Έχοντας συμπληρώσει τη δεύτερη συνεχόμενη πτώση αλλά και την πέμπτη στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει πλέον αναδιπλωθεί σε επίπεδα κάτω των 1.400 μονάδων.
Η συνολική πτώση της αγοράς στο επίμαχο χρονικό διάστημα ανέρχεται σε 47 μονάδες, καθώς από τις 1.430 μονάδες (21/3) έχει υποχωρήσει στις 1.383 μονάδες. Πολλοί αναλυτές, μάλιστα, θεωρούν ότι αυτή είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης διόρθωσης, η οποία θα δοκιμάσει τα κεκτημένα του α’ τριμήνου του 2024.
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν διορθώσει κατά τουλάχιστον 10%
Από την άλλη πλευρά, η σταθερά αποτελεσματική υπεράσπιση των βασικών στηρίξεων των 1.380 μονάδων, όπως συνέβη και στη χθεσινή συνεδρίαση (3/4), αφήνει ορισμένα περιθώρια αισιοδοξίας για τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα της εν εξελίξει καθοδικής πορείας.
Η σημερινή συνεδρίαση, ως εκ τούτου, αποτελεί ένα καλό test, προκειμένου να δούμε αν οι πωλητές έχουν διάθεση να συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις ή αν οι αγοραστές θα επιστρέψουν, επαναπροσεγγίζοντας ή και υπερβαίνοντας τα ψυχολογικά όρια των 1.400 μονάδων.
Ανδριόπουλος: Ο «βασιλιάς» του real estate που ξεκίνησε από τα… McDonald’s
Όσον αφορά τα αίτια της πτώσης, ενδεχομένως οι κυβερνητικές αρρυθμίες (Τέμπη, αλλαγές στο Μαξίμου κ.α.), σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Μάρτιο, διαδραματίζουν κάποιο περιορισμένο ρόλο, αλλά οπωσδήποτε δεν εξηγούν πλήρως την τρέχουσα εικόνα στο ταμπλό. Επομένως, έχουμε μια πτώση, η οποία εν πολλοίς δεν οφείλεται σε κάποιον συγκεκριμένο παράγοντα ή σε κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη.
Ανεξαρτήτως όλων αυτών, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Χρηματιστήριο χρειάζεται νέους θετικούς καταλύτες, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη αποτιμήσει τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα και την υπεραπόδοση της οικονομίας. Κάτι το οποίο αντανακλάται στην -εδώ και αρκετές εβδομάδες- αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διασπάσει τις επόμενες αντιστάσεις των 1.440 – 1.450 μονάδων.
Ορισμένα νέα επιχειρηματικά deals, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στην επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε ανοδική τροχιά. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι μακροπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει το…. παραμικρό, με την τάση να παραμένει θετική και τον στόχο των 1.500 μονάδων να διατηρείται επί τάπητος.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το -12% στην Πειραιώς και το κόντρα… ράλι στην Optima
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η μεταβλητότητα παραμένει κυρίαρχη στις διεθνείς αγορές μετοχών, οι οποίες δείχνουν να έχουν «κατεβάσει» ρυθμούς, μετά τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ του Μαρτίου.
Για σήμερα, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά το τριήμερο καθοδικό σερί, οι μεταβολές στα futures του Dow Jones είναι μικρές.
Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei ανέκαμψε κατά τουλάχιστον 300 μονάδες, ενώ θετικά πρόσημα εμφάνισαν και οι δείκτες σε Νότια Κορέα – Αυστραλία. Αντίθετα, Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη έκλεισαν με ελεγχόμενες απώλειες έως -1%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)