Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Βουτιά» 4,5% σε τέσσερις συνεδριάσεις – Θα υπάρξει αντίδραση;

(EUROKINISSI)

Κάτω των 1.360 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Τις τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να οπισθοχωρεί κάτω των στηρίξεων των 1.360 μονάδων, χάνοντας 4,5% μέσα στο επίμαχο χρονικό διάστημα.

Το μπαράζ των ρευστοποιήσεων, το οποίο είναι το ισχυρότερο μέσα στο 2024, έχε οδηγήσει σε μια εύλογη διόρθωση της τάξης του 5,5% από τα υψηλά έτους των 1.434 μονάδων. Και λέμε εύλογη, καθώς μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα η ελληνική αγορά μετρά κέρδη +5% μέσα στο τρέχον έτος και +21% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Όσον αφορά τα αίτια της καθίζησης, η οποία εκτείνεται σε όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό, σίγουρα την αφορμή για τις εντολές πώλησης τη δίνει η γενικευμένη αβεβαιότητα στο εξωτερικό, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο φόβος για μια «ανοιχτή» σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχουν ανεβάσει στο «κόκκινο» το γεωπολιτικό θερμόμετρο της περιοχής.

Χρηματιστήριο: Ο κίνδυνος διαγραφής για εισηγμένες της Επιτήρησης αξίας 85 εκατ. ευρώ

Την ίδια στιγμή, η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού ελλοχεύει τον κίνδυνο μιας λιγότερο ικανοποιητικής πορείας μείωσης των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών επιτοκίων, με τις αγορές να περιμένουν το μέγιστο τρεις γύρους περικοπών μέσα στο 2024. Ενδεικτική του κλίματος είναι η χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος υποστήριξε την ανάγκη περαιτέρω προόδου στο μέτωπο του πληθωρισμού, προτού ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Εν μέσω αυτού του δυσμενούς κλίματος, τα εύρωστα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων για το 2023 έχουν πλέον περάσει σε δεύτερη μοίρα. Πάντως, σήμερα πρόκειται να δημοσιευθούν τα ετήσια στοιχεία των Jumbo, Lamda Development και ΑΔΜΗΕ, ενώ αύριο (18/4) είναι η σειρά των Ελλάκτωρ – IDEAL Holdings.

Σε γενικές γραμμές, η εν εξελίξει πτώση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο (προς το παρόν) δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς εξακολουθεί να θεωρείται εύλογη και αναμενόμενη, δεδομένων των πολύ ισχυρών αποδόσεων των τελευταίων μηνών. Ταυτόχρονα, η απόσταση από τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών παραμένει μεγάλη (ΚΜΟ στις 1.300 μονάδες), γεγονός το οποίο παρέχει ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας.

Για όσο διάστημα, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης διατηρείται άνω των 1.300 μονάδων δεν φαίνεται να υπάρχει πραγματικό λόγος… έντονης ανησυχίας. Όμως, τα πράγματα θα αλλάξουν σημαντικά, εφόσον η εγχώρια αγορά βρεθεί κάτω του μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών.

Εξάρχου: Ο άνθρωπος που υπερ-τριπλασίασε την αξία της Intrakat

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, παρά το δυσοίωνο κλίμα στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και του πληθωρισμού, τα προσυμβόλαια στις αγορές της Ευρώπης αναμένεται να ανοίξουν σε θετικό έδαφος. Από την πλευρά τους, τα futures στη Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα.

Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κάτω των 38.000 μονάδων, με τους Kospi και Χανγκ Σενγκ σε Κορέα και Χονγκ Κονγκ, αντίστοιχα, να χάνουν από 0,7% και 0,4%. Αντίθετα, ο βασικός δείκτης στη Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 1,5%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)