Skip to main content

Χαλκός: Για πρώτη φορά ξεπερνά τα 11.000 δολάρια τον τόνο

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν βραχυπρόθεσμα να παρατηρηθούν νέα υψηλά

Για πρώτη φορά, η τιμή του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), έσπασε το φράγμα των 11.000 δολαρίων τον τόνο, καταγράφοντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η τιμή του χαλκού έχει αυξηθεί πάνω από 25% από την αρχή του χρόνου, λόγω της αξιοποίησης του μετάλλου στην κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και της σύνδεσής του με την ενεργειακή μετάβαση.

Γιατί ο κόσμος έχει τρελαθεί με τον χαλκό

Ο χαλκός είναι το νέο πετρέλαιο

«Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, ο χαλκός είναι το νέο πετρέλαιο», δήλωσε ο ειδικός εμπορευμάτων του Bloomberg, Χαβιέ Μπλας. «Με κάθε ανακοίνωση κατασκευής ενός κέντρου δεδομένων  ή ενός νέου πάρκου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η τιμή του χαλκού αυξάνεται, λόγω της ανάγκης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αγώγιμα μέταλλα. όπως ο χαλκός¨, προσθέτει.

Η αύξηση της τιμής του μετάλλου συνδέεται και με το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή χαλκού θα είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο φέτος, σύμφωνα με την International Copper Study Group (ICSG).

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν βραχυπρόθεσμα να παρατηρηθούν νέα υψηλά, εάν η ζήτηση για χαλκό διατηρηθεί, αυξηθεί ή προκύψουν νέες διαταραχές στην αγορά. Εκτιμούν μάλιστα ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για το υπόλοιπο του 2024.