Έντονη μεταβλητότητα επικράτησε σήμερα (17/5) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με αποτέλεσμα να αναβάλλει την υπέρβαση των 1.500 μονάδων και να τερματίσει σε οριακά αρνητικό έδαφος.
Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ελληνική αγορά βρέθηκε έως τις 1.505 μονάδες και τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, τα οποία βέβαια στη συνέχεια απώλεσε, λόγω της πρόθεσης των επενδυτών να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κεκτημένων.
Σε κάθε περίπτωση, η Λεωφόρος Αθηνών αποχαιρέτησε ακόμη μία θετική εβδομάδα (+0,4%), με τον Μάιο να διαψεύδει πανηγυρικά τις Κασσάνδρες και να εμφανίζει μια απόδοση άνω του +15% από τις αρχές του 2024.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,08% και διαμορφώθηκε στις 1.490,46 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.491,71 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 17 μονάδες (από 1.488,50 έως 1.505,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 128 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Χρηματιστήριο: Ρίχνει το «φράγμα» των 8 δισ. ευρώ η Eurobank
Στο ταμπλό, τώρα, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα ενισχύθηκαν κατά 1,2% και κατά 2,6%, αντίστοιχα, με τη ΔΕΗ να έπεται στο +1,6%. Από την άλλη πλευρά, ΟΠΑΠ και Jumbo υποχώρησαν πέριξ του 1,5%, ενώ η Eurobank έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας, τα οποία προσωρινά ανέβασαν την κεφαλαιοποίησή της στα 8 δισ. ευρώ.
Νέα υψηλά στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, παρότι «μάζεψε» προς το τέλος, κατάφερε να ξεχωρίσει και να βρεθεί σε θετικό έδαφος, καθώς τερμάτισε στο +0,94% και τις 1.323 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τα ικανοποιητικά μεγέθη και την επιστροφή στα μερίσματα.
Η μετοχή της Alpha Bank αναρριχήθηκε στο +2,61% και τo 1,71 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε στο +1,29% και τα 8,458 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύτηκε στο +0,38% και το 2,108 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς περιορίστηκε στο -0,36% και τα 3,852 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,06% και 3.621 μονάδες), η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ενισχύθηκε κατά +3,2% και έφθασε έως τις παρυφές των 2,10 ευρώ. Με κέρδη 1,6% ακολούθησε η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η μετοχή της Viohalco διευρύνθηκε κατά 1,1%. Από την άλλη πλευρά, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ συρρικνώθηκαν κατά 2,1% και 1,5%, αντίστοιχα, ενώ στο -2,6% καθορίστηκε η κάμψη για τη Lamda. Απώλειες άνω του 1% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Quest, Jumbo και Helleniq Energy.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,34% και 2.400 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχώρισε θετικά στο +3,8% και τα 3,7 ευρώ, με τη μετοχή της Intralot να συνεχίζει την αντεπίθεση, σκαρφαλώνοντας στο +1,9% και το 1,18 ευρώ. Κέρδη κατά περίπου 1% εμφάνισαν και οι Fourlis – Lavipharm. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΧΑΕ διολίσθησε κατά 1,1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 50 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 27 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 102,8 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Ποια θα είναι η επόμενη ελληνική εισηγμένη του 1 δισ. ευρώ
Στην περιοχή των 1.500 μονάδων το Χρηματιστήριο
Έχοντας φθάσει σε απόσταση – αναπνοής από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποχαιρέτησε την 3η εβδομάδα του Μαΐου, ο οποίος αποδεικνύεται αρκετά φιλικός για τους επενδυτές.
Η διόρθωση, την οποία φοβούνταν αρκετοί, δεν ήρθε ποτέ (τουλάχιστον μέχρι τώρα), με τον Γενικό Δείκτη να δίνει συνέχεια στην ανοδική κίνηση και αισίως να φλερτάρει με το ορόσημο των 1.500 μονάδων.
Μάλιστα, εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά, είναι αρκετά πιθανό ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να διασπάσει σύντομα τις κρίσιμες αντιστάσεις, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προλειάνει το έδαφος για τις 1.550 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τον νέο στόχο της ελληνικής αγοράς.
Τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά στο εξωτερικό, τα ενθαρρυντικά θεμελιώδη μεγέθη, αλλά και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals αποτελούν τον βασικό «σύμμαχο» του Χρηματιστηρίου σ’ αυτήν την ανοδική πορεία, η οποία ήδη προσφέρει αποδόσεις άνω του 15% μέσα στο 2024.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πολλές εισηγμένες, κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να φιγουράρουν σε πολυετή υψηλή ή ιστορικά ρεκόρ, δημιουργώντας πρόσθετες αξίες για τους μετόχους.
Αφομοίωση των ρεκόρ στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, τα ικανοποιητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ (3,4% τον Απρίλιο) έχουν επαναφέρει το σενάριο των μειωμένων επιτοκίων εκ μέρους της Federal Reserve, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει τις μετοχές σε νέα ιστορικά ρεκόρ.
Χθες βράδυ, για παράδειγμα, έστω και ενδοσυνεδριακά, ο Dow Jones σκαρφάλωσε άνω των 40.000 μονάδων για πρώτη φορά στη μακρά του ιστορία. Για σήμερα, πάντως, έχουμε μια οριακά αρνητική συνεδρίαση σε Wall Street και Ευρώπη, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τα πρόσφατα υψηλά.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 100% στη Eurobank και οι εποχές… 2020 στην AS Company
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)