Όσο οι αναλυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν τη διόρθωση των αγορών, τόσο οι αγοραστές επιλέγουν να συντηρήσουν τις μετοχές στα τρέχοντα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Και όσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve, δηλαδή η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, τόσο ο αμερικανικός πληθωρισμός παραμένει «κολλημένος» σε μη επιτρεπτά επίπεδα.
Έχοντας κατά νου αυτές τις… αντιφάσεις, τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve ξεκινούν σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση, η οποία θα κορυφωθεί αύριο το βράδυ (ώρα Ελλάδας) με την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων. Όλα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες θα διατηρήσουν το εύρος των επιτοκίων στο 5,25% – 5,50% για πέμπτη διαδοχική φορά. Άλλωστε, η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού δεν επιτρέπει… βιασύνες και πρόχειρα πειράματα. Ιδίως από την στιγμή που η αμερικανική οικονομία δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ύφεσης.
Παρ’ όλα αυτά, οι αμερικανικές μετοχές παραδόξως εξακολουθούν να «φιγουράρουν» κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα, δίνοντας συνέχεια στην εν εξελίξει «bull market» και αγνοώντας τα -κατά γενική ομολογία- υπεραγορασμένα επίπεδα. Μην ξεχνάμε ότι από τις αρχές του έτους, ο Dow Jones κερδίζει +3% και οι S&P 500 – Nasdaq 8%, κάτι το οποίο παρέχει ώθηση και στην Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά σχεδόν 6% μέσα στο 2024.
Από Ιούνιο και… αν
Σε ποσοστό 99%, οι αναλυτές περιμένουν ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην τρέχουσα συνεδρίαση του Μαρτίου, αποφεύγοντας μια πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ενόσω ο πληθωρισμός παραμένει εκτός των επιθυμητών επιπέδων. Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προσφάτως παραδέχθηκε ότι χρειάζεται λίγη ακόμη πρόοδος, ώστε να πειστούμε ότι το πληθωριστικό πρόβλημα έχει πλέον αποκατασταθεί.
Όμως, αυτό δεν πτοεί τις αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να αισιοδοξούν για τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, με το πρώτο βήμα χαλάρωσης να αναμένεται τον προσεχή Ιούνιο. Μόλις 1 στους 3 «βλέπει» δύο ή και λιγότερες «ψαλιδιές» στα τρέχοντα υψηλά επιτόκια.
Σίγουρα, το γεγονός ότι το 63% των επενδυτών δεν περιμένει ύφεση ή σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο επόμενο 12μηνο εξηγεί εν μέρει αυτήν την άκρατη αισιοδοξία για την πορεία των επιτοκίων.
Το δίλημμα, βέβαια, παραμένει πεισματικά επί τάπητος: Είτε η Federal Reserve θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων, αναγνωρίζοντας ότι ο πληθωρισμός δύσκολα θα επιστρέψει άμεσα στα επίπεδα του 2%, είτε οι αγορές θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν με μια μεγαλύτερη περίοδο υψηλών επιτοκίων έως ότου οι τιμές καταναλωτή πράγματι προσεγγίσουν τον μεσοπρόθεσμο στόχο.
Το σίγουρο είναι, προς το παρόν, ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα αποδεικνύεται πολύ πιο υπομονετική -όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων- σε σχέση με ό,τι περίμενε η αγορά, όπως εύστοχα σχολιάζει στο CNBC ο Τζο Μπρουσουέλας, αναλυτής της αμερικανικής RSM.
Την ίδια στιγμή, η Bank of America σπεύδει να προειδοποιήσει ότι το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού αρχίζει να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες πιθανότητες, κάτι το οποίο δεν έχει αποτιμηθεί επαρκώς από τις αγορές. «Οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, χάρη στο αφήγημα της “ομαλής προσγείωσης” της οικονομίας» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο αναλυτής της Barcalys, Εμανουέλ Κο.
Πρώτα η Ευρώπη;
Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι για πρώτη φορά είναι πιθανό να δούμε την Ευρώπη να δρα πρώτη, χωρίς να περιμένει τη Federal Reserve. Κι αυτό, διότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αισθητά πιο ευάλωτη στον κίνδυνο της ύφεσης, ενόσω η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρές αναταράξεις. Άρα η αίσθηση του επείγοντος στη Γηραιά Ήπειρο είναι μεγαλύτερη, όσον αφορά την αναγκαιότητα μείωσης των επιτοκίων.
Μια τέτοια κατάσταση είναι πιθανό να «επιβάλλει» στην Κριστίν Λαγκάρντ να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, προλαβαίνοντας χρονικά τον Αμερικανό συνάδελφό της. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, αναμφίβολα, θα πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, καθώς παγίως η Federal Reserve είναι αυτή που πρωτοστατεί στις νομισματικές αλλαγές, με την ΕΚΤ να ακολουθεί σε δεύτερο χρόνο. Όπως δηλαδή συνέβη και με την έναρξη του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη φετινή πορεία των αμερικανικών επιτοκίων
• Μάρτιος 5,25% – 5,5%
• Μάιος 5,25% – 5,5%
• Ιούνιος 5% – 5,25%
• Ιούλιος 5% 5,25%
• Σεπτέμβριος 4,75% – 5%
• Νοέμβριος 4,75% – 5%
• Δεκέμβριος 4,5% – 4,75%