Nέο sell off σάρωσε τη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη γεωπολιτική κατάσταση έπληξαν ξανά το επενδυτικό κλίμα. Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν και από τις τραπεζικές μετοχές.
Ο Dow Jones υποχώρησε 475,84 μονάδες ή 1,24% κλείνοντας στις 37.983,24 μονάδες. Ο S&P 500 έκανε βουτιά 1,46% για να κλείσει στις 5.123,41 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βούλιαξε 1,62% στις 16.175,09 μονάδες. Μάλιστα προς στιγμή, ο Dow σημείωνε πτώση περίπου 600 μονάδων βάσης ή 1,5% και ο S&P 500 1,75%.
Ο δείκτης VIX της Wall Street που παρακολουθεί το βαθμό μεταβλητότητας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με αναλυτές, «η τάση ανάληψης ρίσκου έχει βγει από το μενού, καθώς οι επενδυτές φοβούνται κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν».
Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,56% και ο Dow 2,37%. Ο Nasdaq υποχώρησε λιγότερο της τάξης του 0,45%.
Η μετοχή της JPMorgan Chase σημείωσε απώλειες άνω του 6% αφότου ο τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Τα έντοκα έσοδα πιθανόν να είναι ελαφρώς χαμηλότερα για φέτος απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντάιμον προειδοποίησε ότι οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις θα επιβαρύνουν την οικονομία.
Η μετοχή της Wells Fargo υποχώρησε 0,4%, ενώ της Citigroup κατέγραψε απώλειες 1,7% παρότι τα έσοδά της ήταν καλύτερα των προσδοκιών.
Κούρσα ανόδου του πετρελαίου λόγω Ιράν
Οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν την κούρσα ανόδου καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο για προετοιμασίες του Ισραήλ σε τυχόν άμεση επίθεση από το Ιράν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μία μεγάλη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Η τιμή brent ξεπέρασε τα 92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό εκτινάχθηκε πάνω από τα 87 δολάρια.
Η άνοδος αυτή σε συνδυασμό με τα νέα στοιχεία για το κόστος εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ ενέτειναν τις ανησυχίες για κλιμάκωση του πληθωρισμού, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στην αγορά. «Αυτό που είδαμε είναι στροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια, γι΄αυτό και ενισχύθηκε το δολάριο, γι΄αυτό και είχαμε sell off στις μετοχές», εξηγεί ο Ρομπ Χάγουορθ, στρατηγικός αναλυτής της US Bank Wealth Management.
Oι καταναλωτές εμφανίζονται ολοένα και πιο ανήσυχοι απέναντι στις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 77,9, χαμηλότερα από τις προβλέψεις αναλυτών, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.