Προς τις 1.430 μονάδες οδεύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα επιλεκτικά στηρίγματα συνεχίζουν να απορροφούν τις κινήσεις κατοχύρωσης, διατηρώντας την αγορά στις κορυφές των τελευταίων 13 ετών.
Στο επίκεντρο της προσοχής, αναμφίβολα, τίθενται τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, με τα σενάρια για νέες εξαγορές/συγχωνεύσεις να βρίσκονται σε… έξαρση το τελευταίο διάστημα, ιδίως στον κλάδο της Πληροφορικής.
Κι όλα αυτά, ενόσω απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για το τέλος του Μαρτίου, γεγονός το οποίο επιτρέπει στους διαχειριστές κεφαλαίων να «κλειδώσουν» ορισμένα κέρδη. Μην ξεχνάμε ότι η μεταβολή μέσα στο 2024 ξεπερνά το +10%.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,56% και διαμορφώνεται στις 1.430,52 μονάδες, κερδίζοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.422,51 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (1.422,96 έως 1.430,83 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 5 εκατ. ευρώ, λόγω και του γεγονότος ότι διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών.
Στο ταμπλό, τώρα, η Coca – Cola προσπαθεί να προσεγγίσει το ψυχολογικό όριο των 30 ευρώ, με τις Mytilineos και ΟΠΑΠ να ενισχύονται κοντά στο +1%. Νέο ράλι πραγματοποιεί και η Q&R, ενώ η CPI φθάνει αισίως στο 0,90 ευρώ, παρά τη διάψευση των σεναρίων περί συγχώνευσης με τη Real Consulting.
Στάσιμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης φαίνεται ότι έχει μπει για λίγο στο… περιθώριο, πατώντας εν μέρει «φρένο» και αφομοιώνοντας τα ισχυρά κέρδη του έτους (+15%). Έτσι, εύλογα, σήμερα βρίσκεται στο +0,36% και τις 1.219 μονάδες.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,19% και τα 3,928 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,42% και το 1,6815 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,36% και το 1,8065 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι αμετάβλητη στα 7,4 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,65% και 3.443 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola διευρύνεται κατά 2% και πλησιάζει εκ νέου τα 30 ευρώ, τα οποία αγνοούνται εδώ και δύο χρόνια. Quest και Σαράντης ακολουθούν με κέρδη άνω του 1,5%, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ αναρριχάται στο +2,5% και τα 2,6 ευρώ. Mytilineos και ΟΠΑΠ ενισχύονται πέριξ του +1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,27% και 2.388 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει στο +1% και τα 5,4 ευρώ, εν αναμονή των ετήσιων οικονομικών μεγεθών του 2023. Profile, Intracom και Τεχνική Ολυμπιακή, παράλληλα, αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1,5%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Fourlis χάνει 1,4%.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Q&R, η οποία εκτοξεύεται στο +14% και το 1,60 ευρώ, οδεύοντας προς ακόμη ένα υψηλό 20ετίας, μετά την είσοδο του εφοπλιστή Γκότση στο μετοχικό κεφάλαιο (απέκτησε το 5%).
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 58 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,1 δισ. ευρώ.
«Μάχη» για το πρόσημο του Μαρτίου
Μόλις δύο συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του Μαρτίου και του α’ τριμήνου, με αποτέλεσμα όλη η επενδυτική προσοχή να στρέφεται στο τελικό πρόσημο του μήνα.
Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.430 μονάδες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η μεταβολή σε σχέση με τα τέλη Φεβρουαρίου ανέρχεται στις +8 μονάδες (1.424 μονάδες στις 29/2).
Επομένως, όλα είναι ακόμα… ανοιχτά, παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιος είναι ένας παραδοσιακά αρνητικός μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Όσον αφορά το α’ τρίμηνο, εδώ τα πράγματα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, καθώς τα συνολικά κέρδη για την ελληνική αγορά καθορίζονται στο +10%. Κι αυτό έρχεται να προστεθεί στο +39% του 2023.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι αρκετά πιθανό στις εναπομείνασες συνεδριάσεις του μήνα οι επενδυτές να μην θελήσουν να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο, κλειδώνοντας τις μέχρι στιγμής ικανοποιητικές επιδόσεις.
Άρα, δεν αποκλείεται και σήμερα να κυριαρχήσει η στασιμότητα και η μεταβλητότητα, με τα επιλεκτικά στηρίγματα, βέβαια, να διατηρούν την απόσταση του Γενικού Δείκτη από τις κορυφές των 1.434 μονάδων.
Ίπταται η Πληροφορική
Στο ταμπλό, τώρα, η προσοχή παραμένει εστιασμένη στα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, αλλά και στα οικονομικά μεγέθη του 2023, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της ΕΧΑE.
Από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις στην Q&R είναι καταιγιστικές, καθώς μετά τη Σοφία Σωτηράκου, η οποία προσφάτως απέκτησε το 32%, την εμφάνισή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης έκανε και ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης, διαθέτοντας μερίδιο το 5%.
Η μετοχή, εύλογα, εκτοξεύθηκε στο υψηλό 20ετίας του 1,4 ευρώ, κλείνοντας σε limit up και βελτιώνοντας την αποτίμησή της στα 38 εκατ. ευρώ. Μένει τώρα αυτή η αξία να επιβεβαιωθεί κι από τα οικονομικά μεγέθη του 2023.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Εποχές… 2004 στην Q&R, κάτω των 2 ευρώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
Μεγάλες ωφελημένες είναι και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου Πληροφορικής και Τεχνολογίας, καθώς τα σενάρια και οι φήμες περί πιθανά deals «φουσκώνουν» σημαντικά τις αποτιμήσεις. Άλλοτε δικαιολογημένα κι άλλοτε αδικαιολόγητα. Επομένως, χρειάζεται προσοχή και αξιολόγηση των πληροφοριών.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα είναι αρκετά υποτονικό από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς οδεύουμε προς το Πάσχα των Καθολικών. Βέβαια, αυτό δεν αποτρέπει τις μετοχές να βρίσκονται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Σήμερα, πάντως, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 511 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones κερδίζουν 120 μονάδες.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)