Με την τιμή του πετρελαίου να έχει σκαρφαλώσει πέριξ των 90 δολαρίων/βαρέλι, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι φοβούνται μια περαιτέρω άνοδο στα επίπεδα των 100 δολαρίων -για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια.
Αυτή τη φορά, το «ελατήριο» που ωθεί τις τιμές του μαύρου «χρυσού» στα ύψη, είναι κατά κύριο λόγο το έλλειμμα στο μέγεθος της προσφοράς.
Δεν είναι τυχαίο ότι, με βάση τις εκτιμήσεις των αμερικανικών αρχών, η παγκόσμια προσφορά αργού εκτιμάται ότι θα υπολείπεται κατά 900.000 βαρέλια/ημερησίως σε σχέση με την παγκόσμια ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του β’ τριμήνου. Αυτό το ποσό ισούται, για παράδειγμα, με το σύνολο της παραγωγής του Ομάν.
Η πρόσφατη απόφαση του Μεξικό να περικόψει τις εξαγωγές αργού έχει προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή, η οποία έρχεται να προστεθεί στην αυξανόμενη αβεβαιότητα της Μέσης Ανατολής, αλλά και στο πολύμηνο δυτικό εμπάργκο στα ρωσικά φορτία.
Την ίδια στιγμή, οι χώρες – μέλη του OPEC+, δηλαδή του μεγαλύτερου πετρελαϊκού καρτέλ παγκοσμίως, επιμένουν στις προγραμματισμένες μείωσης στα επίπεδα της παραγωγής.
Κοκτέιλ… ανόδου
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα… ισχυρό κοκτέιλ, το οποίο πυροδοτεί προβλήματα στη διεθνή προσφορά πετρελαίου, με αποτέλεσμα το σενάριο των 100 δολαρίων/βαρέλι να «παίζει» ολοένα και πιο δυνατά, όπως εκτίμησε προσφάτως και η JP Morgan.
Και φυσικά, αυτή η προοπτική επαναφέρει τις πιέσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, το οποίο εξακολουθεί να προβληματίζει (και) τις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.
Οι νομισματικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν ήδη απογοητεύσει τους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι κεντρικοί τραπεζίτες διστάζουν να προβούν σε χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών, καθώς η πρόοδος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν είναι αρκετά ικανοποιητική.
Και μια πιθανή επαναφορά του πετρελαίου στα 100 δολάρια, ιδίως ενόσω οδεύουμε προς την καλοκαιρινή περίοδο, όταν η ζήτηση για ταξίδια οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού.