Με τις τράπεζες να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, το Χρηματιστήριο Αθηνών δυσκολεύεται να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να παραμένει στάσιμο στην περιοχή των 1.420 μονάδων.
Οι πωλητές προσπαθούν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των μεγάλων φετινών κερδών (+10%), ενόσω τα γενναιόδωρα μερίσματα και τα σενάρια για νέα deals εξακολουθούν να παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα, μην επιτρέποντας μια διολίσθηση της αγοράς προς τις βασικές στηρίξεις.
Κάπως έτσι, η Λεωφόρος Αθηνών διατηρείται κοντά στις φετινές «κορυφές» των 1.434 μονάδων, χωρίς ωστόσο οι επενδυτές να αναλαμβάνουν περισσότερο ρίσκο.
Μην ξεχνάμε, δε, ότι η τρέχουσα εβδομάδα έχει μόλις τρεις συνεδριάσεις, καθώς -πέραν της 25ης Μαρτίου- την Παρασκευή ακολουθεί η αργία για το Πάσχα των Καθολικών.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,25% και διαμορφώνεται στις 1.421,60 μονάδες, χάνοντας μόλις 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.425,16 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.421,29 έως 1.427,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 61 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, Πειραιώς και Alpha Bank αναδιπλώνονται κατά τουλάχιστον 1%, ενώ ΔΕΗ και ΟΤΕ χάνουν έως 2%. Αντίθετα, η μετοχή της Εθνικής επιστρέφει άνω των 7,4 ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή να αγγίζει τα 18 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Q&R, η οποία κάνει ράλι 17% και φθάνει στο 1,2 ευρώ.
Συσσώρευση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει στα μονοπάτια της μεταβλητότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,55% και τις 1.210 μονάδες, αφομοιώνοντας τα κεκτημένα του 2024 (+15%).
Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -1,49% και τα 3,842 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -2,35% και το 1,6845 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,42% και το 1,7945 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται στο +1,26% και τα 7,42 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,38% και 3.421 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή αναρριχάται στο +1,4% και τις παρυφές των 18 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου. Κέρδη της τάξης του 1% εμφανίζουν οι ΕΥΔΑΠ, Cenergy και Autohellas, ενώ η Ελλάκτωρ αυξάνεται δυναμικά κατά 3%. Η μετοχή της Sarantis, δε, εκτοξεύεται στο +4% και τα 11,4 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΔΕΗ συρρικνώνεται στο 2% και τα 11,6 ευρώ, με τον ΟΤΕ να ακολουθεί στο -1,5% και τα 13,5 ευρώ. Κάτω των 2 ευρώ πέφτει, επίσης, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,74% και 2.388 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,2% και τα 5,4 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Epsilon, Ideal, Profile, Intracom, Intralot, ΟΛΠ, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΘ ενισχύεται στο +1,4% και τα 3,5 ευρώ. Στη μικρή κεφαλαιοποίηση, η Q&R πραγματοποιεί νέο ράλι και εκτινάσσεται στο 1,2 ευρώ, χάρη στο νέο mega – πακέτο που άλλαξε χέρια την Παρασκευή (αφορούσε το 5%).
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 62 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται τα 97,7 δισ. ευρώ.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα υψηλά 14 μηνών στα ΕΛΠΕ και οι νέες μετοχικές αλλαγές στην Q&R
Κλείνει το α’ τρίμηνο
Μόλις τρεις συνεδριάσεις απομένουν για το τέλος του Μαρτίου, με αποτέλεσμα όλα τα βλέμματα να εστιάζουν στο κλείσιμο του α’ τριμήνου. Αυτήν την στιγμή, η μεταβολή μέσα στον μήνα είναι ελαφρώς θετική, διαψεύδοντας τους φόβους για έναν Μάρτη… γδάρτη.
Από την άλλη πλευρά είναι πρόδηλο ότι η σταθερά ανοδική κίνηση των τεσσάρων προηγούμενων μηνών (Νοέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024) παρουσιάζει σημάδια επιπεδοποίησης. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο από την έως σήμερα πορεία του Γενικού Δείκτη, με τις κινήσεις κατοχύρωσης και αφομοίωσης να θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές και αναμενόμενες.
Ενόσω το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει υποστηρικτικό, η Λεωφόρος Αθηνών καταφέρνει να διατηρεί με σχετική άνεση τον θετικό βηματισμό, συντηρώντας την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά των 1.434 μονάδων και αποφεύγοντας μια διόρθωση κάτω των στηρίξεων των 1.380 μονάδων.
Ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας πιστώνεται στην εγχώρια ειδησεογραφία, η οποία με εξαίρεση τη μη αναβάθμιση από τον Moody’s και την πολύκροτη έκθεση της JP Morgan για τη δυνατότητα επαναφοράς στις ώριμες αγορές, εξακολουθεί να παράγει θετικές εξελίξεις.
Η κερδοφορία των εισηγμένων είναι πιθανό να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα επίπεδα ρεκόρ του 2022 (10 δισ. ευρώ), οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους οδεύουν ολοταχώς για τον στόχο των 4 δισ. ευρώ, ενώ τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals προσθέτουν το αναγκαίο… αλατοπίπερο.
Στάση για ανάσες
Στο εξωτερικό, οι επενδυτές φαίνεται ότι παίρνουν ορισμένες… ανάσες, μετά τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις διαδοχικές συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Η Federal Reserve, η οποία δίνει τον τόνο παγκοσμίως, επιβεβαίωσε την εκτίμηση για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, σε μια απόφαση – έκπληξη, προχώρησε σε άμεση χαλάρωση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.
Κάπως έτσι, οι μετοχές αναρριχήθηκαν σε νέες «κορυφές». Σήμερα, όμως, οι αγοραστές κάνουν ένα διάλειμμα, με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις να είναι ήπιες, ενόσω βαδίζουμε και προς τη χρηματιστηριακή αργία της Παρασκευής.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 510 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX, ο βρετανικός FTSE 100, ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB κινούνται σε ρηχά νερά. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)