Μόλις οι τρεις συνεδριάσεις την τρέχουσα εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εγχώρια αγορά να παραμένει σε πασχαλινή διάθεση και τις επόμενες ημέρες. Βέβαια, αυτό δεν εμποδίζει τον Γενικό Δείκτη από το να συνεχίσει να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, έχοντας «πατήσει» στην περιοχή των 1.470 μονάδων.
Από τις αρχές του έτους η συνολική μεταβολή του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη αγγίζει το +12,5%, με τα σωρευτικά κέρδη στο τελευταίο 12μηνο να ξεπερνούν το +33,5%, την ίδια ώρα που η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κυμαίνεται σταθερά στην περιοχή των 100 δισ. ευρώ -για πρώτη φορά από το αρκετά μακρινό 2009.
Ο Μάιος θεωρείται αρκετά καθοριστικός για τη μετέπειτα πορεία του Γενικού Δείκτη, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε εξελίξεις, οι οποίες θα μπορέσουν να θέσουν τις βάσεις για την προσέγγιση ή και την υπέρβαση των 1.500 μονάδων. Πρόκειται για μια απόσταση της τάξης των 50 μονάδων, για την οποία η αγορά θα πρέπει να βρει νέα «καύσιμα», ώστε να τη διανύσει σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αγορά φαίνεται ότι «χτίζει» στηρίγματα σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα, με το πρώτο βασικό «οχυρό», όπως αναφέρει ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, να τοποθετείται πλέον στις 1.420 μονάδες. Ακολουθούν οι 1.360 μονάδες και οι 1.310 μονάδες.
Χρηματιστήριο: Στην πόρτα της εξόδου 3+1 εισηγμένες, αξίας 3,2 δισ. ευρώ
Μερισματική απόδοση 4%
Τα οικονομικά μεγέθη του 2023 ολοκληρώθηκαν με ένα νέο ρεκόρ κερδοφορίας για τις 136 εισηγμένες (ξεπέρασαν τα 10,3 δισ. ευρώ), γεγονός το οποίο έχει αναγκάσει αρκετές διοικήσεις να προαναγγείλουν τη διανομή γενναιόδωρων μερισμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η μέση μερισματική απόδοση κυμαίνεται στο 4% επί της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου.
Εξίσου θετικά είναι και τα πρώτα δείγματα γραφής για το α’ τρίμηνο του 2024, με τις μέχρι στιγμής εταιρικές δημοσιεύσεις, όπως έδειξαν τα οικονομικά στοιχεία σε τράπεζες, Mytilineos, Jumbo, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κ.α., να είναι άκρως ενθαρρυντικές για το τρέχον έτος.
Καρέλιας: Το «χρυσωρυχείο» της Καλαμάτας, το ταμείο των 700 εκατ. ευρώ και η Νο.1 πρόκληση
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα ανακοινωθέντα ή κυοφορούμενα εταιρικά deals και τον οργασμό σεναρίων για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, ιδίως στους κλάδους της Πληροφορικής και της Ενέργειας, εξακολουθούν να στηρίζουν τις αποτιμήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με αποτέλεσμα αρκετές εισηγμένες να εκτοξεύονται σε νέα πολυετή ή ιστορικά υψηλά.
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα η ελληνική αγορά διαθέτει εννέα εισηγμένες με χρηματιστηριακή αξία άνω των 4 δισ. ευρώ (Coca Cola, Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Πειραιώς, ΔΕΗ και Jumbo), ενώ ο αριθμός των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ εκτοξεύεται σε 15.
Και το σημαντικότερο είναι ότι τα περιθώρια ανόδου, παρά το δυναμικό ράλι των τελευταίων 3,5 ετών, διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως πιστοποιούν οι μονοψήφιοι δείκτες πολλαπλασιαστή κερδοφορίας (P/E) σε αρκετά blue chips. Επομένως, το χρηματιστηριακό ταμπλό εξακολουθεί να βρίθει μετοχών, οι οποίες έχουν την ιδανική «δοσολογία» μεταξύ ανθεκτικής κερδοφορίας και ελκυστικής αποτίμησης.
Οι αναδιαρθρώσεις
Μέσα στον Μάιο, στο μεταξύ, περιμένουμε και τον επαναπροσδιορισμό των μετοχών του FTSE 25, με την αγορά να προσβλέπει στην προσθήκη τουλάχιστον δύο νέων εισηγμένων στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (και άρα την αφαίρεση ισάριθμων εισηγμένων)- χωρίς να αποκλείεται και κάποια έκπληξη. Υπενθυμίζεται ότι οι όποιες αλλαγές, οι οποίες εδράζονται κατά κύριο λόγο στη μέση κεφαλαιοποίηση του Απριλίου, θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου.
Εντός του μήνα, τέλος, αναμένεται και η νέα σύνθεση στον δείκτη MSCI Standard Greece, όπου σήμερα συναντούμε 10 ελληνικές εταιρείες (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Mytilineos, Alpha, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Motor Oil). Εάν και τα σενάρια για κάποια προσθήκη δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες, υπάρχει περίπτωση να δούμε αλλαγές στη στάθμιση, επηρεάζοντας τις ροές ξένων κεφαλαίων προς επιλεγμένες μετοχές.
Οι εταιρείες με χρηματιστηριακή αξία άνω των 4 δισ. ευρώ
• Coca Cola 11,4 δισ. ευρώ
• Eurobank 7,5 δισ. ευρώ
• Εθνική 7,1 δισ. ευρώ
• ΟΤΕ 5,8 δισ. ευρώ
• ΟΠΑΠ 5,7 δισ. ευρώ
• Mytilineos 5,4 δισ. ευρώ
• Πειραιώς 4,6 δισ. ευρώ
• ΔΕΗ 4,2 δισ. ευρώ
• Jumbo 4,0 δισ. ευρώ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)