Τα επίπεδα των 1.430 μονάδων αφομοιώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κάνουν ένα… διάλειμμα μετά τη διήμερη ανοδική κίνηση, εν μέσω και της ευρύτερης αφομοίωσης στο εξωτερικό.
Οι επενδυτές, συγκεκριμένα, επιλέγουν να συσσωρεύσουν δυνάμεις, ενόσω ορισμένοι traders σπεύδουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των υψηλών κερδών, τα οποία μέσα στο 2024 ξεπερνούν το +10%.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα επιλεκτικά στηρίγματα, ως απόρροια των κυοφορούμενων επιχειρηματικών deals και των ισχυρών μερισματικών διανομών, εξακολουθούν να «συντηρούν» την πλαγιο-ανοδική κίνηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,05% και διαμορφώνεται στις 1.429 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.430,35 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.425,89 έως 1.429,70 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, η Helleniq Energy συνεχίζει την ανοδική πορεία, φθάνοντας αισίως στα 8,3 ευρώ. Εντυπωσιακό είναι το ξεκίνημα και της ΕΥΔΑΠ, η οποία εκτοξεύεται κατά 4%. Από την άλλη πλευρά, τράπεζες και Mytilineos αναδιπλώνονται έως το -1%.
Νίκος Βαρβέρης: Ο κοσμοπολίτης της Moda και το ράλι 300% για τον Mr… Luxury
Μεταβλητότητα στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει τη μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,28% και τις 1.225 μονάδες.
Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -0,40% και τα 3,954 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -0,85% και το 1,743 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -0,25% και το 1,795 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι αμετάβλητη στα 7,37 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,22% και 3.446 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κάνει ράλι της τάξης του 4% και αναρριχάται στα 5,7 ευρώ, καλύπτοντας ένα μέρος του χαμένου εδάφους (-9% στο 2024). Η μετοχή της Helleniq Energy, δε, ενισχύεται στο +1,3% και τα 8,3 ευρώ, προσεγγίζοντας τα φετινά υψηλά των 8,4 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Jumbo, Titan, Motor Oil και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ χάνουν μεταξύ 0,8% και 1,1%. Η μετοχή της Mytilineos, παράλληλα, περιορίζεται κατά 0,7%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,07% και 2.420 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΑΘ ξεχωρίζει στο +1,8% και τα 3,46 ευρώ, με τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Κρι Κρι και Αλουμύλ να κερδίζουν τουλάχιστον 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Profile διολισθαίνει στο -0,9% και τα 4,3 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 30 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,1 δισ. ευρώ.
Συσσώρευση στα υψηλά 13 ετών
Σε κινήσεις συσσώρευσης λίγο πριν τα υψηλά 13 ετών επιδίδεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές βρίσκονται σε απόσταση… αναπνοής από τις «κορυφές» του 2024, έχοντας ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την πρόσφατη αναδίπλωση.
Με εξαίρεση τις εκθέσεις των Moody’s και JP Morgan, εξάλλου, η εσωτερική ειδησεογραφία παράγει κατά βάση θετικές εξελίξεις, όπως είναι για παράδειγμα τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη και οι υψηλές χρηματικές διανομές.
Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη της Federal Reserve για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο έτος οδηγεί τα διεθνή χρηματιστήρια σε νέα ιστορικά υψηλά, κάτι το οποίο αναντίρρητα παρέχει ώθηση και στην Αθήνα.
Με βάση την τεχνική ανάλυση, οι κρίσιμες αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη τοποθετούνται πλέον στις 1.440 – 1.450 μονάδες, ενώ οι βασικές στηρίξεις παραμένουν στις 1.370 – 1.380 μονάδες.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η απόδοση του Γενικού Δείκτη ξεπερνά το +10% στο 2024 και το +36% στο 12μηνο, κάτι το οποίο επιτρέπει στους traders να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των σημαντικών κερδών.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η αδερφική… υπόθεση της Aegean και η βουτιά 6μήνου στην Epsilon
Ανάσες στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, οι επενδυτές επιθυμούν ένα… διάλειμμα για ανάσες, κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστούμε τη μεγάλη άνοδο της τρέχουσας εβδομάδας.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 509 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Πάντως, η πρόβλεψη της Federal Reserve για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024 αποτελεί το ιδανικό «καύσιμο» για τους αγοραστές, οι οποίοι είδαν παράλληλα την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας να ξεκινά άμεσα τη χαλάρωση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)