Σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα εξακολουθεί να κινείται μέσα στο 2024 ο μέσος ημερήσιος τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ), κάτι το οποίο έχει αισθητά βελτιώσει την ελκυστικότητα και τη ρευστότητα των ελληνικών μετοχών.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σε αρκετούς τίτλους βλέπουμε δείκτη εμπορευσιμότητας, ο οποίος ξεπερνά το 15% και φθάνει έως και το 66%. Νούμερα, δηλαδή, αρκετά ικανοποιητικά για την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Φυσικά, σ’ αυτό έχουν συμβάλλει καθοριστικά τόσο τα placements από τους βασικούς μετόχους, όσο και το ευρύτερο re-rating στις ελληνικές μετοχές.
Ας σημειωθεί ότι ως εμπορευσιμότητα ορίζεται το ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των μετοχών μίας εταιρείας, οι οποίες άλλαξαν χέρια στη χρηματιστηριακή αγορά κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Στην προκειμένη, υπολογίζουμε την περίοδο από τις αρχές του 2024.
Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, λοιπόν, παρατηρούμε ότι αρκετές εισηγμένες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης διαθέτουν επαρκώς ικανοποιητικά ποσοστά. Για του λόγου το αληθές:
Πειραιώς – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Στην περίπτωση της Τρ. Πειραιώς, η οποία τον προηγούμενο μήνα ολοκλήρωσε την αποεπένδυση του ΤΧΣ, μέσα στο τρέχον έτος έχει αλλάξει χέρια το 52% του μετοχικού κεφαλαίου, με τον συνολικό τζίρο της τράπεζας στο ίδιο χρονικό διάστημα να αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ. Συγχρόνως, στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν μεταβιβαστεί μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 16% επί του συνολικού κεφαλαίου, χάρη και στο placement του Ιανουαρίου, το οποίο αφορούσε το 5,8%.
Entersoft – Intrakat
Από εκεί και πέρα, οι μέτοχοι της Entersoft, οι οποίοι συμφώνησαν προσφάτως στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στην κοινοπραξία υπό την Olympia Group, βλέπουν μια εμπορευσιμότητα της τάξης του 40% από τις αρχές του έτους έως και σήμερα. Ταυτόχρονα, στην Intrakat, η οποία έχει εκτοξεύσει την κεφαλαιοποίησή σε επίπεδα άνω των 800 εκατ. ευρώ, έχει αλλάξει χέρια το 18% των μετοχών, δείγμα του ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Intracom – Intralot – ΕΧΑΕ
Παρόμοια είναι η εικόνα και στις μετοχές του Ομίλου Κόκκαλη, με τις Intracom και Intralot να πετυχαίνουν εμπορευσιμότητα 15% και 14%, αντίστοιχα. Και μην ξεχνάμε ότι η Intralot, μέχρι πριν μερικούς μήνες, ήταν εγκλωβισμένη στην Κατηγορία της Επιτήρησης. Την ίδια στιγμή, υψηλό αποδεικνύεται το ενδιαφέρον και για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, της οποίας έχουν μεταβιβαστεί μετοχές που αντιστοιχούν στο 16% του μετοχικού κεφαλαίου.
Στη μικρή κεφαλαιοποίηση, τώρα, η Q&R κατέχει το ρεκόρ της φετινής εμπορευσιμότητας με 66%, καθώς οι διαδοχικές αλλαγές στη μετοχική σύνθεση και η είσοδος νέων «παιχτών» έχουν απογειώσει το ενδιαφέρον για τη μετοχή. CPI, Κυριακούλης και ΕΚΤΕΡ συμπληρώνουν τον πίνακα της top-εμπορευσιμότητας με ποσοστό 36%, 23% και 22% αντίστοιχα.
Τα υψηλότερα ποσοστά εμπορευσιμότητας για το 2024
• Q&R 66%
• Τρ. Πειραιώς 52%
• Entersοft 40%
• CPI 36%
• Κυριακούλης 23%
• ΕΚΤΕΡ 22%
• Intrakat 18%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 16%
• ΕΧΑΕ 16%
• Intracom 15%
• Intralot 14%
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)