Υπό τη δίνη των γεωπολιτικών προκλήσεων τελεί σήμερα (15/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις για 3η διαδοχική συνεδρίαση, οδηγώντας την ελληνική αγορά κάτω των 1.400 μονάδων.
Το αποτέλεσμα είναι η εκ νέου ενεργοποίηση των κρίσιμων στηρίξεων των 1.380 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το πρώτο ισχυρό «ανάχωμα» στην εν εξελίξει καθοδική κίνηση. Αμέσως μετά ακολουθούν οι στηρίξεις των 1.360 μονάδων.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αναμφίβολα, έχει θορυβήσει τους επενδυτές, οι οποίοι διστάζουν να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο, παρά την ψυχραιμία στις ευρωπαϊκές μετοχές και παρά το γεγονός ότι η συγκυρία στην Αθήνα μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν ως αρκετά ευνοϊκή.
Αγορές: Οι ανέμελες ημέρες… τελείωσαν – Πόσο πιθανή είναι μια «καταιγίδα»;
Κάπως έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,23% και διαμορφώνεται στις 1.383,63 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.400,61 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 22 μονάδες (από 1.375,44 έως 1.397,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 71,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει στο επίκεντρο των πιέσεων, με αποτέλεσμα να οπισθοχωρεί κατά 2,5%. Από εκεί και πέρα, απώλειες έως 2% εμφανίζουν οι μετοχές των τραπεζών, ενώ χαμένη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις βγαίνει και η Aegean, η οποία «πέφτει» κάτω των 12 ευρώ.
Στο «κόκκινο» οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει για 4η διαδοχική συνεδρίαση, καθώς σήμερα βρίσκεται στο -1,66% και τις 1.182 μονάδες, απέχοντας περίπου 7% από τα πολυετή υψηλά των 1.269 μονάδων.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται στο -2,20% και τα 7,212 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -1,49% και το 1,8225 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank αναδιπλώνεται στο -1,63% και τo 1,569 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,92% και τα 3,765 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,19% και 3.355 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ συρρικνώνεται κατά τουλάχιστον 2,5% και προσγειώνεται κάτω των 11,5 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 2% παρουσιάζουν και οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Lamda, Cenergy. Από την πλευρά της, η Aegean περιορίζεται στο -2,5% και τα 11,8 ευρώ. Autohellas, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή χάνουν από 1%. Η μετοχή της Mytilineos, αντίθετα, είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 35,5 ευρώ, εν μέσω των δημοσιευμάτων για πιθανή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Την ίδια στιγμή, η Helleniq Energy ενισχύεται στο +1% και τα 8,2 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-2,43% και 2.206 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει αρνητικά στο -4% και το 1,04 ευρώ, με τις μετοχές των Κρι Κρι, Lavipharm, Intrakat, Ideal και Austriacard να διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 3%. Profile, ΑΒΑΞ, ΟΛΠ και Τεχνική Ολυμπιακή μειώνονται κατά 2%, ενώ ΕΧΑΕ, Πλαστικά Θράκης, Intracom, Alumil, ΑΔΜΗΕ και Fourlis οπισθοχωρούν άνω του 1,5%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόλις οκτώ μετοχές κινούνται ανοδικά, 100 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ τέσσερις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 95,4 δισ. ευρώ.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Οι χαμηλές πτήσεις της Fourlis και η… τελευταία των blue chips
Στροφή στα γεωπολιτικά
Με το βλέμμα στον διεθνή παράγοντα και τις «βαριές» γεωπολιτικές εξελίξεις ξεκινά η νέα εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καλείται να επιβιώσει εν μέσω ενός εξαιρετικά ευμετάβλητου και ασταθούς εξωγενούς περιβάλλοντος.
Τα όσα δραματικά έλαβαν χώρα στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά κυρίως το τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα, έχουν αναμφίβολα επιδεινώσει την επενδυτική ψυχολογία.
Κι όλα αυτά, σε μια χρονική συγκυρία, η οποία μέχρι πρότινος φαινόταν αρκετά υποστηρικτική για τη Λεωφόρο Αθηνών, με τα εταιρικά deals να παίρνουν εκ νέου… μπροστά (ΔΕΗ – Mytilineos) και τις διοικήσεις να συνεχίζουν την πολιτική των γενναιόδωρων μερισμάτων.
Ωστόσο, η εκτόξευση του γεωπολιτικού ρίσκου, σε συνδυασμό με την εμφανή διστακτικότητα της Federal Reserve να προχωρήσει σε άμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, φαίνεται ότι ανατρέπουν τα δεδομένα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, και με βάση τα τωρινά στοιχεία, η διάσπαση των 1.440 – 1.450 μονάδων αναμένεται να μπει στον… πάγο για το αμέσως επόμενο διάστημα, με τους επενδυτές να υιοθετούν μια πιο αμυντική στάση, έχοντας ως πρώτο σημείο στήριξης τις 1.380 και τις 1.360 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα, οικονομικά μεγέθη για το 2023 δημοσιεύουν οι Κρι Κρι, Orilina Properties, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (16/4), Jumbo, Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΘ (17/4) και Αλουμίλ (19/4). Επίσης, την Παρασκευή επίκειται το report του Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια νέα αναβάθμιση.
Χρηματιστήριο: Μερίσματα 700 εκατ. ευρώ μοιράζει φέτος η Ενέργεια
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, το κλίμα παραμένει νευρικό, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζει στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το κύριο ζητούμενο αφορά το κατά πόσο πιθανό είναι να υπάρξει μια πλήρης και «ανοιχτή» σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ -ένα σενάριο το οποίο απεύχεται όλη η διεθνής κοινότητα.
Παρ’ όλα αυτά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,43% και τις 507 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,90%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,76% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,05%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,37%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones ενισχύονται κατά τουλάχιστον 100 μονάδες, ανακτώντας ένα μέρος των μεγάλων απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)