Με την αμερικανική οικονομία να αποδεικνύεται άκρως ανθεκτική και τους επενδυτές να χαμηλώνουν τον πήχυ των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, το δολάριο συνεχίζει ακάθεκτο την κούρσα του. Το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει κέρδη 4% έναντι της δέσμης των κυριότερων ανταγωνιστών του και τα θεμελιώδη αποκαλύπτουν ότι θα έχουμε πιθανότατα περαιτέρω ανατίμηση μέσα στο έτος.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει στο 1,07 δολάριο από 1,10 στις αρχές του έτους και πλέον έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο οι προβλέψεις για απόλυτη ισοτιμία 1:1 έως τα τέλη του έτους ή τις αρχές της επόμενης χρονιάς, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αναγκαστεί σε πιο επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή σε βαθύτερες μειώσεις επιτοκίων, προκειμένου να αποτρέψει τη διολίσθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση.
Το γεγονός ότι στην Ευρώπη έχουμε ευρωεκλογές οι οποίες αναμένεται να βγάλουν ενισχυμένη την Ακροδεξιά, την ώρα που στις ΗΠΑ οδεύουμε προς μία εκλογική αναμέτρηση, στην οποία και οι δύο μονομάχοι, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, δεσμεύονται να στηρίξουν την αμερικανική μεταποίηση, έρχεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο δολάριο και, όπως προειδοποιεί ο Economist, προμηνύεται μία δύσκολη νέα εποχή.
Η ισχύς του δολαρίου αντανακλά όχι μόνο την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και την αδυναμία των ευρωπαϊκών και άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι σήμερα 8% μεγαλύτερο σε σχέση με τα τέλη του 2019. Στο ίδιο διάστημα το ΑΕΠ της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας έχει μεγεθυνθεί κατά λιγότερο από 2%. Έτσι δεν είναι μόνο το ευρώ σε τροχιά υποτίμησης. Το ιαπωνικό γεν είναι σε χαμηλά 34 ετών έναντι του δολαρίου.
Νέος εμπορικός πόλεμος;
Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, ΗΠΑ και Κίνα φαίνεται να οδεύουν προς νέο εμπορικό πόλεμο. Σε περίπτωση όμως μίας νίκης του Ντόναλντ Τραμπ οι πιθανότητες για αυτό το ενδεχόμενο θα αυξηθούν δραματικά. Ο Τραμπ έχει και στο παρελθόν δείξει ότι δεν θέλει το ισχυρό δολάρι που τείνει να καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές τις αμερικανικές εξαγωγές και διευρύνει το επίμονο εμπορικό έλλειμμα της χώρας.
Ο Ρόμπερτ Λάιτιζερ, αρχιτέκτονας της πολιτικής των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές επί της πρώτης θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο, δήλωσε πρόσφατα στο Politico, πως σε περίπτωση επανεκλογής του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, θα επιβληθούν νέοι δασμοί, ενώ θα ακολουθηθεί και πολιτική αποδυνάμωσης του δολαρίου. Ο Τζο Μπάιντεν έχει αποφύγει δημοσίως τα σχόλια για το εθνικό νόμισμα, αλλά είναι βέβαιο ότι όσο ενισχύεται τόσο περιπλέκεται η ατζέντα του για στήριξη της αμερικανικής μεταποίησης.
Όπως επισημαίνει ο Economist ουσιαστικά το ισχυρό δολάριο είναι ανεπιθύμητο για την Αμερική και επικίνδυνο για τον κόσμο, αφού μπορεί να οδηγήσει σε νέα «τείχη» και στον εμπορικό κατακερματισμό του.
Το καμπανάκι της EBRD
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα σε συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD είχε σχολιάσει πως η μεγαλύτερη ανησυχία της για την Ευρώπη θα ήταν να τη δει να ακολουθηθεί τα βήματα της Αμερικής και να οδεύει σε μία εμπορική σύγκρουση με την Κίνα.
Όπως είπε, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα να αποτρέψουν τους εμπορικούς πολέμους και τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, που θα στοίχιζε στη γηραιά ήπειρο πολύ πιο ακριβά από ό,τι στην αμερικανική.