Μετά την ισραηλινή επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία, το πετρέλαιο είναι πλέον πιο ακριβό από ό,τι ήταν τον περασμένο Οκτώβριο. Εκείνη την εποχή, το Brent είχε «πετάξει» προσωρινά πάνω από 90 δολάρια ανά βαρέλι μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Στη συνέχεια, όμως οι τιμές κατέρρευσαν, παρά τη μείωση της προσφοράς από τις χώρες του ΟΠΕΚ+. Κατέρρευσαν, λόγω μείωσης της ζήτησης και κυρίως της υψηλότερης προσφοράς σχιστολιθικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησε κατά καιρούς και κάτω από τα 75 δολάρια βαρέλι.
Τώρα όμως, το Brent είναι μια ανάσα από τα 90 δολάρια. Το πρωί ένα βαρέλι Brent για παράδοση τον Ιούνιο κόστιζε 89,72 δολάρια. Μόνο τον Μάρτιο η τιμή του αυξήθηκε κατά περίπου πέντε δολάρια. Από την αρχή του έτους σημειώθηκε αύξηση άνω του 16%.
Η τιμή του αμερικανικού WTI για παράδοση τον Μάιο αυξήθηκε επίσης κατά 20 σεντς, στα 85,63 δολάρια.
Στα 95 δολάρια το καλοκαίρι
Οι ειδικοί της Bank of America αναμένουν για εφέτος, μια μέση τιμή του Brent στα 86 δολάρια το βαρέλι, ιδιαίτερα λόγω των κινδύνων στη Μέση Ανατολή και των βελτιωμένων οικονομικών προοπτικών, Εκτιμούν μάλιστα ότι οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα να φτάσουν περίπου στα 95 δολάρια το καλοκαίρι. Με απλά λόγια, η τιμή του Brent μπήκε ξανά στο εύρος των 85-95 δολαρίων, που σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, θα ταίριαζε σήμερα στους παγκόσμιους κολοσσούς του ΟΠΕΚ+.
Στα πρατήρια καυσίμων βέβαια, η τιμή της βενζίνης θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ακόμη πιο ακριβή τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Κάτι που θα κοστίσει πολύ στις τσέπες των καταναλωτών.
Τι κρύβεται όμως πίσω από τη σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου; Βραχυπρόθεσμα, είναι κυρίως οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή που ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι έχει απειλήσει με αντίποινα μετά την ισραηλινή επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας στη Δαμασκό. Αυτό τροφοδότησε νέους φόβους για την προσφορά στην αγορά.
Ασφάλιστρα κινδύνου
Η εμπλοκή του Ιράν θα προκαλούσε ξαφνική αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου. «Εάν αυτή η σύγκρουση επιδεινωθεί, θα μπορούσε να διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αργού πετρελαίου», προειδοποιεί ο αναλυτής Ρικάρντο Εβαγκελίστα από την ActivTrades.
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ είναι και πάλι πιθανό να ανατρέψει τις κλίμακες πετρελαίου. Στις αρχές Μαρτίου, οκτώ χώρες του καρτέλ πετρελαίου συμφώνησαν να παρατείνουν τις μονομερείς περικοπές παραγωγής τους μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Εάν αυτές οι περικοπές επεκταθούν εκ νέου μέχρι το τέλος του έτους, θα υπάρξει κίνδυνος μικρής έλλειψης στην προσφορά. Κάτι που θεωρεί πιθανό και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Για μήνες, επίσης οι πετρελαϊκές εταιρείες επίσης, αποφεύγουν τη διαδρομή μέσω της Ερυθράς Θάλασσας φοβούμενοι τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι. Αυτό αυξάνει το κόστος μεταφοράς.
Το υπόβαθρο της ανόδου των τιμών του πετρελαίου συνδέεται και με την αυξημένη οικονομική αισιοδοξία στην αγορά· οι προοπτικές για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχουν πρόσφατα βελτιωθεί στα μάτια πολλών παραγόντων της αγοράς. Τα οικονομικά στοιχεία γίνονται όλο και πιο θετικά, από τις ΗΠΑ και την Κίνα ειδικότερα. Αυτό υποδηλώνει αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου, καθώς και οι δύο χώρες συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο.
Η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, ευτυχώς, δεν προέβησαν σε νέες μειώσεις στην παραγωγή τους, στη χθεσινή συνεδρίαση της Τετάρτης. Οπως μετέδωσε το Bloomberg επίσης, το Ιράκ παρήγαγε πρόσφατα περισσότερο πετρέλαιο από αυτό που είχε συμφωνηθεί τον Μάρτιο. Οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν επίσης πρόσφατα.
Η Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένει ότι η παραγωγή αμερικανικού αργού θα αυξηθεί εφέτος κατά 260.000 στα 13,19 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, η δυναμική θα παραμείνει σημαντικά πίσω από αυτή του προηγούμενου έτους, επισημαίνει ο ειδικός στις πρώτες ύλες της Commerzbank, Κάρστεν Φρίτς. Επομένως, η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει.