Σε μια ανοδική σπείρα χωρίς τέλος βρίσκεται η Wall Street. Από την αρχή του χρόνου ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 10% και ήδη ξεπερνά το 30% τους τελευταίους 12 μήνες.
Κάτι η ευφορία για την τεχνητή νοημοσύνη και τους υπέροχους «7» και οι προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, ενισχύουν το απίστευτο αυτό ράλι.
Ωστόσο, υπάρχουν ήδη εκείνοι που πιστεύουν ότι οι βασικοί δείκτες στη Γουόλ Στρητ χρειάζονται διόρθωση και ότι τώρα είναι καιρός για μια «επιστροφή στην πραγματικότητα».
Η UBS ποντάρει σε μια διόρθωση τους επόμενους μήνες, λέγοντας ότι «αν και αναμένουμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παραμένει ισχυρή, πιστεύουμε ότι θα καταλήξει να αποδυναμωθεί καθώς πλησιάζουν οι μειώσεις των επιτοκίων».
Οι αναλυτές λένε μάλιστα ότι το έναυσμα για αυτή τη στροφή θα αποδυναμώσει την ισχύ του δολαρίου.
Οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν μάλιστα ότι το ευρώ θα σημειώσει άνοδο 4% έναντι του δολαρίου τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το γεν θα κάνει το ίδιο κατά 9%.
Περίοδος αστάθειας
Το δολάριο βιώνει μια περίοδο αστάθειας, στην προοπτική της νομισματικής παρέμβασης από τις ιαπωνικές αρχές και την ενίσχυση του κινεζικού γουάν που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση να επηρεάζει το αμερικανικό νόμισμα.
Το δολάριο έχει σημειώσει πάντως άνοδο 3,33% από τα τέλη Δεκεμβρίου έναντι όλων των παγκόσμιων νομισμάτων. Εξακολουθεί να είναι 8,48% κάτω από τα υψηλά του 2022, όπου η αύξηση των επιτοκίων της Fed έφερε το δολάριο σε ισοτιμία με το ευρώ. Ωστόσο, το πράσινο νόμισμα παραμένει ισχυρό σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το δολάριο είναι 11% πιο ακριβό από το 2021 και 5% περισσότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Παρόλο που ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ υποσχέθηκε μια μείωση των επιτοκίων παρά την εκ νέου άνοδο του πληθωρισμού, το δολάριο γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Γιατί συμβαίνει αυτό;Στην πραγματικότητα, το δολάριο θα έπρεπε να είναι πιο αδύναμο εάν ο επικεφαλής της Fed κάνει τέτοια σχόλια. Ωστόσο, η ισχύς του δολαρίου δείχνει πιθανώς ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται, γι’ αυτό και η Fed θα είναι πιθανώς σε θέση να μειώσει τα επιτόκια σημαντικά λιγότερο από ό,τι αναμένουν επί του παρόντος οι χρηματιστηριακές αγορές.
Δίκοπο μαχαίρι
Σε κάθε περίπτωση όμως, ένα ισχυρό δολάριο είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς επηρεάζει αρνητικά τις εταιρείες με θυγατρικές στο εξωτερικό. Με δεδομένο ότι το 40% των εσόδων του S&P 500 προέρχεται από αγορές εκτός Αμερικής, αυτό αποτελεί βασική επιβάρυνση για τα κέρδη πολλών από αυτές. Με ένα φθηνότερο δολάριο θα μπορούσαν να πουλήσουν στο εξωτερικό πιο κερδοφόρα.
Αναλυτές από την S&P Global αντιτάσσουν πάντως ότι παρόλο που υπάρχουν εταιρείες που πλήττονται, «κατά μέσο όρο η άνοδος του δολαρίου δεν είναι επιβλαβής για τις περισσότερες μετοχές, δεδομένου ότι οι μικρές εταιρείες επηρεάζονται λιγότερο και οι μεγάλες εταιρείες καλύπτουν τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών».
«Αλλαγή εποχής»
Η Morgan Stanley προειδοποίησε τους πελάτες της ότι «πρέπει να προετοιμαστούν για μια αλλαγή εποχής για το δολάριο ». Η Λίζα Σάλετ, αναλύτρια στην Morgan Stanley, υποστηρίζει ότι το ισχυρό δολάριο «ήταν το κλειδί για την καταπολέμηση του πληθωρισμού» και, με τη μείωση ορισμένων δαπανών, «συνέβαλε επίσης στη διατήρηση των οικονομικών συνθηκών,αντισταθμίζοντας μέρος του περιοριστικού αντίκτυπου των αυξήσεων της Fed στα επιτόκια.
Η αναλύτρια επισημαίνει ότι «τα πρόσφατα γεγονότα υποδηλώνουν μια αλλαγή εποχής, όπου το δολάριο αρχίζει να αποδυναμώνεται». Ως εκ τούτου, συνέστησε μεγαλύτερη έκθεση σε εμπορεύματα και διεθνείς μετοχές για να αποφευχθεί μια διόρθωση στη Wall Street.
Από την JP Morgan λένε ότι περισσότερο από μια αλλαγή κατεύθυνσης, μιλάμε για «πτώση σε αργή κίνηση». Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, το τρέχον σενάριο «ήπιας προσγείωσης» θα διατηρήσει μια «ανθεκτική ανάπτυξη, αλλά αργή σε σύγκριση με τα εξαιρετικά μεγέθη που έχουν καταγραφεί, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί». Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα οδηγήσουν σε «σταδιακή απόσβεση»
Δεν συμφωνούν όμως όλοι. Η Deutsche Bank βλέπει ακόμη και ανατίμηση του δολαρίου. « Η πραγματική συζήτηση δεν είναι αν η Fed θα κάνει περικοπές πριν ή μετά την ΕΚΤ ή άλλες κεντρικές τράπεζες, αλλά αν ο κόσμος θα προχωρήσει παραπέρα» λέει ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής αναλυτής της γερμανικής τράπεζας και προσθέτει: «Συνεχίζουμε να βλέπουμε πώς όλα κλίνουν προς μικρότερη χαλάρωση της Fed και, επομένως, προς ένα ισχυρότερο δολάριο.»