Απώλειες εμφανίζει στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν την αφομοίωση των κεκτημένων, η οποία έχει οδηγήσει έως την περιοχή των 1.470 μονάδων.
Οι ανησυχίες για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, ταυτόχρονα, έρχονται να «χαλάσουν» το μέχρι πρότινος «ανέμελο» κλίμα στο εξωτερικό κι αυτό, εύλογα, εντείνει τις εισαγόμενες πιέσεις.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το εν εξελίξει profit taking δικαιολογείται απόλυτα από τις φετινές αποδόσεις, με την αγορά να παρουσιάζει μια μέση μεταβολή άνω του 14% -χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια διορθωτική κίνηση.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,57% και διαμορφώνεται στις 1.473,22 μονάδες, χάνοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.481,65 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.472,45 έως 1.474,34 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες υφίστανται τις εντονότερες αναταράξεις, με τις Πειραιώς, Alpha και Eurobank να χάνουν 1%. Viohalco και Cenergy, μετά τα πρόσφατα υψηλά, αναδιπλώνονται κατά τουλάχιστον 1,5%, ενώ η Μotor Oil διορθώνει από το ρεκόρ των 28,5 ευρώ.
Απώλειες 1% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την πορεία αναδίπλωσης από τα πρόσφατα υψηλά 8ετίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -1,03% και τις 1.293 μονάδες.
Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -1,14% και τα 3,715 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει στο -1,10% και τα 2,069 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -1,02% και το 1,691 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο -0,82% και τα 8,242 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,59% και 3.568 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil διορθώνει από τα ιστορικά υψηλά, καθώς συρρικνώνεται στο -1% και τα 28,3 ευρώ. Απώλειες της τάξης του 1,5% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Viohalco – Cenergy, ενώ η μετοχή της Aegean μειώνεται κατά 1%, μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Η μετοχή της Mytilineos, δε, πέφτει κάτω των 37 ευρώ, υποχωρώντας κατά 0,7%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,45% και 2.369 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,7% και τα 5,1 ευρώ, με τις μετοχές των Ideal, Intrakat, Lavipharm και ΑΔΜΗΕ να έπονται άνω του -1%. Κατά 1% περιορίζεται και η μετοχή της Πλαστικά Θράκης.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 24 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,6 δισ. ευρώ.
Ζαρκαλής: Ο ιθύνων νους της Titan στις ΗΠΑ και η υπεραξία των 700 εκατ. ευρώ
Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται σήμερα (24/5) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μεταβλητότητα να παραμένει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, μετά την πρόσφατη αναρρίχηση στις 1.500 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον στην περιοχή των 1.470 μονάδων, καθώς οι επενδυτές έχουν σπεύσει να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων (-2% από τις κορυφές), δεδομένων των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου.
Μην ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά μετρά σωρευτική άνοδο +14,5% στο 2024, +17,5% στο 6μηνο και +23% στο 12μηνο, με την τελευταία διορθωτική κίνηση να χρονολογείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.
Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν θα προξενούσε εντύπωση η βραχυπρόθεσμη διατήρηση της μεταβλητότητας, ενόσω οι αγοραστές επιλέγουν να «χωνέψουν» τα νέα υψηλά 13 ετών (1.502 μονάδες το κλείσιμο της Δευτέρας 20/5).
Ένα σενάριο, το οποίο τροφοδοτείται κι από το αρνητικό διεθνές κλίμα, δεδομένων των επιφυλάξεων ορισμένων στελεχών της Federal Reserve για το μέγεθος της προόδου στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Χρηματιστήριο – Νέος Κανονισμός: Για ποιες μετοχές «χτυπά» η καμπάνα
Από την άλλη πλευρά, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και οι έντονες επιχειρηματικές «ζυμώσεις» εξακολουθούν να παρέχουν «καύσιμα», στηρίζοντας το αφήγημα για καλύτερες αποτιμήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Και γι’ αυτό τον λόγο, μακροπρόθεσμα, το «story» της ελληνικής αγοράς παραμένει θετικό, γεγονός το οποίο αναγκάζει τους traders να αναζητούν την επόμενη κορυφή – στόχο, με τις 1.550 μονάδες να συνιστούν την πρώτη επιλογή.
Απώλειες στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, οι χθεσινοβραδινές απώλειες στη Wall Street, όπου ο Dow Jones κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2023, φαίνεται ότι επιβαρύνουν το διεθνές επενδυτικό κλίμα.
Ιδίως μετά τα πρακτικά της Federal Reserve, σύμφωνα με τα οποία ορισμένα στελέχη της κεντρικής τράπεζας εμφανίζονται προβληματισμένα για τη μικρή πρόοδο στο ζήτημα του πληθωρισμού, κάτι το οποίο θολώνει την προοπτική μείωσης των επιτοκίων.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,72% και τις 517 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει 0,8%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq προσπαθούν να «συνέλθουν» από τις απώλειες της προηγούμενης βραδιάς.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα δίδυμα ρεκόρ σε Cenergy + Viohalco και το πρώτο τραπεζικό μέρισμα
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)