Έχοντας ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων απωλειών, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι βρίσκεται εκ νέου… καβάλα στο άλογο, πλησιάζοντας για ακόμη μία φορά τις φετινές «κορυφές», από τις οποίες πλέον απέχει μόλις 1,5%.
Μέσα σε δύο συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης κάλυψε την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας και πλέον βρίσκεται στα πέριξ των 1.420 μονάδων, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν σ’ αυτήν την «πράσινη» αντεπίθεση.
Η έκθεση της Morgan Stanley, η οποία διαπιστώνει σημαντικό discount για τον κλάδο και προοπτική για περαιτέρω re-rating, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη δυναμική επιστροφή των αγοραστών, οι οποίοι είδαν τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει χθες στο +3,18% και τις 1.234 μονάδες.
Χρηματιστήριο: Οι 7+4 εισηγμένες με την υψηλότερη εμπορευσιμότητα για το 2024
Από εκεί και πέρα, όμως, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι έχει βρει κι άλλους βασικούς πρωταγωνιστές, όπως είναι για παράδειγμα ο Mytilineos, ο οποίος δείχνει να αφήνει πίσω τη συσσώρευση και να αποκτά εκ νέου θετικό βηματισμό. Ήδη, άλλωστε, η μετοχή έχει ανακάμψει κοντά στα 36 ευρώ, με κέρδη σχεδόν 5,5% στο διήμερο.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία χθες το απόγευμα ανακοίνωσε κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η διοίκηση να προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ/μετοχή, στην πρώτη επιβράβευση των μετόχων έπειτα από περίπου μία 10ετία. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σήμερα τη μετοχή σε επίπεδα άνω των 12 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 29 Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διήμερη άνοδος στον Γενικό Δείκτη, με συνολική μεταβολή +2,5%, δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει ορισμένους πωλητές, οι οποίοι θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κερδών. Ωστόσο, από τη σημερινή συνεδρίαση, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα λείψουν τα επιλεκτικά στηρίγματα, τα οποία θα διατηρήσουν την εγχώρια αγορά σε θετική τροχιά.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το άλμα 6μηνου στη Mytilineos και το… 300άρι της Intracom
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Μαρτίου, τα οποία θεωρούνται καθοριστικά για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.
Μην ξεχνάμε ότι η νομισματική πολιτική της Federal Reserve αποτελεί «οδηγό» για όλες τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ. Επομένως, οι αποφάσεις της Fed και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, ευρύτερα, έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.
Εν αναμονή των «φρέσκων» μακροοικονομικών μεγεθών, λοιπόν, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη ετοιμάζονται για ένα ανοδικό άνοιγμα στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται αυτήν την ώρα τα futures στη Wall Street.
Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,3%, κάτι το οποίο οδήγησε σε πτώση και τα χρηματιστήρια σε Νότια Κορέα – Σαγκάη. Από την άλλη πλευρά, ο κύριος δείκτης στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε δυναμικά κατά σχεδόν 2%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)