Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με το βλέμμα σε ΟΤΕ και MSCI

EUROKINISI

Οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη

Στασιμότητα επικρατεί σήμερα (14//5) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές και τους αγοραστές να δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου, αναβάλλοντας προς ώρας την αναρρίχηση προς τις 1.500 μονάδες.

Παρ’ όλα αυτά, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει άκρως θετική, με την ελληνική αγορά να μετρά κέρδη 14% από τις αρχές του 2024 και 35% από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου (1.111 μονάδες).

Απόψε, στο μεταξύ, περιμένουμε την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με τις όποιες αλλαγές στον Standard Greece να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Την ίδια ώρα, η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα και στη δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. 

Πιο συγκεκριμένα, στη 2η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 1.474,92 μονάδες, χάνοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.476,12 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.474,03 έως 1.476,38 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Titan Cement διορθώνει από τα διαδοχικά ρεκόρ, υποχωρώντας κατά σχεδόν 3%. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν και οι Motor Oil – Tέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα, ο ΟΤΕ κερδίζει περίπου 1%, χάρη στα ικανοποιητικά τριμηνιαία μεγέθη.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -0,05% και τις 1.284 μονάδες, εν αναμονή των νέων οικονομικών αποτελεσμάτων της περιόδου.

Η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -1,11% και τα 2,053 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +0,52% και τα 8,112 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +0,12% και το 1,614 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι σταθερή στα 3,87 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,02% και 3.572 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement, μετά τα διαδοχικά ρεκόρ και το εντυπωσιακό ράλι, σπεύδει να διορθώσει στο -2,6% και τα 30,4 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 1%, με τη μετοχή του ΟΤΕ να έπεται στο 0,8% και τα 14,2 ευρώ, χάρη στα κέρδη 142,5 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,15% και 2.384 μονάδες), η μετοχή της Κρι – Κρι ξεχωρίζει θετικά στο +1,5% και τα 10,5 ευρώ, με τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής και Lavipharm να ακολουθούν τουλάχιστον στο +1%. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Fourlis και Austriacard διολισθαίνουν κατά 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον ΟΛΘ, η μετοχή του οποίου χάνει 3%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 27 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,6 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο: Με απόδοση +8,7% η ελληνική «ελίτ» στον MSCI

Μικρή αναβολή στις 1.500 μονάδες

Σε απόσταση – αναπνοής από τον βασικό στόχο των 1.500 μονάδων εξακολουθεί να βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το γεγονός ότι οι πωλητές φαίνεται ότι προσπαθούν να… χαλάσουν το μέχρι πρότινος αγοραστικό πάρτι, αναβάλλοντας την αναρρίχηση προς τις νέες κορυφές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση (13/5), ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω των 1.480 μονάδων, με τις απώλειες να διαμορφώνονται στο ελεγχόμενο -0,54%. Για σήμερα (14/5), δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχιση του αρνητικού κλίματος, με τις ρευστοποιήσεις να επιμένουν.

Πάντως, αυτή η βραχυπρόθεσμη αναδίπλωση δεν θα πρέπει να τρομάζει τους traders, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά έχει προσφέρει μια super απόδοση της τάξης του 14% μέσα στο 2024 και του 35% μέσα στο 6μηνο (για την ακρίβεια από τα χαμηλά Οκτωβρίου).

Επομένως, είναι φυσιολογικό αφενός να υπάρχει κόπωση, αφετέρου ορισμένοι επενδυτές να επιλέγουν τη κατοχύρωση των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Η μεγάλη «εικόνα», από την πλευρά της, παραμένει άκρως θετική, με τις 1.500 μονάδες να αποτελούν το πρώτο βασικό «σκαλί», πριν τον επόμενο στόχο των 1.550 μονάδων, ο οποίος αγνοείται από το α’ εξάμηνο του 2011.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 6άρι της Quest, το ράλι 6μηνου στην ΑΒΑΞ και το placement στην Κρι Κρι

Η προσοχή στον MSCI

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στον MSCI, ο οποίος τα μεσάνυχτα θα ανακοινώσει την αναδιάρθρωση των δεικτών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται ομολογουμένως στον MSCI Standard Greece, όπου σήμερα βρίσκονται 10 μετοχές (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Mytilineos, Alpha, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Motor Oil).

Παρότι θεωρείται αρκετά δύσκολο να υπάρξουν προσθήκες ή αφαιρέσεις από τον ελληνικό δείκτη, δεν αποκλείεται ο MSCI να προχωρήσει σε αλλαγή των υπαρχουσών σταθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι τροποποιήσεις θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου.

Στασιμότητα σε Ευρώπη, Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, η επενδυτική κοινότητα περιμένει τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό (μέτρηση Απριλίου), τα οποία θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τις επόμενες επιτοκιακές κινήσεις της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται σε σταθεροποιητικά επίπεδα, χωνεύοντας τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Μικρές μεταβολές καταγράφουν και τα futures στη Wall Street, όπου ο Dow Jones χθες βράδυ έβαλε «φρένο» στο ανοδικό 8×8.

Μαθιός: Οι αστοχίες «θολώνουν» το μέλλον των πυρίμαχων… ηλικίας 134 ετών

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)