Στις παρυφές των 1.500 μονάδων παραμένει και σήμερα (17/5) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να διστάζουν στη… θέα των κρίσιμων αντιστάσεων, ενόσω δεν λείπουν και οι κινήσεις αφομοίωσης των κεκτημένων.
Η προσοχή της αγοράς, αναμφίβολα, είναι στραμμένη στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη του α’ τριμήνου, τα οποία συνεχίζουν να προσφέρουν επιλεκτικά στηρίγματα, σε μια περίοδο κατά την οποία τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Λεωφόρος Αθηνών ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει ακόμη μία θετική εβδομάδα, με τη μέχρι στιγμής απόδοση του 2024 να ξεπερνά το άκρως ικανοποιητικό +15%.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,13% και διαμορφώνεται στις 1.493,62 μονάδες, κερδίζοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.491,71 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.491,87 έως 1.494,30 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι αυτή που ξεχωρίζει, πραγματοποιώντας ράλι της τάξης του 4%. Κατά τουλάχιστον 1,5% ενισχύεται και η Viohalco. Από εκεί και πέρα, στις τράπεζες παρατηρούνται μικρές και προσεκτικές κινήσεις.
Αμετάβλητες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 1.311 μονάδες, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα μεγέθη α’ τριμήνου αλλά και τις εξαγγελίες για τις φετινές διανομές.
Η μετοχή της Eurobank, μετά τα χθεσινά πολυετή υψηλά, υποχωρεί στο -0,67% και τα 2,086 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,42% και το 1,6735 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας είναι σταθερές στα 3,87 και στα 8,36 ευρώ, αντίστοιχα.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,08% και 3.622 μονάδες), η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αναρριχάται κατά +4,2% και φθάνει στα 2,10 ευρώ. Με κέρδη 1,8% ακολουθεί η μετοχή της Viohalco, ενώ η μετοχή της Lamda Development ενισχύεται κατά 1,1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Helleniq Energy περιορίζεται στο -0,7% και τα 8,5 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,24% και 2.398 μονάδες), η μετοχή της Intralot διευρύνεται στο +1% και το 1,17 ευρώ, με τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Αλουμύλ και Premia να αυξάνονται επίσης κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Austriacard διολισθαίνει κατά 1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,9 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Ποια θα είναι η επόμενη ελληνική εισηγμένη του 1 δισ. ευρώ
Στις παρυφές των 1.500 μονάδων
Έχοντας ως στόχο το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την 3η εβδομάδα του Μαΐου, ο οποίος αποδεικνύεται αρκετά φιλικός για τους επενδυτές.
Η διόρθωση, την οποία φοβούνταν αρκετοί, δεν ήρθε ποτέ (τουλάχιστον μέχρι τώρα), με τον Γενικό Δείκτη να δίνει συνέχεια στην ανοδική κίνηση και αισίως να φλερτάρει με το ορόσημο των 1.500 μονάδων.
Χθες, αν και χρειαζόταν μόλις επτά μονάδες για να βρεθεί στα κρίσιμα όρια, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης φοβήθηκε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, με αποτέλεσμα να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος στην περιοχή των 1.490 μονάδων.
Δεν αποκλείεται το ίδιο σκηνικό να στηθεί και σήμερα, δεδομένης της αγοραστικής κόπωσης αλλά και της πρόθεσης των επενδυτών να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των ισχυρών κερδών της τελευταίας περιόδου.
Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη διάσπαση των επίμαχων αντιστάσεων (κάτι τέτοιο θα συμβεί για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011), θα ανοίξει τον δρόμο για τις 1.550 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τον νέο στόχο της ελληνικής αγοράς.
Τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά στο εξωτερικό, τα ενθαρρυντικά θεμελιώδη εταιρικά μεγέθη, αλλά και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals αποτελούν τον βασικό «σύμμαχο» του Χρηματιστηρίου σ’ αυτήν την πορεία, η οποία ήδη προσφέρει αποδόσεις άνω του 15% μέσα στο 2024.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πολλές εισηγμένες, κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να φιγουράρουν σε πολυετή υψηλή ή ιστορικά ρεκόρ, δημιουργώντας πρόσθετες αξίες για τους μετόχους.
Στις 40.000 μονάδες ο Dow Jones
Στο εξωτερικό, τώρα, τα ικανοποιητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ (3,4% τον Απρίλιο) έχουν επαναφέρει το σενάριο των μειωμένων επιτοκίων εκ μέρους της Federal Reserve, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει τις μετοχές σε νέα ιστορικά ρεκόρ.
Χθες βράδυ, για παράδειγμα, έστω και ενδοσυνεδριακά, ο Dow Jones σκαρφάλωσε άνω των 40.000 μονάδων για πρώτη φορά στη μακρά του ιστορία. Για σήμερα, πάντως, έχουμε ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τα πρόσφατα υψηλά.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 100% στη Eurobank και οι εποχές… 2020 στην AS Company
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)