Ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος έσπευσε (σχεδόν από τους πρώτους) να δώσει στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Και συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου του 2023, όταν ο Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «BBB-».
Ο λόγος για τον Σάμουελ Τιλερέι, ειδικό αναλυτή επί των κρατικών αξιολογήσεων του S&P, ο οποίος υπογράφει όλα τα τελευταία reports για την Ελλάδα.
Απόφοιτος του London School of Economics (LSE), ο έμπειρος αναλυτής βρίσκεται στον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης για τουλάχιστον οκτώ χρόνια, δηλαδή από το 2016, έχοντας τον τίτλο του Associate Director.
Τι περιμένουμε από τον Τιλερέι
Απόψε, λοιπόν, ο Τιλερέι θα δημοσιεύσει ακόμη μία έκθεση για την ελληνική οικονομία, με τη χρηματιστηριακή αγορά να έχει στραμμένο το βλέμμα της στα γραφόμενα του αναλυτή, παρά το γεγονός ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η αξιολόγηση της χώρας θα μείνει αμετάβλητη.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα σχόλια και οι επισημάνσεις του Τιλερέι, ιδίως όσον αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, της τραπεζικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής κατάστασης, θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην επενδυτική ψυχολογία, η οποία χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ευάλωτη το τελευταίο διάστημα, λόγω και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Χρηματιστήριο: 7+6 μετοχές που εξακολουθούν να έχουν διψήφιες αποδόσεις
Και μην ξεχνάμε ότι το αποψινό report του Τιλερέι έρχεται έναν μήνα μετά τη ψυχρολουσία από τον έτερο αμερικανικό οίκο Moody’s, του τελευταίου μεγάλου credit rating agency, ο οποίος μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα σε μη-επενδυτική βαθμίδα.
Ένα θετικό σήμα από τον S&P μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να βελτιώσει κάπως το κλίμα, ενώ μια έκθεση γεμάτη «κίτρινες κάρτες» είναι πιθανό να εντείνει τη μεταβλητότητα.
Ο ρεαλιστικός στόχος
Ο Τιλερέι αναμένεται εντός του 2024 να δημοσιεύσει και μια δεύτερη έκθεση για την ελληνική οικονομία, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 18 Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου σε ένα εξάμηνο από σήμερα, με την αλλαγή του outlook από σταθερό σε θετικό να αποτελεί ομολογουμένως τον μοναδικό ρεαλιστικό στόχο της αγοράς.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)