Στο «πράσινο» για 3η διαδοχική ημέρα έμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές συνέχισαν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις, παρά την εύλογη κόπωση από την τριήμερη αντίδραση, η οποία οδήγησε σε μερική κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών.
Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σε απόσταση… αναπνοής από τα πολυετή υψηλά των 1.434 μονάδων, επαναφέροντας τη φετινή μεταβολή κοντά στο ψυχολογικό όριο του 10% και ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι μια περαιτέρω αναρρίχηση της ελληνικής αγοράς χρειάζεται περισσότερα «καύσιμα» και σίγουρα η ολοκλήρωση ορισμένων κυοφορούμενων επιχειρηματικών συμφωνιών θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,18% και διαμορφώθηκε στις 1.420,30 μονάδες, κερδίζοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.417,75 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.412,91 έως 1.425,68 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η ΔΕΗ επανήλθε στο ψυχολογικό όριο των 12 ευρώ για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ άνω των 14 ευρώ αναρριχήθηκε ο ΟΤΕ, ο οποίος εκτινάχθηκε στα υψηλά 8μήνου. Από εκεί και πέρα, σε μικτό έδαφος συνέχισαν οι τράπεζες, οι οποίες βέβαια, παρέμειναν κοντά στα υψηλά 8ετίας.
Χρηματιστήριο: Οι 7+4 εισηγμένες με την υψηλότερη εμπορευσιμότητα για το 2024
Καβάλα στο… άλογο
Έχοντας ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων απωλειών, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι βρίσκεται εκ νέου… καβάλα στο άλογο, πλησιάζοντας για ακόμη μία φορά τις φετινές «κορυφές», από τις οποίες πλέον απέχει μόλις 1%.
Μέσα στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης κάλυψε την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας και πλέον βρίσκεται στην περιοχή των 1.420 μονάδων, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν σ’ αυτήν την «πράσινη» αντεπίθεση.
Η έκθεση της Morgan Stanley, η οποία διαπιστώνει σημαντικό discount για τον κλάδο και προοπτική για περαιτέρω re-rating, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη δυναμική επιστροφή των αγοραστών.
Από εκεί και πέρα, όμως, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι έχει βρει κι άλλους βασικούς πρωταγωνιστές, όπως είναι για παράδειγμα ο Mytilineos, ο οποίος δείχνει να αφήνει πίσω τη συσσώρευση και να αποκτά εκ νέου θετικό βηματισμό.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία χθες το απόγευμα ανακοίνωσε κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η διοίκηση να προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ/μετοχή, στην πρώτη επιβράβευση των μετόχων έπειτα από περίπου μία 10ετία.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μέχρι στιγμής άνοδος στον Γενικό Δείκτη, με συνολική μεταβολή +2,5%, φαίνεται ότι ενεργοποιήσει ορισμένους πωλητές, οι οποίοι σπεύδουν -εν μέρει δικαιολογημένα- να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κερδών. Εξ ου και η σημερινή στασιμότητα.
Την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι η υπέρβαση των πρόσφατων «κορυφών» προϋποθέτει την εμφάνιση νέων θετικών καταλυτών, οι οποίοι θα αποτελέσουν το «καύσιμο» για την περαιτέρω αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη, στην προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων των 1.440 – 1.450 μονάδων.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το άλμα 6μηνου στη Mytilineos και το… 300άρι της Intracom
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Μαρτίου, τα οποία θεωρούνται καθοριστικά για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.
Μην ξεχνάμε ότι η νομισματική πολιτική της Federal Reserve αποτελεί «οδηγό» για όλες τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ. Επομένως, οι αποφάσεις της Fed και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, ευρύτερα, έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.
Εν αναμονή των «φρέσκων» μακροοικονομικών μεγεθών, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,55% και τις 508 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,73%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,60%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,46% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,70%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)