Χωρίς ακρότητες εξελίσσεται η σημερινή οπισθοχώρηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιδίδονται σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, μην απειλώντας σε μεγάλο βαθμό τα κεκτημένα, παρά την αρνητική έκπληξη του Moody’s.
Η απόφαση του αμερικανικού οίκου να μην προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αναβάλλοντας για τον Σεπτέμβριο την πολυπόθητη απόφαση για επιστροφή στο investment grade, αναμφίβολα, προκαλεί απογοήτευση στους επενδυτές.
Εύλογα, επομένως, το βραχυπρόθεσμο κλίμα είναι αρνητικό, με τις τράπεζες να υφίστανται τις εντονότερες πιέσεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν απουσιάζουν και τα επιλεκτικά στηρίγματα, δείγμα της διατήρησης του ευοίωνου μακροπρόθεσμου περιβάλλοντος.
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι με εξαίρεση τον Moody’s, οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη επαναφέρει την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Ταυτόχρονα, οι εισηγμένες συνεχίζουν τις υψηλές μερισματικές διανομές, ενώ οι φήμες για εταιρικά deals προσφέρουν το αναγκαίο… αλατοπίπερο.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,65% και διαμορφώνεται στις 1.412,85 μονάδες, χάνοντας εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.422,03 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.407,49 έως 1.417,28 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,6 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Τρ. Πειραιώς τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, με αποτέλεσμα να χάνει τουλάχιστον 2%. Υπό πίεση τελούν και οι Mytilineos – ΔΕΗ, με τη μετοχή της Jumbo να κατρακυλά κατά σχεδόν 3% εξαιτίας της αποκοπής του δικαιώματος στο έκτακτο μέρισμα του 0,60 ευρώ/μετοχή. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Aegean, όπου πέρασε πακέτο αξίας 37 εκατ. ευρώ (αφορούσε το 3,4% των μετοχών) στην τιμή των 12 ευρώ.
Αναδίπλωση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης δέχεται τα ισχυρότερα απόνερα από τον Moody’s και έτσι, εύλογα, αναδιπλώνεται στο -0,48% και τις 1.202 μονάδες.
Η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει στο -2,19% και τα 3,844 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο 1,00% και το 1,6884 ευρώ, η μετοχή της Eurobank είναι αμετάβλητη στο 1,7825 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται στο +0,72% και τα 7,272 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,67% και 3.406 μονάδες), η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 2,62% και οπισθοχωρεί στα 26 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Διόρθωση σχεδόν 2,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των Cenergy – Σαράντης, ενώ οι μετοχές των Lamda, Aegean, ΔΕΗ, Motor Oil και Mytilineos συρρικνώνονται κατά τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Ελλάκτωρ διευρύνεται στο +2,4% και τα 2,5 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να έπεται στο +1,1% και τα 5,4 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,25% και 2.406 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχωρίζει στο -2,6% και τα 27,3 ευρώ, διορθώνοντας από το πολυετές υψηλό των 28 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν και οι Κρι Κρι – Fourlis. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Intrakat και Dimand αυξάνονται κατά 1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 61 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,3 δισ. ευρώ.
Ψυχρολουσία από τον Moody’s
Σε αρνητικό έδαφος κινείται στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η μη αναβάθμιση από τον Moody’s, αναμφισβήτητα, προκαλεί απογοήτευση στους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο Moody’s παραμένει ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης, ο οποίος διατηρεί τη χώρα στην κατηγορία… σκουπίδια (Βa1 με σταθερό outlook). Σ’ αντίθεση με τους DBRS – Standard & Poor’s – Fitch, οι οποίοι από το φθινόπωρο έχουν επαναφέρει την Ελλάδα στο investment grade.
Η μη δράση εκ μέρους του Moody’s είναι φυσιολογικό να πυροδοτεί ένα κύμα ρευστοποιήσεων στην αγορά, δεδομένου ότι ο αμερικανικός οίκος θεωρείται ο πλέον σημαντικός και αυστηρός, με αποτέλεσμα αρκετά funds να περιμένουν το δικό του σήμα, προκειμένου να «ρίξουν» χρήματα στην Ελλάδα.
Πλέον, όμως, θα πρέπει να περιμένουν έως τον Σεπτέμβριο του 2024, καθώς τότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο report για την ελληνική οικονομία. Πάντως, ανεξαρτήτως όλων αυτών, η «μεγάλη εικόνα» παραμένει ευοίωνη για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, με το θετικό story να διατηρείται σε ισχύ.
Οι περισσότερες εισηγμένες ανακοινώνουν ισχυρά οικονομικά μεγέθη, οι διοικήσεις ανεβάζουν τον πήχη για τα φετινά μερίσματα (πιθανώς θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ για το 2024), ενώ η οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή, ο στόχος της υπαγωγής του Χρηματιστηρίου στην περιβόητη «watchlist» του MSCI, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στην επαναφορά στις ώριμες αγορές μέσα στο 2025, παραμένει «ζωντανός», κάτι το οποίο -εφόσον πράγματι συντελεστεί- θα αλλάξει άρδην το status quo της ελληνικής αγοράς.
Η προσοχή στη Fed
Στο εξωτερικό, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, δηλαδή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο ανθεκτικός πληθωρισμός θα αναγκάσει τους Αμερικανούς τραπεζίτες να διατηρήσουν τα υψηλά επιτόκια (5,25% – 5,50%) για ακόμη μία φορά.
Αυτό σημαίνει ότι η πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων θα λάβει ακόμη μία… αναβολή, με τα στοιχήματα να μεταθέτουν την έναρξη της σταδιακής χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής για το καλοκαίρι -και συγκεκριμένα για τη συνάντηση του Ιουνίου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 503 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα οριακά αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)