Συνέχεια στη διορθωτική κίνηση έρχεται να δώσει σήμερα (5/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιδίδονται σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, οδηγώντας την αγορά κάτω των 1.380 μονάδων.
Το κλίμα στο εξωτερικό, αναμφίβολα, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην καθοδική κίνηση, ενώ η απουσία νέων θετικών καταλυτών στο εσωτερικό δυσκολεύει την όποια προσπάθεια απορρόφησης των εξωγενών κραδασμών.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά συνεχίζει την αναδίπλωση, η οποία ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα, με την απόσταση από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά των 1.343 μονάδων να «ανοίγει» περαιτέρω.
Πάντως, μην ξεχνάμε ότι η Λεωφόρος Αθηνών προέρχεται από ένα μεγάλο ράλι (+30% στο 12μηνο) και επομένως είναι εύλογο οι επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των ισχυρών κερδών της τελευταίας περιόδου.
Στη σημερινή συνεδρίαση, συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη κάμψη κατά 1,12% και διαμορφώνεται τις 1.380,79 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.386,38 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (1.369,71 έως 1.378,51 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει κατά 2%, με την Alpha Bank να έπεται άνω του -1,5%. Στα υπόλοιπα blue chips, Mytilineos – Τιτάν χάνουν τουλάχιστον 1%. Μεγάλες απώλειες εμφανίζει και η ΕΧΑΕ, η οποία συνεχίζει την καθοδική πορεία.
Βασιλάκης: Από την προσγείωση στην… απογείωση, με αποδόσεις +160% στην 3ετία
Στο -9% η διόρθωση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης «πρωταγωνιστεί» στην εν εξελίξει πτώση, με τις σημερινές απώλειες να ανέρχονται στο -1,48% και τις 1.150 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι η διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά ξεπερνά το 9%.
Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -2,03% και το 1,7615 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -1,62% και το 1,545 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται στο -1,16% και τα 6,998 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κινείται στο -0,76% και τα 3,675 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,16% και 3.297 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola συρρικνώνεται στο -2,1% και τα 27,8 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 2% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Quest Συμμετοχών, Aegean, Sarantis, Ελλάκτωρ. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Mytilineos, EYΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Titan και Jumbo διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 1%. Είναι ενδεικτικό ότι από το καθοδικό σπιράλ μόνο ο ΟΤΕ γλιτώνει προς το παρόν.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,08% και 2.272 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,9% και τα 3,38 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να ακολουθεί κατά πόδας στο -2,8% και τα 5,09 ευρώ. ΟΛΠ, Intralot, Profile, Intrakat και Austriacard υποχωρούν άνω του 1%. Η μετοχή της ΕΥΑΘ, αντίθετα, «κρατά» στο +0,30% και τα 3,40 ευρώ, χάρη στα ικανοποιητικά μεγέθη του 2023.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 12 μετοχές κινούνται ανοδικά, 69 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 94,5 δισ. ευρώ.
Αρνητικό πρόσημο στην εβδομάδα
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εκτός απροόπτου ετοιμάζεται να καταγράψει ένα αρνητικό 4ήμερο (η Δευτέρα 1/4 ήταν αργία για τις αγορές).
Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σημερινές μεταβολές, οι σωρευτικές απώλειες του Γενικού Δείκτη ανέρχονται σε τουλάχιστον -2,5%, με το Χ.Α. να πληρώνει κυρίως το -2% στη συνεδρίαση της Τρίτης (2/4).
Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική αναδίπλωση της Λεωφόρου Αθηνών (-45 μονάδες από τις 21 Μαρτίου) έπειτα από αρκετούς μήνες, με την ελληνική αγορά να «εγκλωβίζεται» κάτω των 1.400 μονάδων και να δοκιμάζει τις «αντοχές» των στηριγμάτων των 1.380 μονάδων.
Μάλιστα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγαλύτερης διορθωτικής κίνησης στο άμεσο μέλλον, ιδίως ενόσω οι αγορές στο εξωτερικό φαίνονται έτοιμες να υπαναχωρήσουν από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.
Ο επίμονος και ανθεκτικός πληθωρισμός έχει δημιουργήσει πρόσθετες αμφιβολίες για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες προγραμματίζουν ένα πρώτο «ψαλίδι» εντός του Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, οι επενδυτές έχουν ήδη αποτιμήσει τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη και τα γενναιόδωρα μερίσματα, αναζητώντας νέους θετικούς καταλύτες, όπως είναι για παράδειγμα κάποια κυοφορούμενα deals, προκειμένου να επιστρέψουν σε ανοδική πορεία.
Μην ξεχνάμε, πάντως, ότι η «μεγάλη» εικόνα για την ελληνική αγορά παραμένει θετική, όπως ήταν και πριν έναν – δύο μήνες. Μέχρι στιγμής, δηλαδή, δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά, με τις προοπτικές να χαρακτηρίζονται ως ευοίωνες και τον μεγάλο στόχο των 1.500 μονάδων να διατηρείται επί τάπητος.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα κέρδη 2ετίας στην Autohellas και η προσδοκία για την ΕΥΑΘ
Απώλειες στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η εικόνα των αγορών μετοχών έχει εν μέρει… τσαλακωθεί, με τους επενδυτές να περιορίζουν την έκθεση στο ρίσκο, εν μέσω των στοιχημάτων για την πορεία των επιτοκίων. Σήμερα, μάλιστα, το βλέμμα είναι στραμμένο στις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης, αλλά και στα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί σημαντικά στο -1,04% και τις 505 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,12%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,04%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,18% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,28%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones ανακάμπτουν κατά 50 μονάδες.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)