Υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ο Dow Jones, συνεχίζοντας το υποτονικό ξεκίνημα του δεύτερη τριμήνου, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις αυξήθηκαν και οι traders έχουν κατεβάσει τον πήχη για μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ τον Ιούνιο.
Ο Dow υποχώρησε 396,61 μονάδες ή 1% κλείνοντας στις 39,170,24 μονάδες. Στα χαμηλά της συνεδρίασης έχανε περισσότερο από 500 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,72% στις 5.205,81 μονάδες και ο Nasdaq βούλιαξε 0,95% για να κλείσει στις 16.240,45 μονάδες. Πρόκειται για την χειρότερη ημέρα από τις 5 Μαρτίου για τον Dow και τον S&P 500.
Το δεύτερο τρίμηνο δεν άνοιξε και τόσο καλά για τις μετοχές, καθώς τα στοιχεία για τον επίμονο πληθωρισμό και ορισμένα ισχυρά οικονομικά στατιστικά τη Δευτέρα πυροδότησαν ξανά άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων μειώνοντας τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από την Fed τον Ιούνιο. Οι μετοχές δέχθηκαν πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση από τη στιγμή που η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, οι τιμές πετρελαιου εκτοξεύθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πέντε μηνών.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα εντυπωσιακά κέρδη του πρώτου τριμήνου, βρισκόμαστε σε μία μικρή διόρθωση. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το αφήγημα των επενδυτών είναι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο Γκρεγκ Μπασούκ, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments.
Η μετοχή της Tesla υποχώρησε περισσότερο από 5% αφού ανακοίνωσε απογοητευτικά στοιχεία για τις πωλήσεις πρώτου τριμήνου. Η Nvidia, η Alphabet και η Microsoft, από τους μεγάλους νικητές του τρέχοντος έτους, υποχώρησαν 1%.
Στο πρώτο τρίμηνο, ο S&P 500 ενισχύθηκε 10% στο καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2019, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αρκετά για να δώσει στην Fed την ώθηση για να μειώσει τα επιτόκια, παρότι η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 9% στο πρώτο τρίμηο χάρη στην ευφορία της τεχνητής νοημοσύνης και στα μεγάλα κέρδη της Nvidia.
O δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών της Fed, τον οποίο παρακολουθεί στενά για την πορεία του πληθωρισμού, μπορεί να αποκλιμακώθηκε σε ετήσια βάση στο 2,8%, όμως εξακολουθεί να απέχει πολύ από το στόχο 2%. Επίσης, τα στοιχεία για τη μεταποίηση τη Δευτέρα έδειξαν ότι ανέκαμψε, παρουσιάζοντας ανάπτυξη για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2020.
Οι διοικητές των περιφερειακών κεντρικών τραπεζών της Φέντεραλ Ριζέρβ, του Σαν Φρανσίσκο και του Κλίβελαντ, δήλωσαν ότι αναμένουν επιτοκιακές μειώσεις φέτος όχι όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι πιθανότητες για μείωση τον Ιούνιο κυμαίνονται αυτή τη στιγμή μόλις στο 58% από 70% την προηγούμενη εβδομάδα. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η κεκτημένη ταχύτητα της αγοράς θα μπορέσει να συνεχιστεί σε περίπτωση που η Fed διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.