπο του έτους. Ενώ η βασική τάση συνεχίζει ανοδική, οι δυνατότητες αλλά και ο πειρασμός για όσους θέλουν να “πάνε ταμείο” από παλιές θέσεις παραμένει» εξηγεί χαρακτηριστικά ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, στο εβδομαδιαίο report του.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αγορά, αυτήν την στιγμή, προσφέρει μια μέση απόδοση της τάξης του 14% μέσα στο 2024 και +22% μέσα στο 12μηνο.
Συνεχίζονται τα εταιρικά μεγέθη
Κόντρα στη μεταβλητότητα των ημερών, πάντως, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει την ευκαιρία να βρει πολύτιμα στηρίγματα αφενός στα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη του α’ τριμήνου 2024, αφετέρου στις «ζωηρές» επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες συντηρούν το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και δίνουν το αναγκαίο «πάτημα» για την προοπτική βελτίωσης των αποτιμήσεων στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
ΕΧΑΕ (σήμερα), Motor Oil (28/5), EpsilonNet (28/5), ΟΠΑΠ (29/5), Cenergy (29/5) και Attica Bank (31/5) θα γνωστοποιήσουν μέσα στην εβδομάδα τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Συγχρόνως, αρκετές εισηγμένες θα προχωρήσουν σε αποκοπή μερίσματος (Entersoft, Optima Bank, Coca – Cola) ή σε διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης (Viohalco, Intracom, Attica Group, Ελλάκτωρ).
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν «ανοσία» στο αυστηρότερο free float
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, οι πλησιέστερες στηρίξεις του Γενικού Δείκτη τοποθετούνται στις 1.467 και στις 1.437 μονάδες. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, τα επόμενα αναχώματα έχουν στηθεί στις 1.364 μονάδες (μέσος όρος 50 ημερών) και στις 1.284 μονάδες (μέσος όρος 200 ημερών).
Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνει εύστοχα ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η υπέρβαση των 1.505 μονάδων για τον Γ.Δ. και η ζώνη των 3.660 – 3.730 μονάδων για τον FTSE 25 απαιτεί αφενός αυξημένες συναλλαγές σε σχέση μ’ αυτές που καταγράφονται (λίγο άνω των 100 εκατ. ευρώ ημερησίως), αφετέρου πρόσθετους ανοδικούς καταλύτες.
Οι καταλύτες
Σίγουρα η έκθεση του οίκου Fitch στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας αποτελεί μια πρώτη ευκαιρία, προκειμένου οι ξένοι να προχωρήσουν σε εκ νέου αποτίμηση της δυναμικής της εγχώριας αγοράς, με τους επενδυτές να μην κρύβουν την προσδοκία για μια βελτίωση του outlook, όπως ακριβώς έπραξε και ο Standard & Poor’s πριν μερικές εβδομάδες. Σημειώνεται ότι ο Fitch έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-) από την 1η Δεκεμβρίου του 2023.
Την ίδια στιγμή, την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι καθιερωμένες αλλαγές στον δείκτη FTSE-25, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να συνιστά το ξεκάθαρο φαβορί για ένταξη στα blue chips -χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο μιας δεύτερης εισαγωγής. Όσον αφορά το ποια εταιρεία θα αποχωρήσει από την Υψηλή Κεφαλαιοποίηση, το «θρίλερ» φαίνεται ότι εξελίσσεται ανάμεσα σε Autohellas – Quest Συμμετοχών – ΕΥΔΑΠ. Οι όποιες τροποποιήσεις θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω μπορούν υπό μερικές ακόμα προϋποθέσεις να παράσχουν στην αγορά την απαιτούμενη ώθηση, ώστε ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί εκ νέου στις 1.500 μονάδες και να τεθεί σε ράγες για το επόμενο ορόσημο των 1.550 – 1.600 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τις νέες αντιστάσεις στην εν εξελίξει ανοδική πορεία.
Χρηματιστήριο – Νέος Κανονισμός: Για ποιες μετοχές «χτυπά» η καμπάνα
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)